Ilyen puskaporos hangulatban még nem kezdődött sívébé

Stina Nilsson, sífutás, északi-sívilágbajnokság, északisí-vb
Winner Sweden's Stina Nilsson competes during the Women's 10 km Mass start classic competition of the "Tour de Ski" Cross Country World Cup on January 7, 2017 in the Italian Alpine resort of Val di Fiemme, Lago di Tesero track. Sweden's Stina Nilsson won the race ahead of Finland's Anne Kylloenen, second, and Sweden's Charlotte Kallaafter / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
Még meg sem kezdődött az idei, Lahtiban rendezendő északisí-világbajnokság, a versenyzők többsége máris tett arról, hogy puskaporossá tegye az indulást. Az utóbbi hónapok doppingbotrányai miatt közel százan aláírtak egy petíciót, amelyben azt kérték a nemzetközi szövetségtől, hogy keményebb kézzel bánjon a csalókkal.

Lahti városát nem kerülheti el a dopping. Több mint száz sísztár, - köztük a svédek kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnoka, illetve a jelenlegi vébé egyik legnagyobb esélyesének tartott Stina Nilsson – aláírta azt a levelet, amelyet a szerdán rajtoló északisí-vébé előtt átadtak a Nemzetközi Síszövetségnek (FIS).

A finn város eddig hatszor rendezhetett vébét (1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001), a tizenhat évvel ezelőtti azonban az óriási hazai doppingbotrányról vált híressé.

Hat finn versenyzőt (Jari Isometsä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllälä, Milla Jauho és Virpi Kuitunen) két-két évre tiltottak el a versenyzéstől, míg az edző Kari-Pekka Kyrö és Jarmo Risk, illetve két orvos, Pirkka Mäkelä és Juha-Pekka Turpeinen örökös eltiltást kapott.

Stina Nilsson is aláírta a petíciót Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A mostani tiltakozás azt követően született meg, hogy a sportágat sorozatos doppingesetek rázták meg. 2015 novemberében a világbajnok norvég Martin Johnsrud Sundby – állítólag - túladagolta az asztmára szedett gyógyszerét. Ennél is komolyabb eset volt Therese Johaugé, az egyszeres olimpiai és hétszeres világbajnok norvég klasszis tavaly októberben produkált pozitív tesztet, a szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak egy előre be nem jelentett ellenőrzés során. A 28 éves sífutó 13 hónapra tiltották el.

Az oroszok közül a 2014-es téli olimpia doppingbotránya során hat sportolót tiltottak el, köztük az olimpiai bajnok Alekszander Legkovot, illetve két világbajnokot, Makszim Vjlegzsanint és Alekszej Petuhovot.

Therese Johaug 13 hónapos eltiltást kapott Forrás: Instagram

„A sok doppinghír miatt a versenyzők többsége frusztrálttá vált. Tisztább beszélgetést akarunk arról, hogyan lehetne elkerülni ezeket a problémákat a jövőben" – nyilatkozta az Expressen.se portálnak Kikkan Randall, az amerikaiak világbajnok versenyzője, aki 2009 óta tagja a nemzetközi szövetség sportolói bizottságának.

Szeretnénk, ha keményebben lépnének fel velük szemben. Jó érzés volt látni, hogy szinte minden országból akadt versenyző, aki ezt aláírta, még orosz is" – tette hozzá.