Magyarként hasít a svéd sífutók között

Csúcs-Fenyvesi Laura, sífutás
Falun, 2015. február 18. Csúcs-Fenyvesi Laura versenyez a női 5 km-es szabadstílusú sífutás selejtezőjében az északisí-világbajnokságon, a svédországi Falunban 2015. február 18-án. (MTI/EPA/Fehim Demir)
Vágólapra másolva!
Csúcs-Fenyvesi Laura négy és fél éve kezdett el sífutással komolyabban foglalkozni, és idén nemcsak a faluni északisí-világbajnokságon vett részt, de elindult a világ egyik leghíresebb hosszú távú versenyén, a 90 kilométeres Vasaloppeten is. A Svédországban élő gyógytornász álma, hogy téli olimpián indulhasson magyar színekben, és reméli, hogy kedvenc sportágát, a sítájfutást is felveszik egyszer az olimpiai programba.

Idén három magyar versenyző teljesítette a svédországi Sälen és Mora között évente megrendezett 90 kilométeres Vasaloppet (Vasa-futás) nevű sífutóversenyt. A legjobb eredményt a Svédországban élő, gyógytornászként dolgozó Csúcs-Fenyvesi Laura érte el, a Kőszegi Sportklub 26 éves versenyzője a férjével karöltve kevesebb mint nyolc óra alatt ért célba.

15 800-an indultak idén is Forrás: AFP/Ulf Palm

Kéz a kézben

"A férjem tavaly már teljesítette, most úgy döntöttünk, együtt megyünk végig. 15 800 rajthely van, a tömegrajt elképesztő, de egyből egy nagy emelkedő következik. Így is 15-20 kilométer kell ahhoz, hogy teljesen szétrázódjon a mezőny. Én mentem elöl, Klaus hátul, és néha mondta, hogy 'gyere jobbra, mert ürült egy sáv’. Így haladtunk, végül azonos időben, együtt értünk célba."

Pontosan 7 óra, 57 perc és 12 másodperc kellett a 90 kilométerhez, ezzel Laura összesítésben az 5429. lett, a nők között pedig a 278. helyet szerezte meg. "Ez jó eredmény, a mezőnyben 2200 nő volt. Az idei versenyt nehezítette, hogy nagyon meleg volt, a latyakos hóban sokkal nehezebb menni. Néhol 10-15 centi víz volt a nyom fölött, a győztesnek is több mint fél órával rosszabb lett az ideje az elmúlt évekhez képest. Érdekes, hogy míg az úszás távját a 14 foknál hidegebb víz miatt le kellett rövidíteni, most épp 14 fokban értünk célba."

Nyereményjátékból skandináv ironman

"Az egész ötlet onnan jött, hogy tavaly kitöltöttem egy tesztet, és nyertem egy rajthelyet egy 300 kilométeres kerékpárversenyre. Ez az úgynevezett svéd klasszikus, a svensk klassiker egyik versenyszáma. Erre a viadalra átszámítva 60-70 ezer forint a nevezési díj, és úgy gondoltam, ha a nevezés lehetősége ingyen az ölembe hullott, akkor már bevállalom az egészet" – mondta megkeresésünkre Csúcs-Fenyvesi Laura.

Csúcs-Fenyvesi Laura indult a faluni északisí-világbajnokságon is Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Az 1971 óta létező svensk klassikerben négy különböző versenyszámot kell teljesíteni 12 hónapon belül. A 300 kilométeres kerékpározás mellett 30 kilométer terepfutást, 3 kilométer folyóvízi úszást és a Vasaloppetet kell abszolválni, aki ezt megteszi, oklevelet és speciális érmet kap. A négytusa hivatalos honlapja szerint eddig 23 486 férfi és 4959 nő teljesítette.

1922 óta sífutnak, a király emlékére

A versenyt a XVI. században élt svéd uralkodó, Gustaf Vasa emlékére rendezik meg 1922 óta. A jeles államférfi 1522-ben katonákat toborzott Morában a betörő II. Kristian dán király serege ellen, majd támogatás hiányában elmenekült. A város lakói azonban meggondolták magukat, és két legjobb sízőjüket indították útnak a visszahívására. A küldöncök végül Sälenben érték utol őt, Vasa pedig visszatérve kivívta a svédek függetlenségét, amiért később I Gusztáv néven királlyá koronázták.

"Tavaly júniusban a kerékpározással nyitottam, nagyon büszke vagyok arra, hogy teljesen egyedül, tehát nem bolyban haladva 12 óra alatt megcsináltam. Ezt követte a júliusi úszás, amely kivételesen nem három, csak másfél kilométer volt, a 13 fokos vízben ugyanis nagyon könnyen kihűlhettünk volna. Szeptemberben következett a futás, egész jól ment, csak egy rossz lépés következtében lesérültem, és emiatt később három hónapot ki kellett hagynom."

Rutinból megcsinálta

Svédországban óriási hagyománya van a tömegsportnak. A Vasaloppet csak egy híres verseny a sok közül, csak március első hetében összesen 70 ezren indulnak a különböző távokon. Csúcs-Fenyvesi a 90 kilométerre nem készült külön, mert úgy érezte, azt az alapkondíciójával is teljesítheti.

Sítájfutásban svéd bajnok

"Eredetileg tájfutó vagyok, magyar bajnokságokon voltak dobogós helyezéseim is. De miután megismerkedtem a férjemmel, átálltam a sítájfutásra. A legbüszkébb arra vagyok, hogy csapatban svéd bajnok lehettem" – mondta.

Csúcs-Fenyvesi Laura Forrás: Siugraskoszeg.hu

A sítájfutás olyan, mint egy téliesített tájfutás, de természetesen nem szűzhóban, hanem szánokkal kijelölt nyomhálózatban zajlik. "Nagyon érdekes és izgalmas sportág, már a nyolcvanas években szó volt arról, hogy esetleg helyet kaphat a téli olimpián. Most ismét van remény, első lépésként a 2019-es krasznojarszki téli Universiadén kerül a programba."

Csúcs-Fenyvesi Laura sífutással csak négy és fél éve foglalkozik, de idén már indulhatott a faluni északisí-világbajnokság 5 kilométeres selejtezőjében. "A 15. lettem, és az első tíz jutott tovább. Közelebb voltam hozzá, mint két éve Val di Fiemmében. Remélem, 2017-ben, Lahtiban már döntős lehetek. Szeretnék még pár évig sífutni, a nagy álmom persze az olimpiai részvétel."

Vasaloppet 2015

Eredmények, férfiak:
1. Petter Eliassen (norvég) 4:01.48
2. Anders Aukland (norvég) +5 mp
3. Stanislav Rezac (cseh) +24 mp
4. Öystein Pettersen (norvég) +2.55 p.
...7178. Pati Nagy Attila 9:05.07 óra

Nők:
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 4:41.02
2. Britta Johansson-Norgren (svéd) +4.16 p.
3. Seraina Boner (svájci) +8.14 p.
4. Laila Kveli (norvég) +9.09 p.
... 278. Csúcs-Fenyvesi Laura 7:57.12 óra
... 829. Vasziljevics Erika 9:55.24 óra