Vágólapra másolva!
Elsősorban érzelmi okokból szeretne magyar színekben versenyezni Miklós Edit, aki a vancouveri olimpia lesikló versenyén még a román csapat tagjaként esett óriásit. Az állampolgársági esküt már letette, így ha a románok nem akadályozzák meg, ő lesz az első magyar síelő, akinek esélye van az olimpiai pontszerezésre. 

"Elsősorban mert magyar vagyok, és inkább képviselem Magyarországot. Másodsorban vitáim is voltak a román szövetséggel, mert nem tartották be az ígéreteiket" - jelölte meg váltási szándékának okait a huszonkét éves Miklós Edit.

Miklós 2008 óta szerepel rendszeresen a Vk-sorozat versenyein, három alkalommal szerzett pontot, a 2009-es, Val d'Isere-ben rendezett világbajnokságon pedig lesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban egyaránt a 18. lett. Az olimpiákkal ugyanakkor nem volt szerencséje: 2006-ban súlyos sérülése miatt nem indulhatott Torinóban, idén Vancouverben pedig lesiklásban hatalmasat bukott.

Egyelőre ő sem tudja pontosan, mennyire segít majd neki, ha románból magyar válogatott lesz, de úgy érzi: érzelmileg és szellemileg sokkal jobban mellette állnak itt. Az anyagiakról még nem tudni semmit, szponzor mindenesetre eddig nem jelentkezett.

Nemsokára eldől, hogy próbálnak-e keresztbe tenni

Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség elnöke szerdán úgy nyilatkozott: a románok saját elmondásuk szerint nem támasztanának akadályt a 22 éves sportoló országváltása elé, de szeretnék, ha eddigi befektetésük legalább részben megtérülne. A magyar szövetségtől azonban hiába várnak kompenzációt: "Nekünk nem áll rendelkezésünkre anyagi forrás még arra sem, hogy a versenyzőink felkészülését megfelelően finanszírozzuk, így lehetséges, hogy végül a nemzetközi szövetség dönt majd, szem előtt tartva a sportoló érdekeit, jelesül azt, hogy a nemzetiségének megfelelő ország színeit szeretné képviselni a jövőben" - mondta Kaszó.

Miklós már letette a magyar állampolgársági esküt, kedden pedig az új útlevelét is kézhez kapta. "Költözést viszont egyelőre nem tervezek, maradok Csíkszeredán" - mondta az [origo] kérdésére az erdélyi síelő, aki szerint a román szövetség nem akadályozhatja meg az országváltását: "Rövidesen eldől, hogy elengednek, vagy megpróbálnak keresztbe tenni. Ők inkább arra hajlanak, hogy ne engedjenek el, de a román szövetség csak ajánlást tehet, a végső döntést a nemzetközi szövetség hozza majd meg."

"Már nincsenek példaképek"

Miklós Edit igazi sportcsaládba született: "Édesanyám kézilabdázott, édesapám jéghokizott, én is kipróbáltam volna az utóbbit, de gyerekkoromban még nem volt lánycsapat. Mivel Csíkszeredán hideg van, a síelés maradt a másik lehetőség. A gyerekkorom is a pályán telt, de nem bánom, ez így jó volt" - mondja a három-négy éves kora óta síelő sportoló, aki a tékvandót is kipróbálta, de az nem fordult komolyra.

Miklósról akkor készült az egyik legismertebb felvétel, amikor az egyik Vk-futamot kényszerből kis híján fél lábon teljesítette.


"Elindultam a rajtból, nem mentem olyan sokat, és lecsatolódott a lécem. Nem jól terheltem a lécet, megrázkódott, a kötések úgy pedig vannak tervezve, hogy ne csavarják ki az ember lábát, ha leesik a léc. Az első pillanatban csak az számított, hogy megtartsam az egyensúlyomat, ne essek el, aztán meg, ha már belejöttem, gondoltam, hátha leérek egy lábbal. A pálya háromnegyedéig le is értem, de jött egy emelkedő, ahol nem figyeltem, a lábaim fáradtak voltak már, és elestem" - elemezte a történteket Miklós a Csíki tévének.


"Most már azt kell mondanom, a jó sízőkkel együtt vagyunk, már nincsenek nagy különbségek, tehát nincsenek példaképek sem, csak vetélytársak" - jelenti ki határozottan, amikor a mezőnyben elfoglalt helyéről kérdezzük.

"A magyar sí felfelé tart"

A folytatásban a magyar színekben való indulás jelenthet újdonságot, egyébként semmi sem változik: Miklós edzője is ugyanaz marad, és továbbra is Ausztriába járnak majd gyakorolni.

"A pénzhiány miatt különben a magyarok és a románok is kevesebbet edzenek, mint a nyugatiak, olyan kiegészítő sport pedig nincs, ami tudná a síelést helyettesíteni" - állítja a sportoló, hozzátéve: "A magyar sísport felfelé tart, míg a román lefelé."


Mikós Edit célja a 2014-es szocsi olimpián az első tízbe kerülni, szerinte ehhez lehet kulcs a nyugodtabb magyarországi háttér. "Talán harminc-harminckét éves koromig sízhetek, van még időm, és még fejlődhetek is. Ideális kor nincs nálunk, vannak, akik tizennyolc évesen befutnak, és huszonnyolc évesen abbahagyják."