Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) hivatalosan tájékoztatta a Magyar Úszó Szövetséget, hogy elfogadja a MÚSZ fegyelmi bizottságának döntését, miszerint Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget és ezen határozatot a FINA a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál nem fellebbezi meg. Erről Gyárfás Tamás, a honi szövetség elnöke tájékoztatta az MTI-t.

Cornel Marculescu, a FINA igazgatója levelében leszögezte, teljesen valószínűtlen, hogy a sportoló azért talált ki ürügyet, hogy elkerülje a mintavételt. Leszögezi, Kovács Ágnes az eljárás első felében együttműködő volt. A FINA úgy ítéli meg, a mintavételi eljárás nem követte a nemzetközi szabályok szokásos rendjét.

"Elvárható lett volna, hogy egy kísérőt nevezzenek ki a sportoló mellé, aki a találkozót követően visszakíséri a sportolót a mintavételi eljárás színhelyére. Mindezt a nemzetközi mintavételi szabvány 5.4.4 paragrafusa rögzíti" - olvasható a levélben, melynek záró részében Marculescu, arra kérte a Magyar Úszó Szövetséget, hogy a fent említett aggodalmakat továbbítsa a magyar doppingellenőrzési hatóság számára.

Ugyanakkor leszögezte, az eset semmiképpen sem szolgálhat precedensként. A FINA a továbbiakban is szigorúan elvárja, hogy a mintavételt mindenkor fejezzék be, és annak időleges megszakítását csak egészen különleges esetekben tartják elfogadhatónak.

Gyárfás a FINA döntésének birtokában Kovács Ágnes doppingügyét lezártnak tekinti, az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, hétszeres Európa-bajnok klasszis most már nyugodtan készülhet a jövő csütörtökön kezdődő rövidpályás Európa-bajnokságra, az ott elért eredményét biztosan nem semmisítik meg. Az elnök külön köszönetet mondott Ruza József főtitkárnak, a MÚSZ fegyelmi bizottságának, a maga nevében sajnálatát fejezte ki, hogy Kovács Ágnest az elmúlt hetekben meghurcolták.

"Természetesen nagyon örülök a döntésnek. Erre számítottam, hiszen nem követtem el hibát, ezt igazolja a FINA felmentő határozata is. Biztos ugyan nem lehettem benne, de végig bíztam abban, hogy ilyen ítélet, igazságos döntés születik" - reagált felmentése hírére Kovács Ágnes.

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható.

Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságával indokolva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte. A MÚSZ fegyelmi testülete november 15-én azzal az indokkal felmentette a sportolót, hogy "nem valósított meg doppingvétséget".