Vágólapra másolva!

Nagy Orsolya bronzot nyert a vívóvébén

Szombaton igazán remekül zárult számunkra az antalyai vívó-világbajnokság első éremosztó napja, mert női kard egyéniben Nagy Orsolya a dobogó harmadik fokára állhatott.

Férfi tőr egyéniben a selejtezőből a 64-es főtáblára került két versenyzőnk közül a még csak 18 éves Gátai Róbert egy asszót nyert, Berjozkin Anton már az első fordulóban búcsúzott; ám női kardozóink várakozáson felül szerepeltek. Igaz, Pető Réka is hamar búcsúzott, Benkó Réka azonban a panamai Grench legyőzése után 15-13-ra megverte a világranglista tizedik helyén álló orosz Kormilicinát is. A 16 között a csapatban olimpiai bajnok, az idei plovdivi Eb-t megnyert ukrán Harlan, a világranglista második helyezettje állította meg (7-15).

"Úgy gondolom, hogy a mérkőzésvezető néhány tus megítélésében tévedett a káromra, de nem ezen múlt, jobb volt az ukrán lány. Csalódott azonban semmiképpen sem vagyok, szerintem nem rossz eredmény, hogy a legjobb tizenhatig eljutottam"- jegyezte meg a világranglista 41. helyéről bizonyosan előrerukkoló Benkó.

A csapatban vb-2. és vb-3., egyéniben háromszoros Eb-bronzérmes Nagy Orsolya a világbajnokság előtt 12. volt a rangsorban, így a selejtezőben neki nem is kellett vívnia. Szombaton a hongkongi Au Szin Jing elleni 15-11-es győzelemmel melegített, majd 15-6-ra lelépte az ukrán Zsovnirt, aki a világranglistán csak 30., de csapatban ő is olimpiai bajnok. A nyolc közé jutásért a papíron esélyesebb, vb-2. olasz Biancót (5.) izgalmas végkimenetelű asszóban, 14-10-es vezetés után verte 15-13-ra, így az ugyancsak vb-2., s tavalyi Európa-bajnok orosz Velikaja (3.) ellen már éremért léphetett pástra.

Forrás: [origo]

Balról jobbra: Benkó Réka, Nagy Orsolya, Pető Réka

S a BSE vívónője ezt az akadályt is vette. Szenzációs kezdéssel 8-1-re elhúzott, s bár ellenfele 10-7-nél vészesen megközelítette, ezután újra Nagy talált háromszor, 13-9 után pedig befejezte az asszót (15-9). Mindez azt jelentette, hogy Antalyában megszületett a női kardvívás első egyéni magyar vb-érme.

Az este négyes döntőben előbb az athéni és a pekingi olimpián is diadalmaskodó amerikai Zagunis 15-12-re nyert a francia Vergne ellen, ezután pedig Nagy Orsolya és a Benkót búcsúztató Harlan lépett pástra. Versenyzőnk pillanatok alatt elhúzott 3-0-ra, de ezután egymás után öt ukrán tust láthattunk, és "félidőben" - az egyik versenyző nyolcadik találatánál - az ellenfél 8-5-ös vezetését regisztrálhattuk. Sajnos a folytatásban sem változtak az erőviszonyok, Harlan 12-7-es állás után 15-7-re nyert, így később ő vívhatott az aranyéremért.

Nagy Orsolya azonban a bronzzal is elégedett volt: "Reggel simán aláírtam volna a harmadik helyet, és bár csapatban van vb-ezüstöm is, egyértelműen ez pályafutásom legjobb eredménye. Az első két asszómat illő volt megnyernem, mert igaz, hogy Zsovnir csapatban olimpiai bajnok, azért ő mégiscsak a negyedik számú versenyző abban az ukrán együttesben. A nap során végig türelmesen vívtam, a legnagyobb részt ennek köszönhetően jutottam ilyen messzire. Akkor sem vesztettem el a fejemet, amikor Bianco 8-6-ra vezetett ellenem, zsinórban négy tust adtam, ez volt a fordulópont, és utána Velikaját nagyon nagy meccsen vertem meg. Vonalból vívtam ellene, amit a mesteremmel, Boros Gyurival rengeteget gyakoroltunk, de nem hittem volna, hogy ez most ilyen jól bejön. Kár, hogy az esti program előtt négyórás szünet volt, de nincs értelme azon rágódni, mi lett volna, ha egyből tovább megy a verseny. Mindenesetre nem érzem, hogy az elődöntőben rosszul vívtam, és így nem jó vesztesen lejönni a pástról, de most nem vagyok elégedetlen."

Boros György kiemelte, hogy tanítványa a világranglista harmadik és ötödik helyezettjét verte meg, s ez így szenzációs szereplésnek minősíthető. Nébald György szövetségi kapitány pedig nem csak Nagy Orsolyát dicsérte meg, elmondta, hogy Benkó Rékával és Pető Rékával is elégedett. Utóbbi az első fordulóban két tussal kapott ki Biancótól, Benkót pedig Harlan verte meg, aki jelenleg talán a világ legjobb kardvívója.

Vívó-vb, kard, döntő:
Mariel Zagunis (amerikai) - Olga Harlan (ukrán) 15-6

elődöntő:
Zagunis - Carole Vergne (francia) 15-12
Harlan - Nagy Orsolya 15-7

negyeddöntő:
Mariel Zagunis (amerikai) - Olena Homrova (ukrán) 15-8
Carole Vergne (francia) - Jekatyerina Gyacsanko (orosz) 15-6
Nagy Orsolya - Szofija Velikaja (orosz) 15-9
Olga Harlan (ukrán) - Bogna Jozwiak (lengyel) 15-7

A 16 között:
Nagy - Ilaria Bianco (olasz) 15-13
Harlan - Benkó Réka 15-7

A 32 között:
Nagy - Olga Zsovnir (ukrán) 15-11
Benkó - Szvetlana Kormilicina (orosz) 15-10

A 64 között:
Nagy - Au Szin Jing (Au Sin Ying, hongkongi) 15-11
Benkó - Eileen Grench (panamai) 15-6
Bianco - Pető Réka 15-13

Férfiak, a 64 között:
Gátai Róbert-Rosztiszlav Hercik (ukrán) 15-10
Renée Pranz (osztrák)-Berjozkin Anton 15-9

A 32 között:
Terence Joubert (francia)-Gátai Róbert 15-9