Vágólapra másolva!
A világbajnoki címvédő Hosszú Katinka ezüstérmes, míg Jakabos Zsuzsanna bronzérmes lett a budapesti úszó Európa-bajnokság 400 méteres vegyes úszó számában. A két magyar 250 méterig az első két helyen úszott, ám ezt követően a brit Hannah Miley mindkettőjüket megelőzte, és végül simán nyert.

Hosszú Katinka 4:40.61 perccel, a harmadik legjobb idővel jutott be hétfőn délelőtt a döntőbe, míg Jakabos (4:42.00) a hatodik idővel lett finalista.

Álomszerűen kezdődött a viadal a magyarok szempontjából, ötven métert követően a hármas pályán úszó Hosszú és a hetesről indult Jakabos hátát nézte a mezőny, és a pillangóúszás második etapjában sem állt be változás. Hosszú 1:01.97-es ideje kimondottan erős kezdésnek számít.

A helyzet háton sem sokat változott, mindössze annyit, hogy Jakabos közelebb került Hosszúhoz.

A mellúszásnál kezdtek el visszaesni a magyarok, 250-nél Hannah Miley beékelődött közéjük, Hosszú előnye ekkor már csak tizennyolc század volt, majd brit a vezetést is átvette.

Forrás: MTI
Hosszú Katinka nem csalódott az ezüst miatt

300-nál Miley már tetemes előnnyel, 1,79 másodperccel vezetett Hosszú előtt, az utolsó száz méteren, a gyorsúszásban pedig tovább növelte előnyét, és végül bő két testhosszal nyert. A dobogó ennek ellenére is szépen mutatott, hiszen két magyar is felkerült rá: Hosszú Katinka ezüst-, Jakabos Zsuzsanna pedig bronzérmes lett.

Miley 4:33.09 perces Európa-bajnoki csúccsal nyert, Hosszú Katinka 4:36.43-mal, míg Jakabos 4:37.92-vel csapott célba.

"Nem vagyok csalódott, mert ma nem éreztem, hogy ki tudom magamból hozni, amiért egész évben edzettem" - értékelt Hosszú Katinka, a szám vb-címvédője. "Örülök az ezüstnek, s annak is, hogy a magyarok még egy érmet nyertek ebben a számban. A mellúszásomon megpróbálok javítani."

Forrás: MTI
Jakabos Zsuzsanna először nyert érmet felnőtt úszóversenyen

"Jobb időt is úszhattam volna, de nagyon boldog vagyok, mert ez az első felnőtt érmem. Nagyon izgultam az elején, fantasztikus volt hazai közönség előtt versenyezni" - mondta Jakabos.

Remek versenyben a negyedik helyen végzett a magyar 4x100 méteres női gyorsváltó. A Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka négyes 3:38.98 perccel csapott a célba, és mindössze 17 századmásodperccel maradt le a dobogóról. Győztek a németek (3:37.72), míg az ezüstérem a briteknek (3:38.57), a bronz pedig a svédeknek (3:38.81) jutott.

A magyar csapat az Eb első napján három érmet szerzett, Hosszú és Jakabos második és harmadik helyén kívül férfi 400 m gyorson Kis Gergő lett harmadik.