Vágólapra másolva!
Ezen a hét végén Pekingben, a Kína-kupán kellene korcsolyáznia Sebestyén Júliának, de Európa-bajnoknőnk csak a televízióban nézi azt a Grand Prix-versenyt, amelyet két éve éppen ő nyert meg. A sérüléséből azonban már kilábalt, és a november 14-15-i zágrábi Golden Spin elnevezésű viadalon ő is elkezdi a szezont.

- Miért van itthon, és nem Pekingben?
- Már a nyár elején kezdődtek a problémák, ám akkor még nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget annak, hogy a jobb lábamon fájdogál az Achillesem. Szeptember első napjaiban az egyik edzés után azonban olyan fájdalmaim lettek, hogy másnap már alig tudtam felmenni a jégre. A vizsgálatok ínhüvelygyulladást mutattak ki, injekciós kezeléseket kaptam, és az orvosok két hét pihenőt írtak elő. Utána újra elkezdtem az edzéseket, de pár nap múlva kiderült, hogy mégsem jöttem rendbe. Ezután minden létező kezelést megkaptam, volt fizioterápia, lökéshullám-terápia, vibrációs tréning, jegeltem a lábam, mindhiába. Egy újabb MRI-vizsgálat aztán megállapította, hogy minden bizonnyal a túlterhelés következményeként az ugróízületem is begyulladt. Erre gyulladáscsökkentő gyógyszereket írtak fel, és ezek végre használtak. S közben kiderült, hogy a gyulladásban a korcsolyacipőm is közrejátszhatott, így ezt lecseréltem. Most már a harmadik hete edzem, és az új cipőben semmi problémám sincs.

- Viszont a versenyszezont nem tudta akkor elkezdeni, amikor tervezte.
- Három versenybe is be voltam nevezve, Oberstdorfba, Bécsbe és Pekingbe, de ezekre nem tudtam elmenni. A Kína-kupa éppen most megy a televízióban, az Eurosporton, ezt nézem... A legfontosabb azonban az volt, hogy teljesen rendbe jöjjek, nem lett volna értelme kockáztatni. És egyébként is, az orvosok figyelmeztettek, hogy be kell tartanom a fokozatosságot, nehogy újra visszaessek.

- Tudja már, hogy mikor lesz az első versenye?
- Igen, a jövő hét végén, a zágrábi Golden Spinre utólag beneveztem, az utána következő héten pedig szerdán utazom Moszkvába, az Orosz-kupa Grand Prix-re.

- Zágrábban hány magyar indul?
- A lányoknál még Hadford Kati, a fiúknál Vardanjan Tigran, jégtáncban pedig elképzelhető, hogy bemutatkozik a Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin kettős is. Nóriék jelenleg Moszkvában készülnek, de lehet, hogy ők is jönnek.

- A horvát fővárosban idén már versenyzett, az év elején az Európa-bajnokságon negyedik lett. De ha jól tudom, a Golden Spinen is indult már, ha nem is mostanában.
- Így van, 2000 körül többször is, ám utána már rendszeresen meghívtak a Grand Prix-versenyekre, és ezekkel ütközött az időpontja. Mindenesetre szép emlékeim vannak róla, általában dobogón végeztem, pedig mindig erős volt a mezőny.

- Most is az lesz?
- Megmondom őszintén, még nem néztem meg az interneten az indulók listáját.

- Tényleg nem?! Azt hihetnénk, hogy a versenyzők azonnal nyomozni kezdenek, vajon kikkel szemben kell majd helytállniuk.
- Természetesen azért is korcsolyázom, hogy minél jobb eredményt érjek el. De ez az első őszi versenyem, és ez most leginkább azért fontos, hogy éles körülmények között is kipróbáljam a programjaimat, végre bírók előtt szerepeljek, vagy éppen lássam, mennyire fáradok el.

- A 2008/2009-es szezonban milyen programokkal rukkol ki?
- A kűrömben továbbra is Edvin Marton zenéjére korcsolyázom, és a programnak is megmaradtak bizonyos részéi. A közepét azonban teljesen átkoreografáltuk. Cseréltünk az ugrások sorrendjén, az új szabályok értelmében az eddigi négy forgás helyett csak hármat kell bemutatni, és a szinteknek megfelelőben magukban a forgásokban is történtek változások, ahogyan a spirál sorban is. Szóval, eléggé átalakult a kűröm. A rövid programom a zenéjében is teljesen új, az első része a Secret Garden egy lassú része, a vége pedig a Libertango, és ezekre értelemszerűen teljesen új koreográfia kellett.

- S nyilván új fellépőruhák is, pedig a legutóbbiak is álomszépek voltak.
- Az újak is azok lesznek! Ezeket is Náray Tamás tervezte és készíti, s bár egyelőre még nem kaptam kézhez tőle őket, Zágrábban már ezekben korcsolyázom.