Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat a budapesti vívó-világbajnokságon. A csapat egész nap kiválóan versenyzett, és a döntőben és végigvezetve győzte le az ukránokat.

Vb-döntő percről percre

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású csapat kiválóan vívott egész nap, a 32 között Argentínát 45-31-re, a 16 között Kazahsztánt 45-31-re, a negyeddöntőben Venezuelát 43-39-re verte, ezt követte a lengyelek elleni 45-41-es elődöntőbeli siker.

Ugyan Boczkó sérüléssel bajlódott, de ez nem zavarhatta abban, hogy pástra lépjen a fináléban. "Húzódás már volt a combizmomban, de most beszakadt. Bevettem egy gyógyszert, és vívtam tovább" - magyarázta.

Boczkó Gábor az elődöntőben megsérült Forrás: MTI/Illyés Tibor

A döntőt Rédli és Bogdan Nikisin kezdte, de miután egy percen át nem akadt még csak támadás sem, a passzívnak ítélt páros helyére következhetett egy újabb duó. Boczkó már kicsit agilisabb volt, Vitalij Medvegyev ellen 3-1-re alakította az állást, és bár Imre kicsit visszafogottabb volt Anatolij Herej ellen, a csata harmadánál egytusnyi volt a magyarok előnye (9-8).

A következő három asszó sem hozott érdemi változást, Rédli Medvegyevvel 2-2-re, Imre Nikisinnel 5-5-re végzett, Boczkó pedig megelégedett azzal, hogy pihentetve sérült lábát egypercnyi, akciómentes vívás után pihenni mehessen Herejjel egyetemben.

A 7. asszóban következett Imre Géza, aki gyakorlatilag ebben a három percben megnyerte a világbajnoki címet, hiszen pazar, látványos vívással 12-8-ra hozta a Medvegyev elleni csatát, így öt tus előnnyel adta át a pástot Rédlinek, majd ő Boczkónak.

Szényi Péter, Imre Géza, Boczkó Gábor és Rédli András (b-j) Forrás: MTI/Illyés Tibor

A lábát fájlaló, egyéniben ötödik helyen végző magyar kiválóan tartotta magát, bár Nikisin két tusra még felhozta az ukránokat, közelebb nem tudott lopakodni, így 42-38-as állásnál, hat másodperccel a vége előtt látta be, hogy erőfeszítése hiábavaló, s jelezte, számára véget ért az asszó. A magyar csapat 1959, 1970, 1971, 1978, 1998 és 2001 után hetedszer lett világbajnok. A kulcsember, Imre Géza már a legutóbbi két viadalon is aranyérmes volt.

A magyar vívás hat év után ünnepelhet ismét világbajnoki aranyérmet. A 2007-es, szentpétervári világbajnokságon párbajtőrben Kulcsár Krisztián diadalmaskodott, de Szentpéterváron a férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron) is a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

Magyarország - Ukrajna 42-38

1. asszó: Rédli András - Bogdan Nikisin 0-0
2. asszó: Boczkó Gábor - Vitalij Medvegyev 3-1
3. asszó: Imre Géza - Anatolij Herej 6-7
4. asszó: Rédli - Medvegyev 2-2
5. asszó: Imre - Nikisin 5-5
6. asszó: Boczkó - Herej 0-0
7. asszó: Imre - Medvegyev 12-8
8. asszó: Rédli - Herej 4-4
9. asszó: Boczkó - Nikisin 10-11

"1991-ben, amikor a budapesti vb-n önkéntesként segédkeztem, reménykedtem abban, egyszer én is átélhetem, hogy hazai közönség előtt világbajnok lehetek. Akkor azért nem nagyon hittem, hogy ez sikerül" - mondta Imre. "Tizenkét év elteltével lettem ismét világbajnok. Ennek a mostaninak az értékét növeli, hogy hazai közönség előtt jött össze."

"Nyugodt voltam, fájdalmat sem éreztem vívás közben, mert a profi orvosok rendbe hozták a lábamat" - jelentette ki Boczkó. "Világbajnokságokon eddig két ezüst és két bronzérmet szereztem, nagyon vágytam az aranyra. Külön öröm, hogy ezt hazai közönség előtt sikerült megnyernem."

Boczkó emlékeztetett rá, az egyéni verseny után nagyon el volt keseredve, mert akkor nem jött össze az éremszerzés, de erőt adott neki Gyurta Dániel és a vízilabdacsapat világbajnoki sikere.

"Az volt a taktikánk, hogy szerezzünk vezetést, kíméljük a sérült Boczkót, hogy a végén ne neki kellejen mennie az eredmény után" - összegzett Rédli. "Két olyan rutinos versenyző mellett, mint Géza és Boczek élvezet vívni. Lázba hozott a közönség. Végig a mi akaratunk érvényesült. Jó idényt zártam, remélem, a lendület kitart a riói olimpiáig. Motivált és szenvedélyes vagyok, Rióban egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok akarok lenni."

"Nagyon szerettem volna ma én is vívni. Ez a nap elején adatott meg nekem" - nyilatkozott Szényi. "A legfiatalabb vagyok a csapatban, még be kell érnem, van rá időm. Boczkó sérülése után állandó készenlétben kellett állnom, ha bármi történik, bevetésre kész legyek."

Eredmények, a 32 között:
Magyarország - Argentína 45-31

a 16 között:
Magyarország - Kazahsztán 45-31

negyeddöntő:
Ukrajna - Csehország 33-27
Franciaország - Olaszország 45-40
Magyarország - Venezuela 43-39
Lengyelország - Izrael 33-24

elődöntő:
Ukrajna - Franciaország 17-15
Magyarország - Lengyelország 45-41

a 3. helyért:
Franciaország - Lengyelország 45-35

döntő:
Magyarország - Ukrajna 42-38

A végeredmény:
1. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter)
2. Ukrajna (Anatolij Herej, Dmitrij Karucsenko, Vitalij Medvegyev, Bogdan Nyikisin)
3. Franciaország (Alexandre Blaszyck, Daniel Jerent, Ulrich Robeiri, Ivan Trevejo)