Vágólapra másolva!
Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan ismét a szolnoki Holt-Tiszán rendezték meg a mindent eldöntő kajak-kenu válogatót, amelyen az érdekeltek kvalifikálhatták magukat a közelgő világversenyekre. A válogató negatív szenzációja, hogy a Sydneyben olimpiai bajnok Pulai Imre és Novák Ferenc egyetlen számban sem szerzett kvalifikációt az idei vb-re.

A kenu egyesek sprinttávjával, a kétszáz méteres futammal indult a program. Alig egy hete Szolnokon a második válogatón a fiatal Malomsoki Sándor egyéves veretlenségétől fosztotta meg Kolonics Györgyöt.

Sokan most is meglepetést szimatoltak, mondván meg lehet fogni "Kolót" a legrövidebb távon. Nem lehetett, mert az olimpiai világbajnok Kolonics rajt-cél győzelemmel utasította maga mögé vetélytársát. "Jól ment hajóm az enyhe szembeszélben, örülök, hogy győztem" - nyilatkozott a befutó után nem sokkal Kolonics.

Ludasi Róbert tanítványa tehát 500 és 1000 méteren képviseli színeinket Milánóban. Poznanban azonban mindhárom számban versenyez, míg 200 méteren Malomsoki áll rajthoz az olasz városban.

A kenu ketteseknél az 500 méteres távon a legutóbbi válogatón a két György, Zala és Kozmann volt a nyerő, ám az első megméretést Szegeden a Fürdök-Hüttner duó nyerte. Igen, egy hete Hüttnerék befürödtek: a reményfutamból nem kerültek a fináléba. Ráadásul egy esztendeje éppen Szolnokon, ezen a távon, az emlékezetes szétlövésen Pulaiékkal szemben maradtak le a sydneyi olimpiáról.

Most nem bízott semmit a véletlenre a szegedi egység, mintegy fél hajóval nyertek, ami azt jelenti, hogy mindkét számban ők indulhatnak Poznanban. A milánói kontinensviadalon Hüttnerék 1000 méteren, Zaláék pedig 500 méteren teszik vízre hajójukat. Szintén szétlövés volt a kajak négyesek 500 méteres számában. Nos a csatát a Jármy-Beé-Hegedűs-Borhi összetételű csapat biztosan nyerte, a Kadler-Babella-Katyina-Bauer kvartett előtt.

Kenu négyeseknél 1000 és 500 méteren, a többi számoktól eltérően, eddig nem rendeztek válogatót, most kellett eldönteni, hogy mely egységek vehetnek részt a közelgő világversenyeken. Nos, a hosszabbik számban a Zala-Iván-Kozmann-Belicza kvartett egyhajónyi, tekintélyes különbséggel utasította maga mögé a Pulai-Novák-Ispán-Buzál összetételű egységet, ezáltal ők képviselik majd színeinket Milánóban és Poznanban egyaránt.

Félezer méteren három csapat versengett, közülük ismét a Zala-Iván-Kozmann-Belicza csapat bizonyult a legjobbnak, ők ebben a számban a poznani vb-n rajtolhatnak, míg a válogatón második helyezett Fürdök-Hüttner-Kolonics-Hoffmann összeállítású hajó a milánói Eb-n bizonyíthatja tudását. Óriási meglepetésre a Pulai-Novák-Buzál-Végh kvartett csupán harmadik lett.

Eredmények:
c-4 1000 m:
1. Zala, Iván, Kozmann, Belicza
2. Pulai, Novák, Ispán, Buzál
c-4 500 m:
1. Zala, Iván, Kozmann, Belicza
2. Fürdök, Hüttner, Kolonics, Hoffmann
3. Pulai, Novák, Buzál, Végh

Varga Csaba