Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszószövetség által doppingvétség miatt egy évre eltiltott Szepesi Nikolett hibásnak érzi magát, amiért nem jelezte visszatérését, és bár nem akar felelősöket keresni, úgy érzi, nem csak az ő feladata lett volna, hogy odafigyeljen erre. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint nagyon ritka, hogy valaki a visszavonulása után nyolc hónappal újrakezdje, ezért sikkadhatott el az ügy, de kijelentette, mindent megtesz azért, hogy Szepesi büntetését eltöröljék.

"Előbb megtudtam, mint ahogy a hír megjelent, de már túlvagyok rajta, kibőgtem magam" - mondta Szepesi Nikolett meglepően jókedvűen, amikor arról érdeklődtünk nála, milyen a lelkiállapota azok után, hogy kiderült, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2011. január 22-ig eltiltotta doppingvétség miatt.

Szepesi tavaly januárban bejelentette, felhagy a versenyszerű úszással, aztán szeptemberben visszatért, indult a rövid pályás országos, illetve Európa-bajnokságon, Százhalombattán három aranyat, nyert Isztambulban az előfutamban országos csúcsot úszott 200 háton, a döntőben pedig hatodik helyen végzett.

Sem neki, sem másnak nem jutott eszébe a magyar küldöttségben, hogy valami nem stimmel, Szepesinek ugyanis levélben jeleznie kellett volna a Magyar Antidopping Csoport (MACS) és a FINA felé, hogy visszatért, és regisztrálnia kellett volna magát, hogy elérhető legyen doppingellenőrzés céljából.

Ez nem történt meg, ami azért érdekes, mert ha valaki visszatér, akkor a bejelentés időpontjától számított kilenc hónap múlva nevezhető csak versenyre, Szepesinél pedig mindössze két hónap telt el a szeptemberi újrakezdés és a novemberi országos bajnokság között.

A FINA úgy tekintette, mintha Szepesi most jelentette volna be visszatérését, és a kilenc hónapos kényszerszünethez még három hónapnyi büntetést hozzácsapott, így a korábbi Eb-bronzérmes csak egy év múlva versenyezhet újra.

"Vannak szabályok, amiket be kell tartani, igaza van a FINA-nak, hiszen a tiszta versenyzés megőrzése a cél. Az én feladatom az, hogy ússzak, eddzek, egyek, pihenjek, nem biztos, hogy az én dolgom lenne, hogy erre odafigyeljek, de nem keresek felelőst. Én is hibás vagyok, hogy ez az adminisztratív hiba megesett, fura, hogy én vagyok az első magyar úszó, akivel ez történt, remélhetőleg mások majd tanulnak az én esetemből. Az meg sem fordult a fejemben, hogy teljesen leálljak, ugyanúgy készülök, mint a többiek, de furcsa lesz, hogy nem versenyezhetek. Az bánt a legjobban, hogy valószínűleg ki kell hagynom az augusztusi, budapesti Eb-t, amire érmet is beterveztem, de van előttem távlati cél, mépedig a 2012-es londoni olimpia" - mondta a jelenleg Balatonfűzfőn edzőtáborozó Szepesi.

Az [origo] Tiszeker Ágnest, a MACS ügyvezető igazgatóját is megkérdezte az ügyről, aki azt mondta, sajnálja, hogy ilyen figyelmetlenség miatt kapott eltiltást Szepesi Nikolett. A versenyző a visszavonuláskor írt egy levelet a FINA-nak, ilyenkor egy ideig még rendelkezésre kell állnia, ha doppingellenőrzés miatt keresik, majd utána kikerül a nyilvántartásból. A visszatérésekor ugyanígy jeleznie kell a nemzetközi szövetségnek és a MACS-nak is, amennyiben ez nem történik meg, azt súlyos fegyelmi vétségnek értékelik. Felmerült a kérdés, ha a MACS értesül arról, hogy egy egyszer már visszavonult spotoló újrakezdi, akkor nem tudja-e figyelmeztetni az illetőt, hogy regisztrálja magát. Erre Tiszeker azt mondta, nem ez a hivatalos út, és nem is tudják mindig figyelemmel követni, ki az, aki újrakezdte.




Amikor arról kérdeztük, hibázott-e a szövetség abban, hogy nem vette észre Szepesi mulasztását, Gyárfás azt mondta: "Jogos a kérdés, hogy mennyire felelős a közeg, ha nem szűri ki a mindenkori érintett esetleges felelőtlenségét. Az úszásban nagyon ritka, hogy valaki nyolc hónappal a visszavonulása után válogatott szinten újrakezdjen. Erre korábban nemigen volt példa, ezért sikkadhatott el a kérdés."

Forrás: MTI

A 2008-as eindhoveni Eb érmesei közül Laure Manadou már visszavonult, Szepesi Nikolett viszont újra aktív

Gyárfás szerint ez a magyarázat arra is, hogy nem csak a magyar, hanem az európai szövetség figyelmét is elkerülte a mulasztás. Ezért is fogadhatták el Szepesi nevezését decemberben a rövid pályás Európa-bajnokságon, holott a szabály kimondja, a versenyző a visszatérés bejelentése után kilenc hónapig nem állhat rajthoz, vagyis Szepesi akkor sem indulhatott volna Isztambulban, ha rendben bejelenti a visszatérését. Ezzel a szabállyal azt kívánják elkerülni, hogy bárki is visszaélést kövessen el, és a kihagyást doppingolásra használja.

"Szepesiért tűzbe tenném a kezem, ő nem azért hagyta abba időlegesen az úszást, hogy doppingoljon. Egyszerűen vágyott a szabad életre, de egy idő után visszahúzta a szíve, hiányzott neki a korábbi légkör" - mondta a MÚSZ elnöke. Gyárfás szerint a FINA bizottsága hasonlóan mérlegelte az ügyet, ezért a legszigorúbb, kétéves eltiltás helyett gyakorlatilag csak három hónapos büntetést szabott ki, hiszen a kilenc hónapos kényszerszünet ilyen esetben eleve kötelező.

Gyárfás - aki egyben az Európai Úszó Szövetség (LEN) alelnöke és a FINA végrehajtó bizottságának tagja - kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy a versenyző büntetését eltöröljék. A budapesti Európa-bajnokságot a kilenc hónapos szabály miatt valószínűleg így is ki kell majd hagynia, Dubajban azonban már ott lehetne az év végi rövid pályás vb-n.