Vágólapra másolva!
Stuttgartban ugyanabban a csarnokban, ahol szeptember elején ezüstérmet szerzett a tornász világbajnokságon, Berki Krisztián szombaton aranyérmes lett: az UTE versenyzője Világkupa-viadalt nyert lólengésben.

Szűk két hónappal ezelőtt Berki Krisztián a vb-n a második helyével hiába érte el eddigi legjobb eredményét - bár kétszeres Európa-bajnokként azért véleményes, hogy mi ér többet: az Eb-arany vagy a vb-ezüst -, nem lehetett boldog, hiszen a pekingi olimpiai kvótát csak a világbajnoki címmel tudta volna kiharcolni. Ám a nemzetközi szövetség egy szabadkártya fölött még rendelkezik, melynek odaítélésében az eredményesség a fő szempont, így Berki számára egyáltalán nem volt tét nélküli, hogyan szerepel a hét végi Világkupán.

A DTB-kupa pénteki selejtezőben a gyakorlata végére elfogyott a lendülete, de 15,275 ponttal így is a harmadik helyen került be a döntőbe; a brit Keatings (15,625) és a román Popescu (15,500) mögött. A szombati fináléban azonban toronymagasan Berki volt a legjobb, 16,000-val nyert, megelőzve a horvát Seligmant (15,250) és az üzbég Fokint (15,175). Megjegyzendő azért, hogy a világbajnok kínai Hsziao Csün, aki a vb-t 16,300-zal nyerte, nem indult Stuttgartban. A döntőben ott volt Hidvégi Vid is, aki a selejtezőből 14,200 ponttal a hetedik helyen jutott tovább, s a fináléban jócskán javított, 14,850-nel ötödikként zárt.

A nőknél Korcsmáros Enikő pénteken ugrásban 13,650 ponttal a 6. helyen kerül be a fináléba, és ő is előrébb lépett, 13,800 ponttal végül 5. lett.

További két indulónk lemaradt a döntőkről. A vb-n egyéni összetettben olimpiai kvótát szerzett Gál Róbert gyűrűn (14,750) és korláton (14,175) egyaránt 10. lett, talajon pedig kétszer is kilépett, amely komoly levonással járt, 14,050 pontja csak a 20. helyre volt elegendő. A nőknél Gombás Laura felemáskorláton 13,100 ponttal 12. lett.

Érdekesség, hogy az olimpiai kvótáról Berkihez hasonlóan vb-ezüstérmes szerspecialistaként lemaradt, így az egyetlen szabadkártyára szintén pályázó holland Van Gelder gyűrűn 16,500 ponttal az első helyen végzett.

A stuttgarti viadal különlegessége, hogy vasárnap egy show jellegű versenyre is sor kerül, amelyen szerenként az első két helyezett külön pénzdíjért mérkőzik meg egymással. Berkinek tehát a horvát Seligmannal kell meccselnie.

"A gyakorlatom elején volt egy kis terpesztés, de utána egyáltalán nem hibáztam. Bár a főpróba nem lett jó, hiszen csak a harmadik helyen kerültem be a döntőbe, a mondásnak megfelelően az előadás végül sikerrel zárult. Boldog vagyok, hogy végre újra nyertem, és kíváncsian várom a vasárnapi páros versenyt" - nyilatkozta Berki Krisztián.