Vágólapra másolva!

Csampa Zsolt a vívószövetség új elnöke

Csampa Zsolt lett a Magyar Vívó Szövetség új elnöke, mandátuma a 2017 első felében esedékes közgyűlésig szól. Társelnököt ezúttal nem választottak, mert az egyetlen jelölt, Kulcsár Krisztián világbajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző az elnökválasztás után visszalépett.

A fideszes országgyűlési képviselőnek, aki az elmúlt időszakban az MVSZ-ben társadalmi kapcsolatokért felelős alelnökként tevékenykedett, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke személyében egy ellenfele volt a rendkívüli közgyűlésen.

A szavazásra jogosult 89 főből 77 voksolt szombaton a Magyar Sport Házában, közülük 56 támogatta Csampa Zsoltot és 21 Deutsch Tamást.

Társelnököt ezúttal nem választottak, mert az egyetlen jelölt, Kulcsár Krisztián világbajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző az elnökválasztás után visszalépett. A társadalmi kapcsolatokért felelős alelnök Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok, vb-aranyérmes párbajtőröző lett, aki távollétében is 75 szavazatot kapott.

Szakmai alelnöknek Szlovenszky Lajost választották meg a küldöttek, aki szintén nem volt ott a közgyűlésen; 67-en voksoltak rá.

A gazdasági alelnöki posztra két jelölt volt: Márton Péter és Perczel Antal. Márton levélben jelezte, hogy ha nem Deutsch Tamás lesz az elnök és Kulcsár Krisztián a társelnök, akkor visszalép, egyúttal pedig lemond az elnöki posztról, amelyet a jövő évi, budapesti világbajnokság szervezőbizottságában tölt be. Mivel Csampa Zsolt lett a szövetségi elnök, az egyedül maradt Perczel Antalt választották gazdasági alelnöknek 61 szavazattal.

A budapesti klubok képviseletében Varga Zsolt, a vidéki egyesületekében pedig Galli Zsolt került be az elnökségbe, melynek tagja lett még: Dani Gyöngyi, Gémesi Csaba, Grósz Andor, Imre Géza, László Dezső, Lukács István, Török Ottó, Nagyházi Zoltán és Mátyus Ádám.
Az elnökségi tagok megválasztása előtt visszalépett a jelöltségtől Ferjancsik Domonkos, Borosné Eitner Kinga, Fenyvesi Csaba és Kulcsár Krisztián.

"A társelnök személyéről a következő, szeptember-októberi rendkívüli közgyűlés dönt majd. Nekem több jelöltem is van a szakma, a gazdaság és a politika területéről" - mondta a megválasztását követően Csampa Zsolt. "Ami a szakmai munkát illeti, ennek összefogása a szakmai alelnök feladata lesz. Abban egyetértünk vele, hogy nincs szükség szövetségi kapitányra, hanem hat fegyvernemi vezető tevékenykedik majd."

Május 3-án jelentette be a szövetség akkor regnáló elnöksége, hogy előrehozott tisztújításra kerül sor. A vezető testület mandátuma ugyan csak jövőre járt volna le, de a döntéshozók úgy foglaltak állást, hogy az olimpiai kvalifikációs küzdelmek zárultával - a vártnál gyengébb szereplés nyomán - változásra van szükség. Erős János elnök - akit az elnökséggel együtt 2009 februárjában választottak meg négy évre - azt is közölte, hogy a tisztújítás után biztosan nem ő vezeti tovább a szövetséget.