Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia már visszajáró vendégnek számít Kínában és Oroszországban. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség Grand Prix-bizottsága a napokban ugyanis Európa-bajnoknőnket 2006 és 2007 után idén is a Kína-kupára, valamint az Orosz-kupára osztotta be, vagyis ezeken a versenyeken kell indulnia. Ami ellentmond mindenfajta valószínűség-számítási elméletnek, mert a műkorcsolyázók GP-sorozatának hagyományosan további négy állomása is van, az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Japánban.

- Mit szól ahhoz, hogy az ősszel megint Kínába és Oroszországba kell utaznia? - kérdeztük Sebestyén Júliát, aki ebben az évben a zágrábi Eb-n hajszállal maradt le a dobogóról, s lett negyedik, a göteborgi vb-n pedig a 11. helyen zárt.
- Végül is nem bánom, hogy így alakult. A kínai verseny a sorozat harmadik, az orosz az ötödik állomása, így a kettő között kicsit szusszanhatok; nem kerülök olyan helyzetbe, hogy haza jövök az egyik versenyről, és másnap már mehetek a másikra. Bevallom, annak pedig nem örültem volna, ha már az első GP-n, az amerikain indulnom kell, mert az még nagyon a versenyszezon elején lesz. A versenyzők "elosztásának", vagyis annak, hogy ki hol indul, egyébként több alapelve is van. Az előző évi világbajnokság dobogósait például nem teszik be ugyanarra a versenyre, s a vb első tizenkét helyezettje két lehetőséget kap. De figyelembe veszik a világranglistát, a rendező ország pedig három korcsolyázót indíthat. Ezeken a Grand Prix-versenyeken tényleg csak a legjobbak indulnak, és Moszkvában, ahova én is megyek gyakorlatilag egy mini világbajnokságot rendeznek.

- Kína helyett nem indulna inkább Párizsban? Az előző két évben is komoly tortúra volt az odautazás, még Pekingből is tovább kellett repülnie...
- Így igaz, tavalyelőtt Nanjingba, tavaly pedig Harbinba, s ezek tényleg hosszú utak voltak. Az eredeti tervek szerint amúgy a kínaiak mindkét évben Pekingben rendezték volna meg a GP-t, de az olimpiai előkészületek miatt változtattak. Most viszont már, ha minden igaz, tényleg Pekingben lesz a verseny. A japán GP vagy a Skate Canada sem lett volna rossz, de szívesen megyek Kínába is. Talán most lesz időm megnézni a Nagy Falat is.

- Milyen új programokkal készül az új évadra?
- A kűröm zenéjét, ami egy Edvin Marton-válogatás, valószínűleg megtartom. A koreográfia azonban némileg átalakul, szeretnék új ugrást beépíteni, és a forgásaim is változhatnak. A rövid programomat, ami már kétéves, teljesen lecserélem, de azt, hogy milyen zenére korcsolyázom majd, még nem árulom el. Ez egyelőre titok! Ami még újdonság, hogy a napokban kezdtem betörni az új koricipőmet, és új pengét is tettem rá. Az a gyakorlat, hogy a cipőt minden évben, a pengét kétévente cserélem, és most ennek is eljött az ideje.

- Nyári szünete lesz?
- Jövő hétfőn államvizsgázom a Műszaki Főiskolán, műszaki menedzser és minőségirányító szakon, s utána lesz másfél hét szabadságom. Ebbe belefér pár nap a Balatonnál, és haza is tudok menni Tiszaújvárosba. Külföldi nyaralásom idén nem lesz. Július 6-án Svédországba edzeni megyek, július végén pedig Tallinnba is.

- Az államvizsga miatt izgul?
- Hát persze hogy izgulok, jobban, mint egy verseny előtt! Viszont az motivál, hogy ha túl leszek rajta, akkor megkapom a harmadik diplomámat is, és elmondhatom, hogy végérvényesen befejeztem a tanulást. S az előttem álló szezonban már csakis a korcsolyázásra koncentrálhatok.