Vágólapra másolva!
Pénteken és szombaton a budapesti Sportmax Sport- és Szabadidőközpontban 37 ország 152 vívójának részvételével rendezik meg a Westend-kupa nőipárbajtőr Grand Prix-versenyt. Az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó viadallal Kulcsár Győző szövetségi kapitány szavaival élve egyfajta "flúgos futam" indul, hiszen Nagy Tímeáéknak kilenc egymást követő hétvégén kell pástra lépniük, hogy kiharcolják a pekingi részvételt.

"Kiemelt fontosságú verseny előtt állunk, s azért, hogy ezt a Grand Prix-sorozat szigorú előírásainak megfelelően magas színvonalon rendezhessük meg, új helyszínre, a Sportmax Sport-és Szabadidőközpontba költözünk. De bízunk benne, hogy nemcsak a rendezés lesz kifogástalan, hanem versenyzőink is kitesznek magukért" - fogalmazott az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Gémesi György, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke.

Füleky András, az MVSZ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az előzetes nevezések alapján 37 országból 152 vívó, köztük 12 magyar lép pástra. A világranglista első 32 helyezettje kivétel nélkül itt lesz. A selejtező pénteken 9 órakor kezdődik, a 64-es főtáblán szombaton 8 órakor indul a csatározás, a négyes döntőt pedig 14.30-tól rendezik.

A 16 kiemelt vívó - akik mentesülnek a selejtező alól - között található a világranglista 3. helyén álló Szász Emese, valamint a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Nagy Tímea is, aki a rangsorban a 14. Ugyanakkor Hormay Adrien felettébb peches, hiszen 17. a világranglistán, így neki már pénteken is kell vívni.

Lényeges, hogy az olimpiai kvalifikációs ranglista nem egyezik meg a világranglistával; előbbi jelenleg mindenkinek csak a vb-n, az Eb-n és három tengerentúli Világkupán elért eredményét tartalmazza. Idén kilenc európai Vk-t rendeznek, s mindenkinek a három legjobb eredményét veszik még figyelembe.

Szász Emese 8., Hormay Adrien 23., Mincza Ildikó 24., Nagy Tímea csak 40. a rangsorban; s tekintettel arra, hogy női párbajtőrben nemzetenként legfeljebb ketten juthatnak ki az olimpiára, nagy harcra van kilátás. Mivel a budapesti Világkupa egyúttal Grand Prix is, az itt szerzett pontok kétszeres szorzóval számítanak.

"A magyarok közül jelenleg én állok a legjobban, de az én helyem sem biztos az olimpián. Ám ha sikerülne megismételni a tavalyi második helyemet, vagy legalább hasonló eredményt elérni, nagy lépést tennék Peking felé" - mondta el Szász Emese a sajtótájékoztatón.

Forrás: [origo]

A mieink közül Nagy Tímea (balra) van a legrosszabb, Szász Emese a legjobb helyzetben a pekingi részvételt illetően

Az ugyancsak jelen levő Nagy Tímea a következőképpen fogalmazott: "Én vagyok a legrosszabb helyzetben, így egyértelműen számomra van a legnagyobb tétje a hét végi versenynek. Ám ezzel igyekszem nem foglalkozni, és úgy felfogni, mint a többi versenyt. Szeretném a legtöbbet kihozni magamból, s most egy második helyet is nagy győzelemnek könyvelnék el. Ha jól sikerül a verseny, örülök, de ha nem, akkor is haza tudok menni, és tudom folytatni az életemet."

"Női párbajtőrben mostantól kilenc héten át zajlanak a versenyek, és Budapesten egy flúgos futam kezdődik. Mert igaz ugyan, hogy a kvalifikációs rangsorban mindenkinek csak a három legjobb eredményét veszik figyelembe, mégis valamennyi versenyre el kell utaznunk, hogy a riválisokat megakadályozzuk a pontgyűjtésben.

Komplikálja az idei munkát, hogy ebben az évben az olimpia előtt csapatvilágbajnokságot és Eb-t is rendeznek, így a lányoknak nem lesz megállás" - jegyezte meg Kulcsár Győző szövetségi kapitány, aki közölte, hogy a vasárnapi csapat Világkupán - amelyen várhatóan tizenhét együttes indul - tőlünk Nagy Tímea, Hormay Adrien, Mincza Ildikó és Tóth Hajnalka lép pástra.

Annak szellemében, hogy "Az olimpia a tét" szlogennel öt sportág - az asztalitenisz, a cselgáncs, a kajak-kenu, az öttusa és a vívás - összefogott egymás idei kiemelkedő hazai versenyeinek népszerűsítésére, a Westend GP-n a kajakozó Kovács Katalin és az öttusázó Horváth Viktor is jelen lesz.