Vágólapra másolva!

Csernus Imre is megy a magyar vívókkal a vb-re

Az elmúlt évek átlagát figyelembe véve három-négy érem megszerzése elvárható a magyar vívóktól a szerdán kezdődő törökországi világbajnokságon. Ismert pszichológus is utazik a csapattal.

Erről Füleky András, a hazai sportági szövetség ügyvezető igazgatója beszélt az év fő versenyét felvezető hétfői sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy azért egy arannyal is számolnak. Mint mondta, a 2001 és 2007 közötti világbajnokságokról két alkalommal három, négy esetben pedig négy éremmel tértek haza a magyar vívók, és csak kétszer fordult elő, hogy egyetlen számban sem sikerült nyerniük.

Az antalyai vb-re 27 fős versenyzői küldöttség utazik. Az első három napon az egyéni küzdelmek selejtezőit bonyolítják le, majd szombattól már a főtáblás asszók zajlanak majd egyéniben, keddtől pedig a csapatok lépnek pástra. Füleky András a korábbitól eltérő lebonyolítási szisztémával összefüggésben jelezte, hogy emiatt anyagilag és logisztikailag akadnak nehézségek, ugyanis az a versenyző, aki a selejtezőből nem jut a főtáblára, első szereplése után öt nappal versenyez ismét csapatban. Ez idő alatt természetesen kint kell tartózkodnia, és megfelelően edzenie is kell, hogy a válogatottnak az utolsó három nap valamelyikén hasznos tagja legyen.

A vb-n a párbajtőrözőket Csernus Imre is segíti, az ismert pszichológus áprilistól foglalkozik a fegyvernem képviselőivel.

A tájékoztatón szó esett a 2011-re vonatkozó magyar vb-rendezési szándékról is. Szalay-Berzeviczy Attila, az MVSZ társelnöke, a pályázati bizottság vezetője megemlítette, hogy a novemberi, palermói döntés előtt a világbajnokság adta lehetőségeket is szeretnék kiaknázni a lobbizás tekintetében, hogy aztán a voksoláskor Budapestnek sikerüljön legyőznie Cataniát, Krakkót, Várnát és a kínai Tiencsint.

"El kell érni, hogy a döntéshozóknál az első és a második helyen is Budapest legyen a favorit" - fogalmazta meg a feladatot Szalay-Berzeviczy Attila, aki szerint előny, hogy Budapest az egyetlen főváros a pályázók közül, könnyen megközelíthető, ráadásul 2011-ben már 20 éve lesz annak, hogy világbajnokságnak adhatott otthont. A november 20-i prezentációra meghívták Demszky Gábor főpolgármestert és Schmitt Pál MOB-elnököt, hogy jelenlétével, felszólalásával erősítse a pályázatot.

A bizottság vezetője az antalyai vb-ről szólva megjegyezte, hogy a vívóknak javítaniuk kell a pekingi szereplés után. "Az úszók, az öttusázók és a kajakosok szépen összelapátolták az érmeket, ez jelzi, hogy nincs végleges összeomlás az olimpia után. A vívók számára is fontos a siker, hogy a csapatnak legyen tartása, önbizalma, és a támogatók se forduljanak el a sportágtól."