Vágólapra másolva!
Mind a négy magyar versenyzőnő továbbjutott a budapesti junior öttusa-világbajnokság első napjának selejtezőiből. Simóka Nóra és Pál Rita első, Szathmáry Adrienn és Sasvári Éva hatodik lett csoportjában.

Budapest újra öttusa-világbajnokságot rendez, ezúttal a juniorokét. A két évvel ezelőtti, sikeres felnőtt-világbajnokság után a szervezőknek ez már szinte kötelező gyakorlat, rutinfeladat, hiszen kisebbek a mezőnyök - harminc ország nevezett -, és kevesebb a néző is. A központ ezúttal a Ferencváros népligeti sporttelepe, mert a Margitsziget legfeljebb a nagyok világbajnokságára válhat öttusacentrummá az árak és a különféle engedélyek beszerzésének bonyodalmai miatt.

A nemzetközi szövetség azért így is biztosra ment, amikor Budapestnek adta a junior vb-t. A verseny "önjáró", a rendezők gyakorlottak, a külföldi hivatalos embereknek legfeljebb az egyes számok után a jegyzőkönyv aláírásával van dolguk. Az öttusázók is meg lehetnek elégedve a körülményekkel, a Fradi-centrum és a Népliget szélén lévő szálló közötti bő fél kilométeren is busz ingázik. A szervezők tehát nem spórolnak, de, mint Pécsi Gábor főtitkár mondta, így is bíznak abban, hogy sikerül nullszaldósra kihozni a világbajnokságot.

Az anyagi mérleg is fontos, de a magyar sportolók biztosan nyernek a rendezvényen. Kulcsár Antal, a nők kapitánya a tegnapi selejtezők szünetében arról beszélt, hogy az öttusában is számít a hazai pálya. Mint mondta, két hete a felnőtt vb-n, Millfieldben egy negyventagú angol szurkolócsapat akkora lármát csapott a vívóteremben, hogy az komoly segítség volt a hazai versenyzőknek, itthon pedig ennél jóval többen lesznek, amikor élesre fordul a dolog és szükség lesz a biztatásra.

A selejtezőben még nem kellett izgulni a magyar lányokért, mind a négyen gond nélkül jutottak tovább. Pedig ennél erősebb junior mezőnyt - állítja Kulcsár Antal - el sem lehetne képzelni, többen ott voltak a felnőttek világbajnokságán is. A magyarok közül egyedül Rátonyi Gábor, a Honvéd szakosztály-igazgatója aggódik egy kicsit, mert Simóka Nórát, az idei junior Eb győztesét valamilyen vírus fertőzte meg, és lehet, hogy ma a sportkórházba kell mennie kezelésre. Azért ez a kisebb betegség nem látszott meg az eredményén, csoportjából az első helyen jutott tovább. Ugyanebben a csoportban Szathmáry Adrienn a hatodik lett. Az A csoportot az egyéni induló Pál Rita nyerte - pedig két szám után még a 22. volt -, Sasvári Éva pedig a hatodik helyen ment tovább (az első 16-16 került a döntőbe).

A döntőt csütörtökön rendezik meg, szerdán a fiúk selejteznek.

Lépesfalvi Zoltán

Korábban az [origo]-ban:

Balogh és társai éltek a lehetőségeikkel