Vágólapra másolva!
Az európai úszószövetség (LEN) szakembereinek általános várakozása szerint Cseh László és Gyurta Dániel is világbajnok lesz Rómában, a vizes sportágak nyári csúcstalálkozóján.

A Budapesten megjelenő LEN Magazin legfrissebb számában közölt szavazás végeredményéről Gyárfás Tamás, a Magyar Úszövetség első embere, a kontinentális szövetség alelnöke még a lap megjelenése előtt beszélt a hétfői, margitszigeti sajtótájékoztatón, amelyen az olasz fővárosba készülő válogatott legjelesebb tagjai is ott voltak.

Gyárfás a nyomdából most kikerülő számból idézte a szakemberek jóslatait, eszerint a háromszoros pekingi olimpiai ezüstérmes Csehet három számban várják dobogóra a vb-n, 200 m vegyesen a harmadik, 200 m pillangón a második, míg 400 m vegyesen a legtöbb voksot kapta. Gyurta, a 2004-es, athéni játékok ezüstérmese, pekingi ötödik helyezett az 51 LEN-tagország szövetségeitől - edzőktől, szakújságíróktól, szakvezetőktől - beérkezett szavazatok alapján 200 m mellen lehet világbajnoki aranyérmes az idén. Csehnek 45, Gyurtának 47 százaléknyi jutott a megelőlegezett bizalomból.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mindketten, akárcsak a római indulásra pályázó többiek, teljes erővel készülnek a vb-re, amely előtt - a legutóbbi, most zárult háromhetes edzőtáborozást követően - már inkább a forma finomítása, hazai és nemzetközi viadalok sora következik. A válogatottak klubjukban dolgoznak most tovább, hogy aztán a következő hetekben többek között Pozsonyban, Zágrábban, Monte-Carlóban versenyezzenek. Aztán - június végén - jön a legfőbb vb-próba, az egri országos bajnokság, amelynek zárónapjára ígért világbajnoki csapathirdetést a szövetségi kapitány.

Kiss László elmondta, hogy 15-17 fős válogatott körvonalazódik, eddig nyolcan úszták meg az elvárt szintidőket, illetve már olimpiai szereplésükkel garantálták a helyüket a Rómában rajthoz állók sorában, köztük Cseh és Gyurta mellett Kis Gergő, Verrasztó Evelyn, vagy a múlt hét végén 400 m vegyesen országos csúcsot repesztett Hosszú Katinka.