Vágólapra másolva!
A péntek este súlyos balesetet szenvedett Hermann Maier, kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros Világ Kupa-győztes osztrák alpesi síelő állapota stabilizálódott, már környezete iránt is érdeklődést mutat. A hosszabb beszélgetések még nagy megterhelést jelentenek számára - közölte a salzburgi baleseti kórház főorvosa, Alois Karlbauer hétfőn.

Maier az orvosok szerint még legalább tíz napot kénytelen ágyban tölteni, de az eddigi kezelések elérték a kívánt hatást: jól aludt, és folytatta a fizioterápiát, noha csak csekély mértékben, mert igen fáradékony. Nyílt lábszárcsont-törése mellett súlyos zúzódásokat is szenvedett felsőtestén, és több mint nyolc órát töltött altatásban. Veséje már újra jól működik, s kevés fájdalomcsillapítót igényel. Legkorábban a hét végén kerülhet ki az intenzív osztályról.

Ausztria egyemberként aggódik a sztárért. Az együttérzés hatalmas hullámáról Dr. Stephan Rudas, a bécsi pszichoszociális kutatások intézetének vezetője úgy nyilatkozott: az emberek számára a balesettel egy hős képe tört össze, mert mindenki azt szeretné, ha az élsportolók - akikben a tehetség a vasakarat és a szorgalom ritka kombinációját csodálják - sebezhetetlenek lennének. Ezért szinte mindenki úgy érzi, hogy Hermann Maier személyében hozzá közelálló embert ért baleset.

Az ARBÖ osztrák autóklub állásfoglalást adott ki a péntek esti balesetről, amelyben leszögezte: a bíróság dönti el, hogy ki a felelős a történtekért, de a közigazgatási hatóságok közlekedési szakembereinek alaposan meg kellene vizsgálniuk a településeket elkerülő utak kereszteződéseinek közlekedési tábláit és útfelfestéseit.

Korábban:

Maier állapota súlyos, de nincs szó amputálásról