Vágólapra másolva!
Három magyar végzett dobogós helyen a francia nyílt úszóbajnokság nyitónapján: Kis Gergő második lett a 400 m vegyes döntőjében, ugyanitt Verrasztó Dávid harmadikként végzett, míg Boulsevicz Beatrix 200 m pillangón érdemelt ki bronzérmet.

A Kis és Verrasztó közötti magyar különviadal remek befutót hozott, hiszen a győztes olasz Luca Marint is megszorítva csaknem egyszerre csaptak célba a tinédzser kiválóságok. Végül az ajkai versenyző bizonyult valamivel gyorsabbnak (4:14.17 p) a Jövő SC-II. kerület szintén nagyon ígéretes úszója előtt (4:14.46).

Mindketten jócskán a pekingi olimpiai részvételhez szükséges A szinten belül teljesítették a távot, mivel azonban egy országot csak ketten képviselhetnek, a világklasszis és a legjobb időt birtokló Cseh László mögött pillanatnyilag Kis Gergő a "befutó", de a párharcnak még nyilván nincs vége.

"Ez tényleg jól sikerült, és még nem is fáradtam el annyira... A reggel történtekből okulva azt terveztem, hogy az elején megyek a japánnal, mert ő belekezdett pillangón, ezt sikerült megvalósítani. A hát már nem ment annyira jól, és azután, ahogy ilyenkor lenni szokott, mellen dühből úsztam. Az pedig tuti, hogy gyorson általában tudok fogni három-négy métert az előttem levőn - és ez most is így történt. Nem vagyok szomorú, hogy 18 századdal végül kikaptam Marintól: ő igazi világklasszis, nem szégyen mögötte másodikként célba érni" - mondta Kis Gergő a versenyt követően.

Elégedett volt Verrasztó Dávid is: "Teljesen jó volt, nem bánkódom amiatt, hogy csak harmadik lettem. Két másodpercet faragtam le az egyéni legjobbamból, kizárólag ez érdekel, semmi más. Az idő pedig azt jelzi, hogy jó úton járunk, különösen, ha azt veszem, hogy a célba érés elég rosszul sikerült - igaz, már nem maradt erőm, hogy még erre is koncentráljak..."

Verrasztó klubtársnője, a már régebb óta olimpiai szintes Boulsevicz Beatrix - megint "pekingi" formát mutatva - igen jó idővel (2:08.86 p) ért be harmadikként (nyert saját, 2:05.61-es Európa-csúcsához igen közeli, 2:05.92-es produkcióval az olimpiai és világbajnok lengyel Otylia Jedrzejczak, a második helyet pedig a német Franziska Hentke szerezte meg 2:08.68-cal).

"A végére kicsit elmerevedtem, ettől függetlenül elégedett vagyok. Az edzőm, Selmeci Attila azt kérte, mindenképpen érjem el a 2:08-at, hogy bizonyítsam, nem csupán egyszer-kétszer vagyok képes erre az időre. Ez sikerült, aminek örülök - hogy a német lány is megelőzött, az kicsit meglepett, vele nem számoltam, de emiatt nem bánkódom. Amikor igazán számítani fog, akkor igyekszem megelőzni" - nyilatkozta Boulsevicz.

Ami a csütörtöki döntőkben érintett többi magyart illeti: Jakabos Zsuzsanna 400 m vegyesen negyedik (4:41.44 p), Hosszú Katinka nyolcadik lett (4:46.34), a 200 m mellen olimpiai bajnok Kovács Ágnes pedig az 50 m mell fináléjában zárt hetedikként (32.70 mp).

Jakabos Zsuzsanna: "Az idő volt a legfontosabb, a 4:41 már olyan, aminek talán az edzőm is örülni fog - elégedett nem lesz vele, mert ő sosem az... Végre jól ment az úszás, igyekeztem menni a többiekkel, jelenleg ez a maximum, de azon vagyok, hogy még jobb legyen."

Hosszú Katinka: "Nagyon fárasztó volt a szezon, elfogyott az erőm. Múlt héten bajnokság, most ez - többre már nem volt képes, ami nem azt jelenti, hogy elégedett lennék."

Kovács Ágnes: "Nagyjából ennyi volt ebben a számban. Rajt és célbaérés nem volt a legtökéletesebb, így most 32.70 sikeredett, de 32.30-nál nem nagyon tudok jobbat jelenleg, azzal legfeljebb egy hellyel végezhettem volna előrébb. Ám nem vagyok elkeseredve, mert ez elég jó bemelegítés volt a százra."