Vágólapra másolva!
Egyéniben már háromszoros Európa-bajnok, tavaly csapatban lett első az izmiri Eb-n, s most a férfi párbajtőrözők között a világranglista éllovasaként várja a Gentben hétfőn kezdődő kontinensbajnokságot Boczkó Gábor. A Honvéd-Humán Rent nem mellékesen csapatban olimpiai második helyezett vívója az előjelek alapján két éremmel is bővítheti éremkollekcióját a belga városban.

- A válogatottban a párbajtőrözőknél a legnagyobb a szigorúság? A Magyar Vívó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján a kardozók és a tőrözők is képviseltették magukat, az asztalnál ott ültek a szakvezetők, miközben önök a tatai edzőtáborban szenvedtek.
- Az biztos, hogy Kulcsár Győzőnél nincs pardon. A héten délelőttönként három, olykor három és fél, délután két órát edzettünk, és a mester nem arról ismert, hogy azt mondja: "menjetek ki egy kicsit focizni". Nagyon kemény munkát végeztünk, mint ahogy korábban is, de az idei eredmények igazolták, hogy ezt az utat kell járni

- Erre ön a legjobb bizonyíték: az utolsó négy Világkupa-verseny közül hármat megnyert, első lett Párizsban, Montrealban és Bogotában, és a nemzetközi szövetség adatbázisa szerint még van egy kilencedik helye is, Caguasbaól is. Ezt a várost hol keressük a térképen?
- Puerto Ricóban. Szép hely, azonban itt nagyon megszenvedtünk. Rettenetes hőség volt, de közben esett is az eső, és amikor felvettük a vívóruhát, már szakadt is rólunk a víz.

- Bogotáról milyen benyomásokat szerzett?
- Amikor kimentünk az utcára, láttuk, hogy az állig felfegyverzett rendőrök mellett még a kutyák is golyóálló mellényt viselnek. Ez azért elég szokatlan volt számunkra.

- A kolumbiai fővárosban elért első helyének köszönhetően került vissza a világranglista élére. Az Eb előtt fontos volt, hogy visszavegye az első helyét?
- Az igazat megvallva, számomra nincs különösebb jelentősége annak, hogy az első vagy a második helyen állok. Így is, úgy is kaphatok nehéz ellenfeleket. Viszont a többiek talán kicsivel jobban tartanak tőlem, ha látják, hogy én vagyok a ranglistavezető.

- Azt meg se kellene kérdezni, hogy az Európa-bajnokság előtt milyen formában van, mert az eredménye alapján csak azt mondhatja, hogy egészen kiválóban.
- Ezzel azért csínján kell bánni, mert a jó forma csak ideig-óráig tart. Én persze azon vagyok, hogy a mostani formámat kitoljam az Eb-ig. Sajnos, a hét közepén a jobb felkaromban összeszedtem egy húzódást, és még rá is sérültem, de bízom benne, hogy amikorra kell, már nem lesz gond. Én kedden utazom, szerdán lesz az egyéni, szombaton pedig a csapatverseny.

- Ha Eb-ről van szó, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy legalább egy aranyat hazahoz... Egyéniben már háromszoros Európa-bajnok, tavaly pedig a csapattal állhatott a dobogó tetejére. Most mi a cél?
- Szeretnék egyéniben és csapatban is érmet szerezni. De az olimpiai kvalifikációt szem előtt tartva azt mondom, hogy a csapat szereplése sokkal fontosabb. Biztos vagyok benne, hogy ha Gentben megnyerném a negyedik egyéni Eb-aranyamat, annak nem lenne különösebb visszhangja. Legfeljebb néhányan megveregetnék a vállamat és megráznák a kezemet. A csapat szereplését azonban jóval nagyobb figyelem övezi, hiszen ha az olimpiai kvalifikációs sorozat végén az első négy együttes között leszünk, akkor teljes létszámban mehetünk a pekingi játékokra.

- Két verseny után jelenleg éppen a kvótát érő negyedik helyen állnak.
- Így igaz, s a legfontosabb az, hogy majd a szentpétervári vb-n érmet szerezzünk. Ha az összejön, utána már nem tudunk akkorát hibázni, hogy lemaradjunk az olimpiáról. Természetesen az is fontos, hogy most az Eb-n jól szerepeljünk, mert ezt az eredményt nem lehet egy másikkal kiváltani. A montreali Világkupán hatodikak lettünk, de ha Katarban vagy Kuvaitban előrébb végzünk, akkor az az eredmény számít majd bele az összesítésbe.

- Hogy néznek ki a nemzetközi erőviszonyok?
- Alapjában véve van négy erős csapat: a francia, az ukrán, az olasz és a mienk. S akad legalább tíz olyan gárda, amelyik bárkinek kellemetlenséget okozhat. Ki gondolta volna tavaly, hogy a vb-n a spanyolok döntőt vívnak a franciákkal, és csak a hirtelen halálban buknak el? Ez is azt mutatja, hogy mindenki ellen nagyon oda kell figyelni, és a kvalifikáció szempontjából az lenne a leginkább megnyugtató, ha most Gentben megvédenénk az Eb-címünket.

Fábik Tibor