Vágólapra másolva!
A kajakosok és kenusok válogató versenyein két sydneyi olimpiai bajnok párosunknak nem sikerült kiharcolnia az indulás jogát az idei világversenyekre. Összesen három számban lesz pótválogató a héten, ezek győztesei a világbajnokságon, vesztesei az Európa-bajnokságon indulhatnak.

A hét végi MKB-kupa, a második Európa-, illetve világbajnoki válogató legnagyobb szenzációja, hogy a sydneyi olimpián aranyérmes Kammerer, Storcz kajakpáros és a Pulai, Novák kenukettős másodszor is vereséget szenvedett. Ez pedig mindkét egység számára azt jelenti, hogy nem tudott élni a válogatási kedvezménnyel. Ugyanis az olimpiai bajnokoknak abban a számban, amelyben Sydneyben győztek, az idei Eb-n és vb-n való induláshoz elég lett volna egy válogatót nyerniük a kettőből. Kammereréket mindkétszer a Bártfai, Veréb pár győzte le, Pulaiékat az első válogatón Hüttner és Fürdök, most Zala és Kozmann előzte meg 500 méteren. Így Pulaiék egyik világversenyre se utazhatnak, Kammerer és Storcz viszont az 1000 méteres négyesben már korábban kiharcolta az indulás jogát.

"A sportág hazai erejét mutatja, hogy itthon is vannak, akik olimpiai bajnokainkat is le tudják győzni, ha azok nincsenek csúcsformában" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. A mostani eredmény egyben azt is jelenti, hogy pénteken Hüttneréknek és Zaláéknak pótválogatózniuk kell, s a győztes a világbajnokságon, a vesztes az Eb-n indulhat. Ugyancsak pótválogató lesz K4 500 méteren, ahol meglepetésre az a négyes, amelyben az olimpiai bajnok Vereckei és Horváth Gábor ült, vereséget szenvedett. Elvesztette idei veretlenségét Kolonics György. Olimpiai bajnok kenusunkat 200 méteren a fiatal Malomsoki Sándor előzte meg, így köztük is pótválogató dönt majd.

Az eredmények alapján szétlövést kellene rendezni kajakegyes 1000 méteren is, Sári Nándor edző javaslatára azonban ez elmarad, s az első válogató győztese, Kökény Roland indul a vb-n, Vereckei pedig az Eb-n. "Az EB-n meglátjuk, mire képes Vereckei a hosszabb távon" - kommentálta a döntést a kapitány. "A következő olimpia szempontjából is szeretnénk tapasztalatokat szerezni, hiszen ez a fontos szám az utóbbi években nem tartozott erősségeink közé."

A válogatási elvek szerint egy-egy versenyző maximum három számban indulhat. Ez a női válogatott összeállításánál okoz gondot, mivel négy versenyzőnk, Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga ennél több számban nyert a válogatókon. Angyal Zoltán úgy döntött, az Eb-n mindenképpen alkalmazza az elvet, aztán majd az eredmények alapján megbeszélik, hogy a vb-n is ehhez tartják-e magukat. A kapitány mindenképpen örömtelinek tartja, hogy több fiatal is bekerült a válogatottba. Igaz, ők valószínűleg most még nem lesznek főszereplők, de fejlődésük érdekében fontos, hogy világversenyeken indulhatnak, és megmérethetik magukat a nemzetközi mezőnyben.

A válogatott összeállítását a kapitány javaslatára kedden előbb a szakmai bizottság, majd az elnökség tárgyalja. A csapat a másfél hét múlva sorra kerülő milánói Eb-re vonattal, az augusztusi, lengyelországi vb-re, a Volánbusz felajánlása alapján, busszal utazik.

Faludi Gábor