Vágólapra másolva!
Verrasztó Evelyn ezüstérmet szerzett az isztambuli rövid pályás úszó Európa-bajnokság 100 méteres vegyesúszó számában. 200 pillangón a címvédő Cseh László, aki pénteken világcsúccsal nyert 400 m vegyesen, a csalódást keltő 6. helyen zárt, ugyenezen távon Pulai Bence a kilencedik lett.

Kihozta a maximumot a csak a rövid pályás versenyeken programján szereplő 100 méteres vegyesúszó számból Verrasztó Evelyn: edzője, Fehérvári Balázs megmondta, a holland Hinkleien Schreuder nagyon érzi ezt a speciális számot, ellene nemigen lesz esélye Evelynnek. Érdekes, hogy a holland épp az elején ment el a magyar lánytól, aki mellen és gyorson közelebb került hozzá, de arra nem volt esélye, hogy utolérje. Evelyn ideje így is országos csúcs (58.21).

"Tulajdonképpen örülök, hiszen megvolt az egyéni csúcsom, viszont mégis picit csalódott vagyok, mert a kétszáz után mindenki győzelmet várt tőlem, még ha tudjuk is, hogy a holland lány nagyon gyors" - mondta az eredményhirdetést követően. "Mindegy, az a lényeg, hogy sikerült megint érmet nyerni, Dávidnak is bejött tegnap, itt van az anyukánk, azaz minden jó. Ja, és holnap nekirontok a kétszáz gyorsnak is, lesz, ami lesz, ott is megpróbálom az érmet!"

Kevésbé volt lelkes Cseh László, aki 2007-ben még nyerte a 200 pillangót Debrecenben, ám most a döntőben nagyon elfogyott a második százra (1:51.73 - Pulai Bence 9. lett).

"Pénteken még elvoltam valahogy ebben az egésztestesben, de kétszáz pillangón egyszerűen hátráltat a dressz" - mondta Cseh. "Debrecenben és az olimpián teljesen más volt, ott a régifajta biciklinadrágban tudtam könnyedén menni, én ugyanis akkor haladok, ha érvényesül a technikám. Ebben a ruhában ez egyszerűen nem megy, viszont a biciklinadrágot sem akarom felvenni, mert az alá meg bemegy a víz. Jobb is, hogy vége ennek az egésznek, mert tiszta seb már a kezem az öltözködéstől, ami egyébként is jobban lefáraszt, mint a komplett belemegítés."

Mutina Ágnes is próbált mosolyogni, bár nem volt őszinte a szájhúzás: "picit jobbra számítottam, csak hát a felkészülés fontos szakaszában beteg voltam, és ezt nagyon éreztem most is, iszonyúan elfáradtam" - lihegett amúgy bravúrosnak mondható negyedik helyét kommentálva (4:03.49).

Áttörés, hogy Takács Krisztián, aki az elmúlt három évben három döntőről maradt le vagy századmásodpercekkel, vagy szétúszásban, ezúttal 50-en és 100-on is finalista volt. Sőt, szombaton negyedikként fordult a második ötvenre, végül azonban hetedik lett - ismét országos csúccsal (47.31), és bosszankodva. "Úgy elszúrtam a fordulót hetvenötnél, ahogy lehet... Ferdén jöttem el a falról, ott ment el a jobb helyezés. Mindegy, a lényeg, hogy itt voltam, úgy érzem, most elindult valami."

Egy döntős hely már biztos a zárónapon: Dara Eszter 100 pillangón országos csúcsot döntve (56.86) kvalifikálta magát - persze, még várjuk Gyurta Dánielt 200 mellen, Verrasztó Evelynt 200 gyorson, Szepesi Nikolettet 200 háton, hogy csak a legfontosabb számokról beszéljünk.