Vágólapra másolva!
Verrasztó Evelyn 59.49 másodperces idővel ezüstérmet nyert 100 m vegyesen a fiumei rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. Mutina Ágnes 400 gyorson 4:01.83 perces idővel az ötödik, 1500 gyorson Kis Gergő 14:51.07-tel a hatodik, Verrasztó Dávid pedig 14:56.47-tel a hetedik helyen végzett.

Tavaly, Debrecenben a harmadik versenynap első órájában már két éremnek örvendhettünk, aztán jött még egy arany is, Cseh László jóvoltából - most viszont nem sikerült begyűjteni a teljes éremkollekciót - de azért egy ezüsttel beljebb voltunk ezúttal is. Bár azt meg kell hagyni: az olimpia évében, egy fárasztó szezon végén már a húszéveseknek sem olyan egyszerű csúcsformában versenyezniük.

Kis Gergő például elfogyott, akár az első gyertya az adventi koszorún: az ajkaiak kiválósága már a tegnapi 400 vegyes után is jelezte, iszonyúan fáradt, márpedig ez az 1500 gyors előtt nem kifejezetten jó előjel, pláne, ha tudjuk, hogy ellenfelei közül egyik sem tempózott egy napja éremért az erőemésztő vegyesúszó-számban. Meg is látszott, hogy Gergőnek lemerültek a tartalékai: tavaly még legyőzte a most Európa-bajnoki címet szerző olasz Colbertadót, az idén az éremre sem volt esélye: debreceni idejével második lett volna, de a 2007-es Eb előtt nem volt nagypályás Eb és olimpia - a különbség alighanem ez.

Mutina Ágnes tavaly bronzérmesként zárt, most azonban annyi nagyágyú vonult fel 400 gyorson, hogy közöttük ezúttal esélye sem lehetett az éremre - neki még azért erősödnie kell ahhoz, hogy felvegye a versenyt Filippiékkel.

Ezek után már csak Verrasztó Evelynben bízhattunk, aki 100 vegyesen a második idővel került a döntőbe - igaz, ez a szám kicsit a lutri kategóriája: mindazonáltal Evelyn úgy ment, mint akit puskából lőttek ki, és végül begyűjtötte második ezüstérmét, remek új országos csúccsal, azaz csapatunk tartja az egy nap, egy ezüst ritmust, ami azért igen jónak mondható.

Evelyn mellett országos rekordot úszott még Gyurta Dániel 50 mellen (27.55), igaz, ezzel nem tudott továbbjutni, Mutinának délelőtt jobban ment (4:01.66 - Risztov Éva hatéves rekordját adta át a múltnak), Szepesi Nikolett pedig 50 háton a váltó első embereként jobbat úszott, mint az egyéni szám előfutamában (27.76), sajnos, a lányok egyetlen századdal így is lemaradtak a fináléról.

Délután pedig Dara Eszter húzott bele szépen, s második idővel került a másnapi 100 pillangó fináléjába úgy, hogy - nem akármilyen teljesítmény - útban a 100 pille országos rekordjának (57.12) megdöntése felé az 50 pillangó csúcsát is megjavította (26.54).

Ami az egyéb történéseket illeti: megszületett a 100. világrekord 2008-ban. A lassan totális káoszt idéző úszódressz-forradalom lenyomataként előbb az orosz Nyikolaj Szkvorcov döntötte meg a 200 pillangó világcsúcsát (1:50.60), majd a francia Amaury Leveaux elsőként úszta 45 másodperc alatt a 100 métert: döbbenetes ideje 44.94 századmásodperc, bónuszként felrobbant az uszoda, miután a hazaiak kedvence, Sanja Jovanovic szintén világrekorddal nyerte az 50 hátat, a holland vegyesváltó pedig beállította a régi - már csak az a kérdés, meddig fejlődhet az ember és meddig az őt öltöztetők.