Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia a rövid program után a 13. helyen áll a vancouveri téli olimpián a női műkorcsolyázók versenyében, és sajnálhatja, hogy nem sikerült a tripla flipje, emiatt nincs a legjobb tízben. Az élen minden idők legmagasabb pontszámával a koreai Yu Na Kim található, aki mögött a japán Mao Aszada a második, a harmadik pedig a hazai közönség előtt szereplő Joannie Rochette, akinek vasárnap szívrohamban elhunyt az édesanyja.

Négy éve a torinói olimpián a női műkorcsolyázók versenyét meglepetésre, de a mutatott produkciók alapján abszolút megérdemelten nyerte meg a japán Sizuka Arakava, megelőzve az amerikai Sasha Cohent és az orosz Irina Szluckaját. Az arany- és a bronzérmes 24, illetve 27 évesen vissza is vonult, s 21 esztendősen Cohen szintén lelépett a színről; de ő tavaly visszatért, hogy megcélozza a vancouveri olimpiát. Idén januárban azonban az amerikai bajnokságon csak negyedik lett, így lemaradt a játékokról, és ezzel végérvényessé vált, hogy Vancouverben új érmeseket köszöntenek majd.

S abban az olimpia előtt nagyjából mindenki egyetértett, hogy a koreai Yu Na Kim, a japán Mao Aszada és Miki Ando, a kanadai Joannie Rochette, valamint az olasz Carolina Kostner pályázik a legjobb esélyekkel a dobogóra. A 19 éves koreai lány a világbajnoki címvédő, ő nyerte meg a Grand Prix-döntőt is, vezeti a világranglistát, vagyis jelenleg mindenképpen ő számít az első számú korcsolyázónőnek.

Ando 2007-ben, Aszada 2008-ban világbajnok volt, Kostner a két évvel ezelőtti vb-n ezüstérmet szerzett, s nem mellékesen háromszoros Európa-bajnok, januárban a tallinni Eb-t is győzött. A házigazda kanadaiak nagy reménységeként Rochette már a torinói olimpián ötödik volt, a tavalyi vb-n pedig második lett; Vancouverben azonban szörnyű tragédia érte: az édesanyja, aki a helyszínen szeretett volna szurkolni neki, vasárnap szívroham következtében elhunyt. Rochette azonban jelezte, hogy nem lép vissza a versenytől.

A harminc fős mezőnyben Sebestyén Júliának a sorsoláson a 27-es sorszám jutott, ami azt jelentette, hogy 28 éves Európa-bajnoknőnknek - aki még a 2004-es budapesti Eb-t nyerte meg - a rövid programban a legjobbak között, az utolsó csoportban másodikként kell jégre lépnie. Ennél jobbat általában kívánni sem lehetne; ám Rochette kapta a 26-ost, és utána következni, ebben a helyzetben embert próbáló feladatnak ígérkezett a Pacific Coliseum 14 ezer fős közönsége előtt.

Mindenesetre ha valaki, akkor a tiszaújvárosi versenyző kellő rutinnal rendelkezik: már a negyedik olimpiáján vesz részt, ami női műkorcsolyában korábban csak a háromszoros ötkarikás aranyérmes norvég Sonja Henie-nek sikerült 1924 és 1936 között.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Még több kép

Sebestyén Júlia jó előjelekkel várhatta a vancouveri játékokat. Utolsó szezonjában bronzérmes volt a Skate America Grand Prix-versenyen, a tallinni Eb-n a hatodik helyen zárt, és edzője Vardanjan Gurgen a hét elején úgy nyilatkozott róla, hogy az edzéseken remek formában korcsolyázik.

Sebestyén helyezést tekintve nem tűzött ki maga elé célt, úgy fogalmazott, hogy két szép programot szeretne felszabadultan futni. Ám mielőtt a rövid programban szólították volna, jó néhány versenyzőre figyelnünk kellett a bevezetőben említetteken túl is.

A harmadik csoportban az idei amerikai bajnokságon ezüstérmes, mindössze 16 éves Mirai Nagasu 63,76 pontot kapott, amivel az élre állt, és a negyedik ötösből sem került senki eléje. Az idei Eb-3. grúz Jelena Gedevanisvili 61,92-vel megközelítette, a kétszeres Eb-2. svájci Sarah Meier a dupla Lutzban hibázva 56,70-et, a tripla Lutzos kombinációjában eleső, korábbi Eb-3. finn Kiira Korpi csak 52,96-ot kapott.

A jégfelújítás után a negyedik csoportban a 2009-es Európa-bajnok, az idei Eb-n második honfitársnője, Laura Lepisto 61,36-tal feljött a harmadik helyre, de csak néhány percig maradt a képzeletbeli dobogón. Az utána következő Mao Aszada ugyanis bevetette a tripla Axel, dupla toe-loop kombinációját (háromfordulatos Axelt a női mezőnyben egyedül ő ugrik), és 73,78 pontot könyvelhetett el! Ám jött Yu Na Kim, aki tripla Lutz, tripla toe-loop kombinációval állt elő, leheletnyivel még erősebb volt programja, és 78,50-ös "világcsúccsal" zárt! (Az addigi legmagasabb pontszám is az ő nevéhez fűződött, a tavalyi Skate Americán 76,28-ra értékelték.)

A japán Akiko Suzuki 61,02-t, az orosz Alena Leonova 62,14-et kapott, s már csak az utolsó csoport öt versenyzője volt hátra: Rochette, Sebestyén Júlia, az amerikai Rachael Flatt, Kostner és Ando. Rochette nem akármilyen lelkiállapotról tanúskodva nagyon szép programot futott, 71,36-tal besorolt a harmadik helyre, s ezután hevesebben kezdett el dobogni a szívünk.

Sebestyén Júlia a tallinni Eb-n 57,44-et kapott a rövid programjára, az egyéni legjobbját pedig a 2005-ös Eb-n érte el, ott 61,28-at kapott. Mindez és a verseny eddigi pontszámai mutatták, hogy milyen nehéz dolga van. A tripla Lutz, dupla toe-loop kombinációját hibátlanul megugrotta, a kötelező dupla Axelt is, a lépéssoraira és a forgásaira is magas szintet kapott, de a tripla flipet sajnos elrontotta. Bár nem esett el belőle, nem volt meg a három fordulata, két lábra érkezett, s emiatt legalább négy pontot elszórt.

Ezen múlt, hogy nem került 60 pont fölé, 57,46-ot kapott, amivel ekkor 10. helyre került. S amint az várható volt, Flatt (64,64), Kostner (63,02) és Ando (64,76) is megelőzte, így a 13. helyről kezdheti majd meg a kűrt. S arra mindenképpen megvan az esélye, hogy bekerüljön a legjobb tízbe. Ha megvan az a bizonyos tripla flip, most is ott lenne.

Az első három helyen Yu Na Kim, Mao Aszada és Joannie Rochette áll, s a negyedik Miki Ando már meglehetősen távol került a dobogótól. Legjobb európaiként Kostner is csak a hetedik.

Műkorcsolya, nők, állás a rövid program után:
1. Yu Na Kim (koreai) 78,50
2. Mao Aszada (japán) 73,78
3. Joannie Rochette (kanadai) 71,36
4. Miki Ando (japán) 64,76
5. Rachael Flatt (amerikai) 64,64
6. Mirai Nagasu (amerikai) 63,76
7. Carolina Kostner (olasz) 63,02
8. Alena Leonova (orosz) 62,14
...
13. Sebestyén Júlia 57,46