Vágólapra másolva!
Koch Róbert hazatér. A kiváló feladónak elege lett a vándoréletből, Budapestre költözött, s ezentúl személyesen irányítja egy éve működő iskoláját. A strandröplabdában is lát fantáziát, a fiatal párosok nevelését, versenyeztetését és menedzselését teljesen üzleti alapokra kívánja helyezni.

Koch Róbert szerint van olyan játékos, aki kényszerből röplabdázik külföldön, amíg lehet, mert hajtja a pénzt. Van, aki sérülés miatt mond búcsút az élsportnak, és van, aki magától hagyja abban.

"Én szerencsére abban a helyzetben voltam, amikor még nem külső körülményektől kellett függővé tennem pályafutásom folytatását vagy befejezését" - mondta Koch.

"A feladóposzton külföldön is nehezebb érvényesülni, a légiósok számát korlátozó új FIVB-szabály bevezetésével pláne! Ezen kívül már éreztem, hogy nincs bennem az a tűz, elszántság, akarat és lelkesedés, ami meccsről meccsre motivál. Hosszú távon ez nem csak az én teljesítményemen látszana, a csapat egészét negatívan befolyásolná, lehúzná. Az utóbbi időben már a győzelmeknek sem tudtam igazán örülni, és vereség esetén sem bánkódtam úgy, mint régen. Nyolc év alatt felnőtt a húgom úgy, hogy szinte nem is ismerem, és gyakorlatilag az öcsémmel is csak nyaranta a strandröplabda-tornákon találkoztam. Más habitusú emberek ezt tudják kezelni, de nekem elegem volt a vándorlásból, az emberi értékeket már fontosabbnak tartom, mint a pénzt."

Koch döntését természetesen jelentősen megkönnyítette, hogy egy éve működik Budapesten a Koch Röplabda Akadémia. Az iskola vezetője természetesen hosszútávra tervez, és elérkezettnek látja az időt, hogy külföldi és hazai kapcsolatait latba vetve átvegye az utánpótlás-nevelő bázis irányítását.

"Nyolc évig profiskodtam külföldön, mindent megkaptam, kiváló csapatokban játszhattam, eleinte biztosan nem lesz könnyű hozzászoknom a civil élethez. Az akadémia ötlete Tóth Tamástól származik, akivel öt éve találkoztam először, amikor ő volt az egyik strandröplabda-verseny szponzora.

Tavaly nyáron felhívott, és elmesélte, hogy négy lánya közül kettő röplabdázni szeretne, el is vitte őket az egyik híres budapesti klubhoz, de amikor látta, milyen körülmények között, és milyen színvonalon folyik ott az oktatás, elhatározta, hogy létrehoz egy utánpótlás-nevelő központot. Ő egyrészt a Planet cégcsoport résztulajdonosa, másrészt a dombóvári férfi kosárlabdacsapat tulajdonosa, tehát az anyagi háttér biztosított. Közölte, hogy mindent ő finanszíroz, és megkért engem, hogy írjak egy költségvetést.

Az oktatás nem korlátozódik kizárólag a röplabdára, az egészséget táplálkozásra nevelés és a nyelvtanulás is fontos szerepet kap, aerobik-órák és úszásoktatás is szerepel a programban. A lányok sokkal többet kapnak itt, mint bármelyik hazai klubnál! Ez egy szállodai wellness-csomagra hasonlít. Egy olyan közösség kialakítása a cél, ahová szívesen tartoznak és örömmel jönnek a gyerekek."

Koch hangsúlyozza: egyelőre nem tartja magát edzőnek, de szeretne az lenni. Több helyről megkeresték már, amióta elterjedt a hazatérésének híre, de nem szeretné elaprózni az energiáit, ezért más komoly feladatot nem vállal. "A feladóképzésben persze bármikor bárkinek szívesen segítek, de nem akarom az akadémián kívül lekötni magamat" - közölte a remek előkészítő.

Forrás: [origo]

"Figyelni szeretnék és tanulni. Nem tömegsport jellegű egyesületet szeretnénk, tizenöt főt tervezünk korosztályonként. A budai körzetben, a Toldy Ferenc Gimnáziumban vannak az edzéseink. Egy éve kezdődött a munka, összesen már huszonkét lány tanulja nálunk a röplabdázás alapjait. A serdülő korosztályt még fel kell tölteni, de azt hiszem, nem lesz nehéz dolgunk.

A strandröplabdával kapcsolatban is komoly terveink vannak, két-három női párost szeretnénk nevelni, beletenni a pénzt, versenyeztetni, menedzselni, ők pedig később a pénzdíjakból visszafizetik a ráfordítást, mint a teniszben. Teljesen üzleti alapokra szeretnénk helyezni az iskola működését. Természetesen nálunk is van tagdíj, de körülbelül fele annyi, mint a többi budapesti egyesületnél."

Az akadémia vezetője további szponzorok bevonását tervezi, és a marketinget is erősíteni szeretné. Azt mondja, abban akar előrelépni, ami a magyar röplabdasportban nem működik. "Vonzóvá kell tenni, el kell adni a szolgáltatást, mint egy árut. A Toldy gimnáziumban szeretnénk létrehozni egy röplabdás osztályt, hiszen ha kollégiumi rendszerben zajlana a képzés, akkor reggel is tudnánk edzést tartani.

A világon rengeteg helyen remekül működik ez a rendszer, én Németországban láttam hasonlót. Idehaza elképzelhetetlen, hogy milyen körülmények vannak ott, és milyen színvonalú szakmai munkát végeznek. Szerintem a külföldi játékosok nem azért jobbak a magyaroknál, mert oda születtek, hanem mert magas színvonalú anyagi és szakmai háttér áll mögöttük. A New Orleansban dolgozó Forman József folyamatosan küldi nekünk az anyagokat, ezen kívül egy komoly megállapodást is tervezünk vele, amely szavatolná, hogy a tehetséges és jó tanuló lányok az Egyesült Államok egyetemi képzésében folytathatják tanulmányaikat.

Formanon kívül Jókay Zoltán, Csizmadia Szabolcs és Hiervarter Ákos dolgozik jelenleg az iskolában, a marketingért pedig Zsombok László és Vocskó Máté a felelős. Július végén, augusztus elején tíz napig Zánkán voltunk edzőtáborban. Ezen kívül mostanában sokat beszélgetek röplabdásokkal, ápolgatom a kapcsolataimat és az előkészületekkel foglalkozom."

Koch Róbert
Született:
Tatabánya, 1976. március 17.
Csapatai játékosként: Tatabánya (1990-1994), Kaposvár (1994-2000), VfB Friedrichshafen (német, 2000-2002 és 2003-2005), Erdemirspor (török, 2002-2003), Aon hotVolleys Wien (osztrák, 2005-2006), Piacenza (olasz, 2006-2007), Catania (olasz, 2007-2008)
Válogatottság száma: 85 (1998-2007)
Legjobb eredményei: 3x magyar bajnok (1997, 1999, 2000), 4x Magyar Kupa-győztes (1997, 1998, 1999, 2000), 1x magyar juniorbajnok (1996), 1x az év legjobb játékosa Magyarországon, 3x német bajnok (2001, 2002, 2005), 4x német kupagyőztes (2001, 2002, 2004, 2005), 4x a legjobb feladó Németországban (2001, 2002, 2004, 2005), osztrák bajnoki 2. (2006), olasz bajnoki 2. (2007), CEV-kupa 2. (2007), török bajnoki 2. (2003), Bajnokok Ligája 4. (2005), Bajnokok Ligája 5. (2002), Európai Szuperkupa 3. (2001), Közép-európai Liga-győztes (2006), Európa-bajnoki 9. (2001)