Társoldalunk:

Christie-t az edzősködéstől is eltiltották

Linford Christie többé edzőként sem dolgozhat - így döntöttek Ausztráliában, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is. A hozzá hasonlóan doppingvétségen ért Dieter Baumann arra kérte a német sportdöntőbíróságot, törölje el felfüggesztését.

Fotó: Reuters

Christie: Most mit csináljak?
A brit sprinter új munkát kereshet. Linford Christie szerdáig egy állami pénzből működő ausztrál edzőtáborban gyakoroltatta a brit atléták sydneyi különítményét, de a tavaly februárban "beszerzett" pozitív doppingteszt miatt Új-Dél-Wales kormánya és a NOB is eltiltotta.

Ugyan az Ausztrál Atlétikai Szövetség (AA) hivatalosan is tiltakozott, és a futót hazájában is felmentették, Dr. Jacques Rogge, a NOB sydneyi előkészületekért felelős elöljárója úgy nyilatkozott, a lausanne-i testület kénytelen támogatni egy olyan határozatot, amelyet törvény ír elő, Új-Dél-Walesben pedig tilos drogvétségen (a dopping is az tulajdonképpen - a szerk.) ért személyeknek állami létesítményt használni. "A törvények szerint kell cselekedniük, ez így van rendjén" - mondta a belga sebész Sydneyben.

A 39 éves Christie 1997-ben visszavonult ugyan, de néha versenyzett azóta is. Egy évvel ezelőtt egy német fedett pályás versenyen mutatott ki nála nandrolont a teszt, és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az elmúlt hétvégén döntött a pozitív doppingpróbákkal együtt járó felfüggesztésről.

Christie, aki mindeddig nem szólalt meg az ügyben, szerdától edzőként sem dolgozhat - legalábbis nem az ausztrál államok intézményeiben. Simon Allatson, az AA elnöke szerint teljesen nem kell azonban elkeserednie.

- Elhiszem, ha szomorú, de áll egy lehetőség előtte - mondta. - Más helyszínt kell keresni. Egyet leszögeznék: mi is elutasítjuk a doppingot, de azt elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Linfordot az előtt büntetik, mielőtt lefolytatták volna a vizsgálatot. És annak sem örülnénk, ha arról ismernének minket, hogy a hozzánk látogató atléták elé korlátokat emelünk.

Dieter Baumann a felfüggesztésének eltörlését kérte a német sportdöntőbíróságtól. Az olimpiai bajnok hosszútávfutó ellen doppingolás vádjával folyik eljárás, és a vizsgálat befejezéséig nem versenyezhet.

Wolfgang Schoeppe, a sportdöntőbíróság elnöke megígérte, hogy február 28-ig döntés születik ebben a kérdésben.

- Február végéig van lehetősége a sportolónak és az őt vádló Német Atlétikai Szövetségnek (DLV) is arra, hogy újabb bizonyítékokat gyűjtsön a rejtélyes doppingügy felderítésének elősegítésére - mondta Schoeppe. - Addig nem találkozunk, de valahogy megoldjuk, hogy határozzunk arról: visszakapja-e Baumann a versenyzői engedélyét vagy sem. Ha minden dokumentum a rendelkezésünkre áll, akkor készítjük el az eljárás további menetrendjét is.

Schoeppe hozzátette: egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy mikor fogják jogerős döntéssel lezárni a 35 éves atléta tavaly december óta húzódó ügyét.

Baumann szervezetében az október 19-i és november 12-i doppingvizsgálatok során az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolont mutattak ki. Az eredményeket a decemberi B próbák is igazolták. A kölni doppinglaboratórium munkatársai megállapították, hogy a 35 éves atléta fogkréme tartalmazott nandrolont. Baumann ismeretlen tettes ellen súlyos testi sértésért tett feljelentést. A DLV elnöksége január 22-i ülésén a futó kétéves eltiltására tett javaslatot, a bonyolult jogi helyzetre való tekintettel azonban nem mert ítéletet hozni. Baumann ügye így került a sportdöntőbíróság elé, melynek egy sport- és egy polgári jogász, illetve a testület elnöke, egy bíró a tagja.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Korábban:

Az utóbbi egy-két évben egyre gyakrabban mutattak ki a doppingellenőrzések során a tesztelt sportolók szervezetében nandrolont. Az elmúlt két és fél esztendőre kiterjedő összeállítás azt bizonyítja: a nandrolon - mint a nyolcvanas években a stanozolol, vagy manapság az EPO - az egyik legelterjedtebb doppingszerré vált.