Vágólapra másolva!
Négy-öt felnőttcsúcsot vár Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya a Komjádi uszodában szerdától vasárnapig zajló országos bajnokságon, amelyen a jövő augusztusi pekingi olimpia menetrendjéhez igazodva délelőttönként tartják a döntőket.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke (MÚSZ) kiemelte, hogy a sportág hazai történetében először lesznek reggeli finálék, de ezt meg kellett lépni, mivel már a magyar bajnokságot is a 2008-as nyári olimpiának rendelik alá.

Kiss László a 109. ob keddi sajtótájékoztatóján ehhez hozzáfűzte, hogy a matinés döntők nem okozhatnak gondot, s véleményét megerősítette a jelen három legjobb magyar úszója, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes, aki 50 és 100 m mellen indul, az összesen 14 (!) számban rajthoz álló ötkarikás bronzérmes, vb- és Eb-nyertes vegyes- és hátúszó klasszis Cseh László, illetve a 200 m mellen olimpiai ezüstérmes, a vasárnap véget ért belgiumi korosztályos Európa-bajnokságról két egyéni arannyal gazdagabban hazatérő Gyurta Dániel is.

Kovács elmondta, hogy januártól készül, de igazán csak az ob-val indul idei érdemi versenysorozata: a Komjádi után augusztus elején Párizsban áll rajthoz a nemzetközi úszógálán, majd a francia fővárosból egyenesen Bangkokba repül, ahol az egyetemi-főiskolai tanulók csúcstalálkozóját, az Universiadét rendezik meg.

Cseh László és Gyurta Dániel a Széchy Tamás emlékére kiírt idei T-Mobile úszóbajnokság után néhány hetes gondtalan pihenőt tart, majd megkezdi a közvetlen felkészülést a pekingi olimpiára. Az odavezető útnak két kiemelkedő állomása az idén decemberben, Debrecenben lebonyolítandó rövidpályás Európa-bajnokság, illetve a jövő tavaszi, eindhoveni normál - azaz ötven méteres - medencében zajló Eb.

A sajtótájékoztató keretében bemutatták a honi úszósport ma még tán kevésbé ismert, de az antwerpeni ifjúsági Európa-bajnokságon a névjegyüket aranyéremmel letevő tehetségeket: Bordás Beatrixot, Kovács Emesét és Tompa Orsolyát is, akiktől Güttler Károly utánpótlás-kapitány és Kiss László, a "nagyok" szakvezetője egyformán kiemelkedő eredményeket vár - éppenséggel már az idei bajnokságon is.

Az ob szerdán 17 órától 12 szám selejtezőivel indul, másnap pedig - akárcsak pénteken, szombaton és vasárnap - reggel 9 órától a döntőkkel folytatódik. Csütörtök délelőtt 8, pénteken 11, szombaton 6, a zárónap pedig 13 versenyszámban hirdetnek győztest.