Vágólapra másolva!
Pénteken este olasz ellenféllel szemben az olaszországi Catanzaróban lép szorítóba Kalocsai Zoltán, a WBA könnyűsúlyú (61 kg) interkontinentális bajnoki címéért. Casamonica csak azért számít az összecsapás esélyesének, mert  hazai ringben bunyózhat.

Kalocsai Zoltán hivatásos bokszoló ugyan, de lelkileg nem igazán profi. Pályafutása során eddig öt címmérkőzést vívott - négyet vb-övért - kisebb-nagyobb szervezeteknél, de mindet elvesztette. Legutóbb áprilisban Londonban az angol Stephen Smith ellen a kevéssé jelentékeny IBC kisváltósúlyú trónjáért küzdött. Akkor jelentette ki menedzsere, Rácz Félix, hogy több esélyt nem ad védencének, akiről azonmód "lemondott", s hagyta egy pécsi klubhoz igazolni.

Ehhez képest pénteken Kalocsai "Kacsa" újabb lehetőséget kap, s éppen Rácztól, hogy címet, övet, pénzt és dicsőséget szerezzen. Ezúttal a három legnagyobb szervezet közé tartozó WBA könnyűsúlyú (61 kg) interkontinentális bajnoksága a tét, a helyszín az olaszországi Catanzaro, az ellenfél Sandro Casamonica. Rácz Félix érdeklődésünkre elmondta, hogy áprilisban pillanatnyi érzelmi kitörés miatt buktak ki belőle a keserű szavak, hiszen úgy érezte, hiába hoz össze bármennyi tétmérkőzést is Kacsának, ő ezeken pszichikai okok miatt egyszerűen nem képes szárnyalni.

Ám Rácz a legújabb derbit nem menedzserként, hanem - a pécsi klub vezetőinek kérésére - "csak" mérkőzésszervezőként abszolválta, kisebb felelősséggel, saját üzleti érdekeitől vezérelve. A catanzarói összecsapás esélyese csak azért Casamonica, mert ő hazai ringben bunyózhat. Mérlege (23-3-1) nagyságrendileg nem jobb, mint Kalocsaié (31-5). Attól sem kell félni, hogy a paksi illetőségű fiú túl későn szerzett tudomást a lehetőségről, s nem készült fel, mert az itáliai fellépés már egy hónapja ismert volt, ám a szervezők először arról értesítették a magyarokat, hogy elmarad a gála. De végül nem marad el, csak egy héttel előbbre került.

Az olasz és a magyar rivális pályafutása Artur Grigorjan személyén keresztül mutat párhuzamot, hiszen mindketten mérkőztek már az Universum Box Promotion örmény klasszisával, s mindketten ki is kaptak tőle. Casamonica 1999-ben egy németországi gálán a kilencedik, Kalocsai 2000-ben az Üllői úton (Kovács István Eb-címmeccse előtt) a tizenkettedik menetben hajolt meg a WBO világbajnoka előtt.

A tizenkét menetesre tervezett összecsapás résztvevői amatőrként már találkoztak: 1996-ban az atlantai olimpia kvalifikációs mérkőzésén Kalocsai egyhangú pontozással nyert. A május óta pécsi színekben versenyző ökölvívó négyszer, míg az olasz egyszer lépett kötelek közé a világbajnoki övért. Kalocsai Zoltán pénteken hetedik címmeccsére készül, a paksi bunyósnál az aktív bokszolók közül csak egy angol tudhat magáénak egyel több ilyen összecsapást.

"Kacsa" hét találkozójából csak a legelsőn nyert, 1996 októberében Farinas ellen szerezte meg a WBU kisvilágbajnoki övét. Kalocsai legutóbb április 10-én Londonban bunyózott, ahol az IBC világbajnoki címéért a brit Stephen Smith ellen szenvedett pontozásos vereséget.

A szeptember 15-ei Európa-bajnoki címmérkőzésére megkezdte a közvetlen felkészülést Koczák Sándor (20-1-0, 12 KO), akinek a marokkói Agadirban kell megküzdeni a kispehelysúlyú Európa-bajnokkal, Salim Medjkounéval.

Bognár László a sikertelen címvédése után - mint ismert, a WBO kisvilágbajnoki címmérkőzésén kiütötte őt Michael Gomez - várhatóan a szeptemberi budapesti gálán lép ismét kötelek közé. Mivel Bognár a WBO tízes ranglistájáról lecsúszott, nagy a valószínűsége annak, hogy Rácz Félix, az ökölvívó menedzsere Európa-bajnoki címmeccset próbál majd összehozni
szuperpehelysúlyú bunyósa számára.

Deák Zsigmond
(SZTÁR Sport)