Vágólapra másolva!
Az olasz Federico Pellegrino nyerte a férfiak, a norvég Maiken Caspersen Falla pedig a nők sprintversenyét az északisí-világbajnokság nyitónapján a finnországi Lahtiban.

A 26 éves Pellegrino pályafutása során először állhatott egyéni számban világbajnoki dobogóra, és egyből aranyérmet nyert. Mögötte az orosz Szergej Usztyugov végzett a második, a norvég Johannes Hösflot Klaebo pedig a harmadik helyen. Utóbbi azért különleges, mert ezzel

nem szakadt meg az északi ország versenyzőinek páratlan sorozata, amely még a 2001-es világbajnokságon kezdődött:

azóta az összes, szám szerint kilenc vb-n állt norvég sífutó a sprintverseny dobogóján.

A nők között a szám olimpiai címvédője, az előző vb-n ebben a számban bronzérmes Maiken Caspersen Falla bizonyult a leggyorsabbnak, első egyéni aranyérmét nyerve ezzel a világbajnokságokon. A 26 éves norvég mögött két amerikai, Jessica Diggins és Kikkan Randall végzett.

A női sprint abszolút esélyese a svéd Stina Nilsson volt, olyannyira, hogy a jelenlegi Világkupa-sorozatban november óta hét versenyt nyert meg, négyszer (Ruka, Val Müstair, Falun, Otepää) Falla előtt. A norvég egyetlen sprint-versenyen győzött: 2016. december 11-én, Davosban, ahol Nilsson nem indult el. Most viszont

Nilsson az elődöntőben óriásit bukott, így be sem jutott a fináléba.

A magyar indulók a selejtezőből nem jutottak tovább a kieséses szakaszba, ahol a finálé előtt negyed-, illetve elődöntős futamokat rendeztek.

férfi sprint (1,6 km), világbajnok:
Federico Pellegrino (Olaszország)
2. Szergej Usztyugov (Oroszország)
3. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia)
...61. Kónya Ádám
...105. Gombos Károly
...124. Panyik Dávid
...130. Bánszki Bence

női sprint (1,4 km), világbajnok:
Maiken Caspersen Falla (Norvégia)
2. Jessica Diggins (Egyesült Államok)
3. Kikkan Randall (Egyesült Államok)
...53. Szőcs Emőke
...89. Simon Ágnes
...91. Pónya Sára
...95. Zámbó Viktória