Vágólapra másolva!
A hazai közönség előtt szereplő, 17 éves Agyelina Szotnyikova nyerte a nők versenyét a szocsi téli olimpia műkorcsolyaversenyében.

A szerdai rövidprogram után még vezető, címvédő dél-koreai Kim Ju Na ezúttal másodikként zárt, a harmadik pedig az olasz Carolina Kostner lett. Szotnyikova Oroszország első női olimpiai bajnoka ebben a sportágban.

Az utolsó, legjobbakat felvonultató hatfős csoport előtt a kétszeres világbajnok, Vancouverben ezüstérmes japán Aszada Mao vezetett, aki hiába mutatta be élete legjobb kűrjét, a szerdai rövidprogramot annyira elrontotta - a 16. helyről várta a csütörtöki kűrt -, hogy esélye sem volt a dobogóra. Érezte ezt ő is, kiváló produkciója ellenére először majdnem elsírta magát bánatában, hogy nem az aranyéremért korcsolyázott ennyire fantasztikusan. Végül hatodik helyen zárt.

A legjobb hatot már a bemelegítéskor hatalmas ovációval fogadta a Jéghegy Korcsolyapalota 12 ezer fős közönsége, ez elsősorban a hazai szurkolókat máris meghódító, mindössze 15 éves tinilánynak, Julija Lipnyickajának szólt, akitől azt várták a hazai szurkolók, hogy feledtesse el a hokiválogatott szerdai bukását.

A januári, budapesti Európa-bajnokságon győztes, s a rövidprogram után ötödik helyen álló közönségkedvenc azonban nem tudott felnőni a feladathoz, pedig a nézők szinte minden egyes megmozdulását, sikeres ugrását olyan kitörő ujjongással fogadták, mintha csak a hokicsapat szerzett volna gólt. Lipnyickaja azonban a Schindler listája filmzenéjére tartott bemutatója során előbb a tripla Rittbergert ellépte, majd a tripla Salchow után rosszul fogott talajt, így a jégre huppant.

Hibái ellenére annyi ajándék repült a jégre rajongóitól, hogy 30-40 korcsolyázópalántának is hosszú percekig kellett gyűjtögetnie a virágokat, plüssállatokat. Az orosz versenyző a vezetést így is átvette, de az biztos volt, hogy ez kevés lesz a győzelemhez.

A szerdai rövidprogramban kiválóan szerepelt, harmadik helyének legalább megtartásában reménykedő olasz Carolina Kostner, ahogy Budapesten, úgy Szocsiban is elbűvölte a közönséget, amelytől ismét kivívta az ütemes tapsot Maurice Ravel Bolerójára bemutatott produkciója során. Technikailag ugyan egy-két ugrása nem sikerült tökéletesen, de nem esett el, így szezonbeli legmagasabb pontszámával első helyre került az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok korcsolyázó.

Nem sokáig maradt azonban az élen, mert következett a 17 esztendős Agyelina Szotnyikova, aki hiába állt második helyen, sokkal kisebb ováció közepette lépet jégre, mint Lipnyickaja, de két-három sikeres ugrásával máris elérte, hogy tomboljon a közönség. A dupla Axel-tripla toeloop, illetve a tripla flip-dupla toeloop-dupla Rittberger kombinációjánál már ugrálva örültek az oroszok, Szotnyikova pedig rátett még egy lapáttal és a lépéssora közben a kezével jelezte, még egy kis hangerőt kér, a csarnokban pedig egy pillanatra sokkal inkább jégkorongmérkőzésre jellemző hangulat alakult ki. Szotnyikova kűrjének befejezésekor majd' felrobbant az aréna az oroszok kitörő örömétől.

A hibátlan előadás után szinte nem volt kérdés, hogy az utolsóként jégre szólított, olimpiai és világbajnoki címvédő, a rövidprogram után is minimális előnnyel vezető Kim Ju Nától szinte a tökéletes produkció sem lesz elég. Ez így is lett. Nem követett el komoly hibát, kiválóan korcsolyázott, de ezen a napon nem nyerhetett más, mint Szotnyikova, aki mind technikailag, mind előadásmódjában fantasztikusat produkált, gyakorlata meggyőzőbb és áthatóbb volt mindenki másénál, ezzel némi vigaszt nyújtva a házigazdáknak a még mindig fájó hokivereségért.

műkorcsolya, nők:
1. Agyelina Szotnyikova (Oroszország) 224,59 pont
2. Kim Ju Na (Koreai Köztársaság) 219,11
3. Carolina Kostner (Olaszország) 216,73