Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bevonásával vizsgálatot kezdeményez amiatt, hogy a L'Equipe című francia sportlap szerint egy tavaly májusi szűrés során két doppingszer nyomait is kimutatták Ian Thorpe-nak, az ausztrálok novemberben visszavonult úszóklasszisának a szervezetében.

Az újság azt tette közzé internetes kiadásában, hogy az ötszörös olimpiai bajnok ügyét azért nem hozták nyilvánosságra, mert az ismert eljárásokkal nem lehetett a vétkességét bizonyítani. Állítólag a vizsgálat túl magas tesztoszteronszintet jelzett, ám az Ausztrál Doppingellenes Ügynökség (ASADA) nem értékelte pozitív A-próbaként az eredményt, hanem "tudományos kétségek" miatt eltekintett a további elemzéstől.

A FINA annyit tett közzé, hogy egy ellentmondásos mintának kíván utánajárni a CAS segítségével, ám nevet nem közölt, csak egy cikkszám került nyilvánosságra.

Glenn Tasker, az ausztrál szövetség igazgatója szerint a korábbi szupersztár döbbenten reagált a hírre. Az elöljáró hozzátette: a szervezet kiáll Thorpe mellett, és kideríti, miként fogalmazódhatott meg a rágalom. Hasonlóképpen nyilatkozott John Howard miniszterelnök is: "Nem kívánok reagálni egy francia lap légből kapott állításaira. Amíg nem áll elő valaki megdönthetetlen bizonyítékkal, Ian hazánk egyik legnagyobb bajnoka marad."

Thorpe első világbajnoki címét alig 15 esztendősen, 1998-ban szerezte. Tizenegy vb- és öt ötkarikás arannyal zárta pályafutását, emellett 23 világcsúcs is fűződik a nevéhez.