Vágólapra másolva!
Az Európai Úszó Szövetség (LEN) az Eindhovenben zajló kontinensviadal végéig felfüggesztette a szerb Milorad Cavic versenyzési jogát, amiért az eredményhirdetésen Koszovó Szerbiáé feliratú pólóban jelent meg.

Cavic az 50 m pillangón Európa-csúccsal aratott szerdai győzelme után a dobogó tetején állva viselte ezt a ruhadarabot.

A LEN szerint ez egyértelmű politikai üzenet volt, amely ellenkezik a szabályokkal, így Cavicot eltiltja a további részvételtől, illetve 7000 dollárra megbünteti a szerb szövetséget is.

Forrás: Getty Images

A 24 éves úszó azzal védekezett, hogy nem provokációnak szánta az üzenetet, csak "pozitív energiákat" akart hazaküldeni a hazájába.

A nap során a szerb államfő, illetve miniszterelnök is elítélte a döntést. Borisz Tadic közleményben úgy foglalt állást, hogy "nagy igazságtalanság történt Caviccal, aki pedig minden versenyen a lehető legjobban képviselte Szerbiát". Az elnök szerint Cavic "nem akart politikát vinni a sportban, gesztusa csupán annak szólt, hogy igazságtalannak érzi, ami országával történik".

Vojislav Kostunica úgy véli, az eltiltás a "sport bukása" volt. A kormányfő egyúttal kérte a LEN-t, hogy engedélyezze Cavic további versenyzését az Eb-n.