Dolegát örökre eltilthatják a súlyemeléstől

Marcin Dolega, súlyemelés
UNITED KINGDOM, London : Poland's Marcin Dolega competes during the men's 105kg group A weightlifting event of the London 2012 Olympic Games at The Excel Centre in London on August 6, 2012. AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
Várhatóan örökre eltiltja a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség Marcin Dolegát, a lengyelek háromszoros világbajnok súlyemelőjét, aki 2004 után ismét megbukott egy doppingellenőrzésen.

A 105 kilogrammos súlycsoport háromszoros világbajnokát egy oroszországi verseny előtt Moszkvában ellenőrizték, és a szervezetében túl magasnak bizonyult a norandroszteron-szint. Hazája szövetsége szerdán felfüggesztette versenyzési jogát, egyúttal visszaléptette a jövő héten kezdődő asztanai vb-től.

A 32 esztendős Dolega 2004 és 2006 között már letöltött egy kétéves eltiltást, akkor szervezetében túl magas volt a tesztoszteron-szint. A nemzetközi szövetség szabályai szerint a második doppingvétség már örökös eltiltással jár.

Marcin Dolega helyezetlenül zárt Londonban Forrás: AFP/Yuri Cortez

A 32 éves sportoló háromszor volt világbajnok a 105 kg-os kategóriában (2006, 2009, 2010), 2006-ban pedig Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. Az olimpiákon nem volt szerencséje, 2008-ban sérüléssel küszködve a 4. helyen végzett, hiába ért el ugyanolyan eredményt, mint Dmitrij Lapikov, végül hét dekával nehezebb testsúlya miatt leszorult a dobogóról.

Két éve Londonban három rossz kísérlettel helyezetlenül zárt.