Vágólapra másolva!
Ritka balszerencsések műkorcsolyázóink, hiszen sérülés miatt az Európa-bajnok Sebestyén Júlia, valamint a Hoffmann Nóra, Makszim Zavozin jégtánckettős sem indulhat a jövő heti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Los Angelesben a magyar színeket Vardanjan Tigran és Pádár Bianka, jégtáncban pedig a junior korú László Emese, Fejes Máté duó képviseli. Még szerencse, hogy a jövő évi vancouveri téli ötkarikás játékokra az ősszel lesz egy pótkvalifikációs verseny is.

- Mennyire érte váratlanul, amikor a múlt hétfőn kiderült, hogy az Achilles-sérüléssel bajlódó Sebestyén Júlia lemondta a vb-részvételt? - kérdeztük a magyar bajnokságon ezüstérmes, 21 éves Pádár Biankát, aki a 2005-ös torinói Eb után a második felnőtt világversenye előtt áll.
- Tudtam, hogy Julinak fáj a lába, hiszen ez nem egy új keletű probléma nála. S azzal is tisztában voltam, hogy én vagyok a tartalék. Ám azt, hogy én megyek a vb-re, én is csak aznap tudtam meg, amikor Juli bejelentette, nem tud elutazni Los Angelesbe.

- Edzésben volt, vagy gyakorlatilag már befejezte a szezont?
- Nem fejeztem be, mert tartalékként minden eshetőségre készülve nekem is edzenem kellett. De egyébként ettől függetlenül sem álltam volna le, a múlt héten is éppen edzőtáborban voltam Hollandiában, ahol egy kisebb versenyen is elindultam. Eredetileg csak múlt pénteken jöttem volna haza, de amikor kiderült, hogy megyek a vb-re, szerdán már indultam is, mert az amerikai beutazáshoz még egy új chipkártyás útlevelet is intéznem kellett. Tudniillik nekem a régi, kék színű volt, ami júniusban le is jár. Szerencsére az okmányirodán nagyon segítőkészek voltak, és két nap alatt elkészült az új útlevelem. Előzőleg viszont a hollandiai hazaút eléggé zűrösre sikeredett. Hogy ne kelljen péntekig várnom, szerdán két átszállással vonatoztam el egyedül Brüsszelbe, onnan busszal mentem ki a repülőtérre, így jöttem haza. Attól nem féltem, hogy elveszek, huszonegy évesen már feltalálom magam, de a húszkilós sporttáskámmal megszenvedtem az átszállásoknál...

- Az edzője, Száraz András nem volt kint Hollandiában?
- De igen, a visszaútra azonban neki is péntekre szólt a jegye, s mivel rajtam kívül másokkal is dolgozik, ő nem jöhetett haza hamarabb. Ugyanez a helyzet volt Engi Klárival is, aki a rövid programom koreográfiáját készítette.

- A magyar bajnokságon Sebestyén Júlia mögött ezüstérmes lett, de utána még rendeztek egy válogatót, és végül Hadford Katherina utazott az Eb-re, ön pedig az Universiadéról is lemaradt. Úgy érzi, hogy ezzel a vb-vel most némileg kárpótolta a sors?
- Igen, ebben lehet valami, mert magam is úgy gondolom, hogy amit a sors valahol elvesz, azt máshol visszaadja. Mindenesetre az a tüske, hogy nem mehettem az Európa-bajnokságra, mindig bennem marad. Mert most is úgy gondolom, megérdemeltem volna, hogy indulhassak az Eb-n.

- Az Egyesült Államokban járt már korábban?
- Még egészen kis koromban, talán hat és tizenkét éves lehettem, de akkor nyaralni mentünk. Kanadában viszont már versenyeztem.

- Nagyon izgul a vb előtt?
- Most még nem, de kint a verseny előtt biztosan izgulni fogok! S az indulás már egész közel van, szombaton reggel repülünk.

- Milyen reményekkel utazik el?
- Mivel ez egy olimpia előtti, kvalifikációs világbajnokság, biztos nagyon erős a mezőny lesz, és mindenki nagy erőkkel készült rá. Ahogy említettem, én is edzettem, de ha hamarabb tudtam volna, hogy utazom - amire korábban álmomban sem gondoltam volna -, valószínűleg jobb formában lennék, mint most vagyok. Egy vb-részvétel lehetősége lelkileg is sokat dob az emberen, és akkor még jobban oda teszi magát az edzéseken. Jelen helyzetben számomra a legfontosabb az, hogy hozzam ki magamból a legtöbbet, vagyis fussak egy hibátlan rövid programot, és ha ez összejön, majd meglátjuk, mire lesz elegendő.

Forrás: [origo]

Vardanjan Tigrannak és Pádár Biankának is nehéz dolga lesz a világbajnokságon

- Mivel rukkol ki a rövid a programban?
- A kötelező dupla Axel mellett tripla toe-loop, dupa toe-loop kombinációt, és tripla Salchowot ugrom. A Lutzot nem kockáztatom meg, mert a rövid programomat ezzel nem gyakoroltam. A Lutz és a flip idén némileg háttérbe szorult nálam, de jövőre nem így lesz! Már most nagyon lelkes vagyok, ha a következő idényre gondolok.

- Mit hallott, a vb-n mekkora létszámú mezőny lesz, és hányan szereznek olimpiai kvótát? S lát akár halvány esélyt is arra nézve, hogy sikerrel jár?
- Ha jól tudom, de ebben nem vagyok biztos, a tavalyi vb-n a nőknél hozzávetőleg ötvenen indultak. S szerintem legalább ennyien most is leszünk. Őszintén bevallom, a kvalifikációt illetően nem vagyok teljesen képben, két variációt is hallottam: az egyik szerint a legjobb tizennyolcba, a másik szerint huszonnégybe kell kerülni a kvótához. Emlékszem, hogy a tavalyi vb-n Julinak a rövid programban egyetlen hibája volt, mégis csak a tizenkilencedik helyre került, a kűrben innen jött fel a tizenegyedikre. S ha abból indulok ki, hogy őt, akinek a nemzetközi mezőnyben nem kis neve van, a rövid programban egy rontással ennyire hátra tették, akkor nekem ez a kvótaszerzés nagyon nehéz projekt... De még egyszer mondom, igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni.