Vágólapra másolva!
Két magyar már kiesett, kettő pedig ma mutatkozik be az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A US Open második napján Kapros Anikó és Kuti Kis Rita lép pályára, míg a nagy sztárok közül a közönségkedvenc Venus Williams és Pete Sampras csillanthatja meg tudását.

Mandula rutintalanságának
köszönheti korai búcsúját
US Openen

Mandula Petra mindent megpróbált, és bizony nagyon közel állt ahhoz, hogy szenzációt szolgáltasson. A magyar teniszező a spanyol Arantxa Sanchez-Vicario ellen mérkőzött és drámai körülmények között, talán rutintalanságának köszönhetően szenvedett vereséget. (Ezt mutatja a statisztika is, hiszen Mandula 67, úgynevezett ki nem kényszerített hibát vétett, Sanchez-Vicario csupán 37-et.) Petra az első játszmában egyből elvette a spanyol sztár adogatását, de 0-2-nél megtorpant, talán túlzottan tisztelte az ellenfelet, így Sanchez-Vicario 6:3-ra hozta a szettet. A második felvonásban Petra semmit sem bízott a véletlenre, és parádés tempót diktálva egyenlített (3:6). A döntő játszmában úgy tűnt, minden elveszett: Arantxa már 5:2-re is vezetett, sőt 5:3-nál, saját adogatójátékán belül öt meccslabdája (!) is volt. Ám Mandula nem adta fel, kiegyenlített és rövidítésre mentette a szettet. Sőt! A tie-breakben 5-2-re vezetett, végül innen kapott ki 7:5-re.

A 6:3, 3:6, 7:6-os siker után Sanchez-Vicario arra az újságírói kérdésre, hogy elégedett-e a játékával, ezt felelte: "Nos, azt hiszem, tudok jobban játszani. Nagyon kemény meccs volt, de hibáztam, amikor döntő szett, 5:3-nál nem használtam ki a mérkőzéslabdáimat. Ellenfelem nagyon jól játszott, meg is lepődtem, hogy amikor erősítettem, ő is ezt tette."

Kedden ismét két magyar teniszező lép pályára, közülük várhatóan Kuti Kis Rita kezd korábban, hiszen a 15-ös pálya második összecsapását játssza a spanyol Gala Leon Garcia ellen. Ritát fűtheti a visszavágás vágya, hiszen Grand Slam-tornán eddig egy alkalommal játszott Garcia ellen: 1999-ben a Roland Garros nyitófordulójában 6:4, 6:1-re kikapott tőle. Ráadásul ugyanazon év októberében a Sao Paulo-i torna negyeddöntőjében is a spanyol lány nyert, akkor 7:6, 6:1-re. A másik párharcban Kapros Anikó valamikor az éjszaka közepén meccsel a szlovén Srebotnikkal a 14-es pálya negyedik találkozóján.

Az amerikai Pete Sampras, aki tavaly Wimbledon óta képtelen tornát nyerni, ismét nekirugaszkodik. A múlt héten a Hamlet Cupon is finálét játszhatott, de kikapott a verhetetlennek egyáltalán nem nevezhető német Haastól. Mostani ellenfele eddig csupán a 2. fordulóig jutott a US Openen, ezt várhatóan idén nem ismétli meg. A feltörekvő ifjú csillag, Andy Roddick a cseh Dosedel ellen mutatkozik be, a szaksajtó négyszettes sikert jósol számára. A hölgyeknél nagy érdeklődéssel várják a címvédő Venus Williams játékát, ő a szlovák Lenka Dlhopolcova ellen küzd a továbbjutásért.

Érdekesebb párosítások, kedd
Női egyes, 1. forduló:
Kuti Kis Rita - Gala Leon Garcia (spanyol)
Kapros Anikó - Katarina Srebotnik (szlovén)
Kim Clijsters (belga, 5.) - Pavlina Nola (új-zélandi)
Lenka Dlhopolcova (szlovák) - Venus Williams (amerikai, 4.)
Amanda Hopmans (holland) - Jennifer Capriati (amerikai, 2.)
Alexandra Stevenson (amerikai) - Barbara Schett (osztrák, 19.)
Cara Black (zimbabwei) - Nathalie Tauziat (francia, 9.)

Férfi egyes, 1. forduló:
Julien Boutter (francia) - Pete Sampras (amerikai, 10.)
Slava Dosedel (cseh) - Andy Roddick (amerikai, 18.)
Younes El Aynaoui (marokkói) - Greg Rusedski (brit, 30.)

Pincési László