Vágólapra másolva!
Nem szolgáltatott elegendő mintát egy múlt heti doppingellenőrzésen Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó - tájékoztatott erről a Magyar Antidopping Csoport Kft. (MACS).

"2007. október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során Kovács Ágnes úszó 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimum mennyiséget - 75 ml - nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte.

A doppingellenőrzés során, a mintaszolgáltatás megtagadása, a hatályos jogszabályok és a WADA Kódex értelmében, doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül. A doppingvétség megállapítására az érintett sportág szakszövetsége jogosult, az előzetes felülvizsgálati eljárást követő dopping fegyelmi eljárást jogerősen lezáró határozatában" - áll a Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató által aláírt MACS-közleményben.

Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya az interneten értesült a hírről, elmondása szerint amíg nem tud bizonyosat az ügyről, nem kíván nyilatkozni, de biztos abban, hogy Kovács Ágnes nem doppingolt.

Forrás: [origo]

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a távirati iroda megkeresésére azt mondta, korai lenne ítéletet alkotni az ügyben. "Óva intek mindenkit, hogy elhamarkodott következtetésre jusson. Telefonon beszéltem Ágival, aki zokogott, s attól fél, hogy megkérdőjelezik az egész pályafutását. Megkértem, hogy péntek reggel a Napkeltében a nyilvánosság előtt mondja el, mi történt" - nyilatkozta Gyárfás Tamás.

"Úgy tudom, október 30-án reggel 8 óra előtt 5 perccel előtt keresték a Kőér utcai uszodában a doppingellenőrök Ágit, akinek 9 órakor kellett megjelennie a Hilton szállóban Roger Moore-nál, amiről előző este kapott értesítést. A filmszínész az UNICEF nagykövetének kérte fel Ágit.

Már keresem Roger Moore-t, mert szeretnék vele erről szót váltani, ha lehet, élő adásban. Eddig csak azt az UNICEF magyar képviselőt sikerült elérnünk, aki az állítást megerősítette, maga is ott volt a 9 órai találkozón. Elnézést kell kérnem Ágitól, nem a bizalmatlanság miatt ellenőrizzük, hanem az érdekében.

Amint nekem elmondták, Ági sietett, izgatott volt, de a doppingellenőröknek jelezte, mindenben hajlandó együttműködni. Erről aláírt egy papírt, s arról is, hogy megtagadta a mintavételt, mivel nem tudott elegendő mennyiségű mintát produkálni. Arra kérte a két doppingellenőr hölgyet, hogy kísérjék el - ilyenre már a WADA képviselője is számos magyar sportoló esetében vállalkozott - és az első adandó alkalommal eleget tesz a kötelezettségének.

A doppingellenőrök tanúk, többek között Turi György vezetőedző jelenlétében azt mondták, beszélniük kell Tiszeker Ágnes igazgatóval, hogy most mit tegyenek. Miután telefonon szót váltottak vele, a hölgyek közölték, nem szükséges Ágival tartaniuk, hanem aláírattak egy újabb nyilatkozatot a sikertelen dopping mintavételi eljárásról. Közölték Ágival, nincs semmi baj, majd jelentkeznek. Erre nem került sor azóta sem.

A Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoport a mai napon arra kérte Ruza József főtitkárt, hogy miután Kovács Ágnes megtagadta a mintavételt és erről írásbeli nyilatkozatot is adott, a Magyar Úszó Szövetség indítson ellene fegyelmi eljárást. Mindezek alapján a fegyelmi bizottság még a mai napon felkérést kapott, hogy járjon el.

Ágit arra kértük, hogy még ma menjen be a Tiszeker Ágnes által megjelölt laborba, s adjon mintát. Tudomásom szerint ez 18 órakor megtörtént. Bár az eredményt még nem ismerem, meggyőződésem, hogy ez negatív lesz, mint ahogy eddig is mindenkor az volt."

Gyárfás Tamás a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként is hangsúlyozta, hogy a leghatározottabban támogatja a doppingellenes harcot, ugyanakkor vigyázni kell, hogy az ellenőrzést végzők se tévedjenek meg. "Nem a mundér becsületét védem, de az ellenőrök a sport, a versenyek és a versenyzők tisztaságáért vannak, és nem ítészek, akik bárkivel szemben is érzéketlenül járhatnak el. Tudom, nehéz a feladat. Szigorúnak, de mégis emberségesnek kell lenniük. Ági megérdemli a tisztességes eljárást."