Vágólapra másolva!
Heidum Bernadett nem mondja ki, de szerinte egyértelmű, hogy mi a véleménye arról, hogy Kónya Zsófia helyett a szakágvezető Darázs István lánya, Darázs Rózsa került a 3000 méteres váltóba a szocsi téli olimpián a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál.

"Nekünk ebbe nincs beleszólásunk, ez persze nem jelenti azt, hogy nincs véleményünk" - mondta a Nemzeti Sportnak a váltóval a futamában csak a negyedik helyen végzett, így a döntőről lemaradó Heidum, aki arra a kérdésre, hogy megosztja-e a véleményét, így válaszolt: "Azért ez elég nyilvánvaló. Vasárnap este óta nem beszéltem a szövetségi kapitánnyal, őszintén szólva úgy érzem, kicsit egyedül vagyunk hagyva."

Telegdi Attila szöveségi kapitány röviden így reagált: "Éppen azért nem kerestem Bernit vasárnap este külön, mert semmiképpen sem szerettem volna emocionális irányba elvinni a döntésemet."

Heidum hozzátette: fel lehet állni innen is, már csak azért is, mert megérkezett hétfőn Szocsiba a válogatott pszichológusa. "Lesz dolga bőven. Csak egy utunk van, sokal kell beszélgetnünk és edzenünk."

Balról jobbra: Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Darázs István szakágvezető, Balogh Péter csapatorvos és Áder János köztársasági elnök Forrás: MTI/Illyés Tibor

A csapatvezetők vasárnap délután jelentették be, hogy Kónya helyett Darázs István szakágvezető lánya, Darázs Rózsa lesz ott Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Lajtos Szandra mellett az elődöntőben. Telegdi Attila szövetségi kapitány azzal magyarázta a döntést, hogy Kónya Zsófia betegen érkezett Szocsiba, ezért csak hétfőn kezdhette el az edzéseket, és nem érte teljesen utol magát.

Kónya Zsófia tagja volt a novemberben olimpiai kvótát szerző váltónak, Heidum, Keszler és Lajtos oldalán. Az idei drezdai Eb-n váltóban (3000 m) és egyéniben (1500 m) is bronzérmes volt. A váltóban Európa-bajnok és olimpiai 5. helyezett Darázs Rózsa tavaly a csapat egyik sikertelen kvalifikációs versenye után visszavonult, így nélküle lett meg az olimpiai kvóta. Később viszont visszatért.

Kónya Zsófia a döntésről beszélt az Origónak, a véleményét itt olvashatja el.