Vágólapra másolva!
Szép sikert ért el a magyar csapat a millfieldi öttusa-világbajnokságon: a hat lehetséges elsőség közül hármat begyűjtött, s mellette szerzett még egy ezüstérmet is. Ezzel a - három győzelemmel és egy harmadik hellyel záró - briteket megelőzve az élen végzett az éremtáblázaton. Az eredmény ugyanakkor féloldalas, mert a férfiak szárnyaltak, a nők viszont a korábbiaknál gyengébb teljesítményt nyújtottak.

"Az Európa-bajnokság után azt gondoltam, hogy a győztes váltó és a hagyományos csapat szép reményekkel indul harcba a vb-n is" - kezdte az értékelést Pálvölgyi Miklós, a férfiak kapitánya. - "A megingások ellenére végig bíztam abban, hogy valamennyi fiú bejut a döntőbe, ahol magára talál és jó eredményt ér el. Egyéniben kiszámíthatatlanabbak az esélyek, de sok minden szólt mellettünk is, és végül éltünk a lehetőségeinkkel. Balogh Gábor fizikailag és pszichikailag egyaránt összeszedett volt, ezért nyerhetett."

A szakvezető az ezüstérmes Horváth Viktorral kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az egy hónappal korábbi Eb-n még megilletődött volt, Millfieldben viszont már nagyon jól versenyzett: - "A lövészet megnyerése önbizalmat adott neki. Még a győzelem lehetősége is felcsillant előtte, ám a jó formában lévő Baloghgal szemben nem válthatta valóra az esélyt."

A kapitány szerint Fülep Sándor döntőbeli gyengébb szereplésének magyarázata, hogy a válogatás során a legnehezebb utat járta be. Sűrűn követték egymást a versenyei, s a sorozat végére elfáradt. Ráadásul a selejtezőben gyengén lőtt, így a futásban ki kellett hajtania magát a továbbjutásért.

"Végül is, az idén nyert két-két vb- és Eb-aranyat és egy bronzot. Ez lendületet adhat neki a folytatáshoz" - mondta a kapitány, majd hozzátette: - "Sárfalvi az Eb-hez képest egészen más szellemben versenyzett, a selejtezőben megérezte a küzdelem ízét, s az ambíció megmaradt benne a döntőre is. Rég volt ennyire harcos, mint most. Hiába ő a legidősebb, a jövőben is számolhatunk vele."

A vb-n váltóban szereplő Kállai Ákos is igen eredményes évadot zárt, az Eb után Millfieldben is aranyérmes lett.

A nők ezen a világbajnokságon elmaradtak a várakozástól.

"Nem szereztünk érmet. Volt már ilyen, és talán lesz is" - fogalmazott Kulcsár Antal, a nők kapitánya. - "Ezzel együtt, a mostani teljesítmény alapja lehet a jövő évi jó szereplésnek. Nem a rossz versenyzés, hanem néhány apróság miatt maradtak el ugyanis a sikerek."

Korábban az [origo]-ban:

Öttusa vb: Balogh és a csapat aranyérmes