Vágólapra másolva!

Vizsgálják a kínai tornászlányok életkorát

Tovább vizsgálja a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) a 2000-es sydney-i olimpián bronzérmes kínai női tornászcsapat két tagjának Jang Jünnek (Yang Yun) és Tung Fang-hsziaonak (Dong Fangxiao) az életkorát.

A szövetség fegyelmi bizottsága azért indított vizsgálatot a két sportoló ellen, mert valószínű, hogy egyikük sem töltötte be 16. életévét, amikor együttesükkel a harmadik helyen végeztek az Ausztráliában megrendezett ötkarikás játékokon.

"A fegyelmi bizottság egyelőre nem tudott döntést hozni, ezért tovább dolgozik az ügyön" - mondta hétfőn Andre Gueisbuhler, a FIG főtitkára. "Amennyiben bebizonyosodik, hogy a tornászok a verseny ideje alatt fiatalabbak voltak a nevezéshez szükséges korhatárnál, úgy a szervezet ajánlatot tehet a büntetésre, de a végső döntést a végrehajtó bizottság mondja ki. Utóbbi jövő februárban ül össze ismét, így addig biztosan nem születik határozat az ügyben."

Ha a bizonyítékok alapján kiderül, hogy Jang és Tung 16 évnél fiatalabbak voltak 2000-ben, akár törölhetik is az általuk elért eredményeket.

Mivel az ügy az olimpiai játékokhoz kapcsolódik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határoz majd arról, hogy elveszik-e a kínai sportolók által megszerzett érmeket. A kínai csapat mögött az Egyesült Államok gárdája végzett a negyedik helyen, illetve korláton Yang egyéniben is bronzérmet szerzett, s az ukrán Viktorija Karpenkót előzte meg Sydneyben.

Jang a hivatalos lista szerint 1984. december 2-án született, ám a kínai televíziónak 2007-ben adott nyilatkozatában azt mondta: 14 éves volt a 2000-es olimpia idején. Tung a papírok alapján 1983. január 20-án látta meg a napvilágot, de saját internetes naplójában 1985-ös születési év szerepel.