Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem enged a kanadai kérésnek, és ragaszkodik hozzá, hogy a női síugrás ne legyen versenyszám a 2010-es, vancouveri téli ötkarikás játékokon.

Az ügyben Kanada kormánya kedden kiállt a felvételt követelő csoport mellett és közösen próbáltak nyomást gyakorolni a NOB-ra, amelytől nemi diszkriminációra hivatkozva kérték a szám felvételét a téli esemény hivatalos programjába.

"Kizárólag szakmai indokok miatt döntöttünk a női síugrás mellőzése mellett" - nyilatkozta a The Canadian Pressnek küldött e-mailjében Emmanuelle Moreau, a sportbizottság kommunikációs vezetője. "Bármely állítás, mely szerint ez hátrányos megkülönböztetésnek tekinthető, a tények helytelen értelmezése, vagy teljes mértékben félrevezetés."

"Egy szavazáson 2006 novemberében már döntöttünk a versenyszám mellőzése mellett és úgy véljük, a női síugrás azóta sem fejlődött olyan mértékben, hogy újra elő kellene vennünk a kérdést. Túl kevés versenyzője van a számnak, melyben csak 2009-ben lesz az első világbajnokág, ami ugyancsak kizáró ok!" - érvelt Moreau.

http://www.youtube.com/v/7zvKXS992As&rel=1


Az olimpiai programba kerülés egyik kritériuma eleve az, hogy minimum két világbajnokságot rendezzenek a felvételre váró versenyszámban.

A női síugrást jelenleg 16 országban 135-en űzik versenyszerűen, az első vb-t jövőre a csehországi Liberecben bonyolítják le.