Vágólapra másolva!
Edzője szerint a téli olimpián Jevgenyij Pljuscsenkótól elrabolták az aranyérmet, és a férfi műkorcsolyázók versenyén a zsűriben küklopszok ültek. Az oroszok háborognak, hogy az amerikai Evan Lysacek négyfordulatos ugrás nélkül is aranyérmes lehetett, még Vlagyimir Putyin kormányfő is megszólalt az ügyben. A pontozók döntése a közvélemény mellett a szakembereket is megosztja.

"A legjobb étteremnek nemcsak a legjobb steaket, a legjobb bort is kell kínálnia" - jegyezte meg még a rövid program után Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) elnöke, célozva arra, hogy nem elég, ha valaki négyfordulatos ugrással rukkol ki, miközben a lépéssorai és a forgásai kívánnivalót hagynak maguk után.

Cinquanta azt követően nyilatkozott így, hogy a Vancouverbe címvédőként érkezett Jevgenyij Pljuscsenko hiába állt elő egy négyfordulatos toe-loop, tripla toe-loop kombinációval, szemben Evan Lysacek tripla Lutz, tripla toe-loopjával, csak hajszálnyi előnyt szerzett. A pontozók Pljuscsenkónak 90,85, Lysaceknek 90,30 pontot adtak, s az oroszok már ekkor erősen méltatlankodtak.

"Négyfordulatos ugrás nélkül nincs férfi műkorcsolyázás" - szögezte le Pljuscsenko, aki a 2006-os olimpiai győzelme után három évet kihagyott, átesett egy komoly térdműtéten, és csak gálákon lépett fel - 2006 szeptemberében Budapesten is -, tavaly viszont úgy gondolta Vancouverben megkísérli a címvédést. Ebben vélhetően az orosz szövetség presszionálása is szerepet játszott, ám az természetesen hétpecsétes titok, hogy mennyit fizettek neki.

Kétségkívül Pljuscsenko Vancouverben inkább keltette egy hidegfejű profi benyomását, semmint régi, tűzzel teli önmagára emlékeztetett. Ám alapból így is az ő programjai voltak a leganyagerősebbek, azzal együtt, hogy a forgásait és a lépéssorait is lehetett kritizálni.

Forrás: AFP

A kűrben a régebben "művészi hatásként" emlegetett programkomponensekre (koreográfia, átmenetek, interpretáció, korcsolyázótudás) századra annyi kapott, mint a nála két évvel fiatalabb, 25 esztendős Lysacek; az amerikai úgy nyerhette meg az olimpiát, hogy a technikai elemeit, amelyekhez konkrét pontszám társul, szebben kivitelezte. A pontozók egy szűk skálán minden elem pontszámán javíthatnak vagy ronthatnak, és Lysacek 74,93-as erősségű programjára összességében 84,57-et adtak. Pljuscsenko 75,03-as kűrjére pedig végeredményben csak 82,71-et.

Példaképpen: Pljuscsenko négyfordulatos toe-loop, tripla toe-loop kombinációja alapból 13,80-at ér, s mivel nagyon szépen sikerült, 14,60-at kapott rá. A 8,20-at fizető tripla Axelje viszont nem volt tökéletes, erre csak 7,84-et adtak a pontozók. Az amúgy világbajnoki címvédő Lysacek négyfordulatossal nem is próbálkozott, de a tripla Lutz, tripla toe-loop kombinációja 10,00-es bázispontszámát feltornászta 11,40-re, a tripla Axelból 8,80-at hozott ki, a forgásai és lépéssora pedig erősebbek voltak - mindezek pedig ellensúlyozták a négyfordulatos hiányát. Evan Lysacek 257,67-tel nyerte meg az olimpiát, Jevgenyij Pljuscsenko 256,36-tal szorult a dobogó második fokára.

Forrás: AFP

Legutóbb 1994-ben, Lillehammerben esett meg, hogy négyfordulatos ugrás nélkül is olimpiát lehetett nyerni, akkor az orosz Alekszej Urmanov győzött. Ezt követően Naganóban Ilja Kulik, Salt Lake Cityben Alekszej Jagugyin, s négy éve Pljuscsenko is megpördült négyszer a tengelye körül.

Jagugyin már nyolc évvel ezelőtt a Vasálarcos című film zenéjére korcsolyázva a négyfordulatos és a tripla toe-loophoz hozzátett egy dupla Rittbergert, majd önmagában is ugrott egy négyfordulatos toe-loopot.


A hármas kombinációt Pljuscsenko is megcsinálta már Salt Lake Cityben is, ahol ezüstérmes lett, majd Torinóban a Keresztapa Edvin Marton-féle feldolgozására ugyancsak láthattuk tőle. Ezek klasszikus kűrök, és Evan Lysacek vancouveri programja, Rimszkij Korszakov Seherezádéjával bizony nem illeszkedik a sorba.

Pljuscsenkót így érthetően bosszantja, hogy Lysacek elhappolta előle az aranyat. "Azzal, hogy a pontozók Lysaceknek adták az aranyérmet a huszonöt évvel ezelőtt időbe vitték vissza a férfi műkorcsolyát, és jégtáncot csináltak belőle" - véli az oroszok dühös klasszisa, aki szombaton bejelentette, hogy nem kíván visszavonulni. Megvizsgáltatja a térdét, s ha az orvosok nem vétózzák meg, akkor a jövő hónapban indul a torinói vb-n is. Mi több, azt sem zárja ki, hogy négy év múlva jégre lép a Szocsiban rendezendő olimpián is.

Pljuscsenko edzője, a nagy tekintélyű Alekszej Misin sem rejti véka alá a felháborodását: "Kriminális, ami történt, egyszerűen elrabolták tőlünk az aranyat! Azok a pontozók, aki szerint Lysacek megérdemelte az olimpiai bajnoki címet, küklopszok, nem látták, hogy mi történt. Négyfordulatos ugrás nélkül semmi különbség nincs a férfiak és a nők versenye között, ezek után együtt is versenyezhetnek" - dohogott a tréner, és homályos célzást tett arra, hogy az ügy kivizsgálását kérik.

Az orosz szurkolók persze osztoznak a felháborodásban, még Vlagyimir Putyin kormányfő is hangot adott annak a véleményének, hogy Pljuscsenko megérdemelte volna az aranyérmet.

Kívülállóként a kanadaiak kétszeres olimpia ezüstérmese és háromszoros világbajnoka, a magyar felmenőkkel bíró Elvis Stojko is dörgedelmesen fogalmazott a Yahoo! Sports oldalon "Az éjszaka, amelyen megölték a műkorcsolyát" című írásában: "Bocsáss meg nekem Evan Lysacek! Remek korcsolyázó vagy, kiváló munkát végeztél, de te nem vagy olimpiai bajnok" - indítja a cikkét Stojko, majd értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy az amerikai négyfordulatos ugrás nélkül megnyerhette az olimpiát, ami szerinte óriási visszalépés a sportágban. Stojko úgy véli, lehet, hogy Pljuscsenko forgásai nem voltak olyan jók, mint a vetélytársé, de neki kellett volna kapnia az aranyérmet.

Forrás: AFP

Evan Lysacek a maga részéről rövidre zárta a témát: "Ez nem ugróverseny volt, amelyen adnak tíz másodpercet, hogy mutass valamit. Négy perc negyven másodperc alatt egy előadással kellett kirukkolnom, és nekem a négyfordulatos ugrás nélkül is erős programom volt" - fogalmazott az újdonsült olimpiai bajnok, aki tréfálkozva megjegyezte: természetesen indul majd Szocsiban is, annak ellenére, hogy tudja, az oroszok nem fogadják majd tárt karokkal."