Vágólapra másolva!
Mindkét 64-es táblára felkerült magyar vereséget szenvedett az első fordulóban a szentpétervári vívó-világbajnokság férfi tőr versenyében: Mazza Lorenzót japán, Szabados Gábort egyiptomi rivális győzte le.

Mazza ellenfele, Csida Kenta világranglistás helyezése alapján kiemelt volt, ennélfogva ő számított a párharc esélyesének. A magyar tőröző jól kezdett, 2-1-re vezetett, a folytatásban azonban az ázsiai vívó érvényesítette a papírformát, 3-7-re, majd 4-13-ra alakult az állás, a vége pedig 7-15 lett.

Szabados Mosztafa Nagatival vívott, s nem tűnt elérhetetlennek számára a győzelem. Az asszó elején azonban minden eldőlt, a magyar tőröző 0-6-nál adta az első tust. Lassan mozgott, kevés ötlettel vívott, így a későbbiekben is inkább az történt a páston, amit az egyiptomi elképzelt. 2-11 után Szabadosnak akadt ugyan néhány jó akciója, de Nagati így is magabiztosan nyert (7-15).

Szabados 38., Mazza 51., a selejtezőben búcsúzó Berjozkin Anton és Bíró Péter pedig 87., illetve 112. lett.

"Az elmúlt időszak eredményei alapján azt lehet mondani, hogy kicsit előreléptünk, de az itteni szereplés nagyon gyenge volt" - kezdte értékelését Szlovenszky István szakágvezető. "A selejtezőben Bíró Péter, a táblán Szabados Gábor blokkolt le. Utóbbit nyilván megzavarta, hogy az asszóvezető a mérkőzése előtt kifogásolta a laméja méretét, de ez sem lehet magyarázat arra a passzivitásra, amit láthattunk tőle. Csapatban a tizenkettő közé kerülés már jó eredmény, ennél előbbi pozíció pedig csoda lenne".

Végül a német Peter Joppich nyerte a férfi tőrözők egyéni versenyét, miután a döntőben hat találattal jobbnak bizonyult az olasz Andrea Baldininél. Tavaly, Torinóban ugyancsak ez a két tőröző vívta a finálét, s akkor is a német győzött.

Női párbajtőrözőink közül mind a négyen pástra léphet a legjobb 64 küzdelmeiben. Világranglistás helyezésük alapján kiemeltként tizenhatan nem vívtak a selejtezőben, köztük volt Szász Emese, Nagy Tímea és Hormay Adrien. Mincza-Nébald Ildikónak viszont akadt dolga vasárnap. Csoportjában négy gőzelemmel és két vereséggel zárt, így még egy akadályt le kellett küzdenie ahhoz, hogy felkerüljön a főtáblára. A finn színekben szereplő Fábián Borbálával csapott össze, és bár ellenfele többször is vezetett - utoljára 10-11-nél -, Mincza-Nébald végül 15-11-re nyert.

Erre a versenyre 128-an neveztek, a legjobbak hétfőn asszóznak az érmekért és a helyezésekért.

Eredmények, férfiak:
a 64 között:
Csida Keita (japán) - Mazza Lorenzo 15-7
Mosztafa Nagati (egyiptomi) - Szabados Gábor 15-7
negyeddöntő:
Benjamin Kleibrnik (német) - Csang Liang-liang (kínai) 15-13
Peter Joppich (német) - Simone Vanni (olasz) 15-9
Lej Seng (kínai) - Erwan Le Pechoux (francia) 15-14
Andrea Baldini (olasz) - Salvatore Sanzo (olasz) 15-12
elődöntő:
Joppich - Kleibrnik 15-4
Baldini - Lej 15-10
döntő:
Joppich - Baldini 15-9

férfi tőr, világbajnok:
Peter Joppich
2. Andrea Baldini
3. Benjamin Kleibrnik és Lej Seng
...38. Szabados Gábor
...51. Mazza Lorenzo
...87. Berjozkin Anton
...112. Bíró Péter.