A jégkirálynő életéből csak az anyaság hiányzik

Katarina Witt, műkorcsolya
The chairperson of the Munich 2018 Winter Olympics bid, Katarina Witt, poses on May 18, 2011 outside the Olympic Museum after the city's bid presentation before International Olympic Comittee (IOC) members in Lausanne. Munich is bidding to become the first city to host both a Summer and Winter Olympics, having hosted the 1972 Summer Games, but must beat both rivals Pyeongchang of South Korea and the French town of Annecy. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
December 3-án ünnepelte 50. születésnapját minden idők egyik legjobb és legsikeresebb műkorcsolyázója, Katarina Witt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok csillag a keletnémet politika egyik kegyeltjeként még profi jégrevüsztárként is dolgozhatott, de azért a Stasi összerakott róla egy 3000 oldalas aktát. Mindent azonban nem ért el, az anyaság nagyon hiányzik az életéből.

Katarina Witt 1965. december 3-án született Berlinben, iskoláit Karl-Marx-Stadtban végezte, így egyértelmű volt, hogy SC Karl-Marx-Stadt színeiben is versenyzett.

Saját elhatározásából szeretett volna korcsolyázni, de az első beiratkozásról lemaradt, és hiába próbálkozott édesanyja, a korcsoportjában már százan voltak, így nem vették fel. Fél évvel később ismét nekifutott, akkor megfelelt, és a helyi edzők számára gyorsan kiderült, igazi kincsre akadtak.

Katarina Witt Forrás: AFP/Michal Cizek

Visszaemlékezése szerint ő nem tudott az NDK állami doppingprogramjáról, az ő gyerekkorát nem lopta el senki, hiszen saját maga vállalta a napi 5-7 órás edzéseket is. "Korán rájöttem arra, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni, és volt bennem annyi hajtás, akarat és becsvágy, hogy meg is tegyek érte mindent" - mondta.

Mindent megnyert, amit lehetett

A keletnémet szépség káprázatos sportpályafutást mondhat magáénak: 1984-ben, Szarajevóban, majd 1988-ban, Calgaryban is olimpiai bajnok lett, a műkorcsolya-világbajnokságokon négyszer nyert aranyérmet (1984, 1985, 1987, 1988), míg Európában 1983-88 között nem talált legyőzőre.

A fiatal, csinos, gyönyörű és sikeres Katarina nem kérdőjelezte meg egy pillanatra sem a rendszert, amelyben élt, a rendszer azonban nem kockáztatott. Wittről nyolcéves korától kezdve aktát vezetett a Stasi, noha a sportolónőt nem lehetett a volt keletnémet titkosszolgálat áldozatának nevezni.

Sőt, sportsikereiből komoly előnyöket kovácsolt, nyugati autót és modern lakást kapott, 1988-ban pedig megállapodást kötött az NDK sportvezetőivel. Felajánlották neki, amennyiben megnyeri a calgaryi olimpiát, úgy amatőr karrierje befejezése után profinak állhat. Aranyérmes lett és három évig Észak-Amerikában egy jégrevüben dolgozhatott.

1988-ban, Calgaryban megvédte olimpiai bajnoki címét - ez előtte csak a norvég Sonja Henie-nek sikerült (1928, 1932, 1936) Forrás: AFP/Daniel Janin

Az azonban őt is meglepte, hogy a berlini fal leomlása után 3000 oldalas aktát találtak róla, amelyben gondosan dokumentálták mindent, még az intim életét és szokásait is.

A Carmentől az Álarcosbálig

Számos showban (mint például a Thomas Gottschalk vezette Wetten, dass..? címűben), sorozatban (Mindenki szereti Raymondot) tűnt fel, de önmagát alakította a Tom Cruise főszereplésével készült "Jerry Maguire - A nagy hátraarc" című filmben is.

A jégrevükben alakította Carment (Emmy-díjat kapott érte), a Greatest Hits on Ice Hamupipőke meséjében a mostohát, illetve a Die Eisprinzessin című német tévéjátékban a főhősnőt, Ellát.

Witt vezette a német ProSieben csatorna Stars auf Eis című showműsorát Forrás: ProSieben

A jégrevük után filmben is szerepelt, a Roninban, ezúttal nem a leszúrt Rittbergerrel domborított, hanem egy lövés okozta halállal.

Júliusban Szegeden is járt, a szabadtéri játékokon Verdi Álarcosbál című operájában a bálkirálynőt alakította. Igaz, a nézők nem voltak vele elégedettek, hiszen hiába ígért látványos jégtáncrevüt a rendező, a Witt a báli jelenetben egy lépést sem tett.

Playboy-korszak

Witt 1998-ban vetkőzött a Playboyban, a lap - Marilyn Monroe után - a második legnagyobb eladott példányszámot regisztrálhatta vele.

A sportolónő 2001-ben ismét Playboy-címlapra került. "Olyan élményt jelentett a képek elkészítése, mint amikor aranyérmet nyertem az olimpián" - mondta. "Az emberek valószínűleg érzik a belőlem áradó életörömöt, talán ezért erotikusak ezek a fotók."

Mindig a megfelelő ember állt mellette

Az 50 éves szépség még mindig aktívan dolgozik, műsorvezetés mellett íróként is kipróbálta magát, motivációs előadásokat tart, a Disney on Ice és a BMW nagykövete. Ezen kívül egy testi fogyatékos gyermekek megsegítésére létrejött alapítvány fővédnöke.

"Sajnos nem jöhetett össze minden, hiába harcoltam érte évekig” - nyilatkozta a legszomorúbb dologról, hogy nem lehetett anya.

Katarina Witt kampányolt a 2018-as müncheni téli olimpiai pályázat mellett is Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Nagyon szép életem volt, amelynek minden szakaszában a megfelelő ember állt mellettem. A legtöbb nőnek a gyermekvállalás teljesítette be az életét, nekem a műkorcsolya. Megtanultam, hogy mindent nem lehet elérni” - mondta.

Witt együtt élt többek között Danny Houston és Richard Dean Anderson színésszel (utóbbi a legendás MacGyver-sorozat főhősét alakította), a német zenész Ingo Politzcal és Rolf Brendellel.