Vágólapra másolva!
A támadások kereszttűzébe került a US Openen Lleyton Hewitt, miután az amerikai James Blake elleni - nagy nehezen megnyert - mérkőzés harmadik játszmájában megsértette riválisát, valamint az egyik vonalbírót.
Blake szenzációsan játszott, bele is "rokkant" - Hewitt csak így juthatott tovább

A nap két mérkőzését két fiatal amerikai vívta, akik közül az egyik már a sztárrá válás útján lépdel, a másikról pedig biztosan hallunk még. Utóbbit James Blake-nek hívják, ő szabadkártyával került a legjobbak közé, ahol az első fordulóban nyert, a másodikban pedig az ausztrál Lleyton Hewittot izzasztotta meg.

Az ausztrál teniszező adogatásánál többször lábhibát vétett, s ezt a színes bőrű Marion Johnson jelezte. Hewitt erre felháborodottan a vezetőbíróhoz fordult, s a felvételek alapján ezt mondta: "Nézze meg, nézze meg, milyen egyformák ezek!"

A nézők közül ezt többen rasszista megjegyzésnek vélték. Blake, aki végül öt játszmában maradt alul, nem haragszik. "Csak remélem, hogy nem a bőröm színe miatt mondta. Azonban Hewittnak most már minden szavára ügyelnie kell. Gratulálok neki a továbbjutásért, de szerencsésebb lenne, ha idegesen nem beszélne ennyit" - mondta az afro-amerikai Blake. (Aki amúgy zseniálisan, Hewittot az őrületbe kergetve játszott, a negyedik szett közepétől azonban mindene fájt, többször kellett ápolni, még hányt is.)

Az ausztrál versenyző tagadja, hogy rasszista célzattal kiabált volna: "Senkit nem akartam megsérteni, viszont a vonalbíró működésével nem voltam megelégedve. Ezért kértem, hogy váltsák le." A szervezők és a nemzetközi szövetség mindenesetre vizsgálatot indított az ügyben.

A másik meccsen a közönségkedvenc Andy Roddick győzelemmel ünnepelte 19. születésnapját, a selejtezőből főtáblára jutott Jack Brasingtont verte (6:2, 6:1, 5:7, 7:6). Wimbledon idei bajnoka, a horvát Goran Ivanisevic elsöpörte az amerikai Justin Gimelstobot (6:3, 6:3, 6:3), az első helyen kiemelt brazil Gustavo Kuerten - ahogy ígértük - simán múlta felül a dán Kristian Plesst (6:3, 6:4, 6:4). A hölgyeknél sem Lindsay Davenport, sem Serena Williams nem izzadt meg, ketten együtt hat játékot vesztettek.

Martina Hingis majdnem ugyanarra sorsra jutott, mint 1997-ben, amikor a Roland Garros döntőjében kikapott a horvát Iva Majolitól. Az amerikai nyílt teniszbajnokság ötödik napján ugyanis a svájci hölgy csak két és fél óra alatt tudta legyőzni ellenfelét. Aki látta, soha nem felejti a 150 perces csatát, amely végül az első mérkőzéslabdáját értékesítő világelső győzelmét hozta. Az első játszmában Majoli 6:4-re nyert, igaz, kisebb sérülés miatt már ekkor ápolni kellett. Hingis ezt a lélektani előnyt ki is használta és 6:4-gyel egyenlített, sőt a döntő szettben 3:0-ra elhúzott. Ekkor Majoli megtáltosodott, s bár Hingis 5:4-nél, majd 6:5-nél is a mérkőzésért adogathatott, a horvát kiegyenlített. A rövidítésben 4:2-es Majoli-vezetésnél sokan meglepetést szimatoltak, ám Hingis profi módon oldotta meg feladatát és végül 4:6, 6:4, 7:6-ra nyert. "Nem a mai volt életem mérkőzése" - vallotta be Hingis a találkozót követő sajtótájékoztatón. "A rövidítésben, 4-2-nél tényleg úgy éreztem, feladom. Aztán összekaptam magam, futottam két-három labdáért, és láttam, van még keresnivalóm."

A mai napon az orosz Marat Szafin és a marokkói Hicham Arazi játszhatja a legjobb összecsapását. Szafinnak fekszik a kemény borítás, de igazából nincs jó formában, Arazi ennek éppen az ellenkezője, ebből akármi kisülhet. Érdekes összecsapásnak ígérkezik az ausztrál Patrick Rafter és az ecuadori Nicolas Lapentti mérkőzése is, amelyet a szakemberek ötszettesre jósolnak. És Rafter-sikert várnak. Pete Sampras a fiatal orosz Juzsnyij ellen meccsel, ha nyer, Sampras - Rafter küzdelem a következő körben. A hölgyeknél az erőtől duzzadó Venus Williams a páros specialista Liza Raymond ellen lép pályára - és várhatóan nyer is.

US Open, férfi egyes, 2. forduló:
Kuerten (brazil, 1.) - Pless (dán) 6:3, 6:4, 6:4
Hewitt (ausztrál, 4.) - Blake (amerikai) 6:4, 3:6, 2:6, 6:3, 6:0
Ferrero (spanyol, 5.) - Volcskov (fehérorosz) 7:6 (7-2), 6:1, 6:4

női egyes, 3. forduló:
Davenport (amerikai, 3.) - Montolio (spanyol, 27.) 6:3, 6:2
Henin (belga, 6.) - Vavrinec (svájci) 6:3, 6:2
S. Williams (amerikai, 10.) - Sucha (szlovák) 6:1, 6:0

Szombati érdekesebb párosítások:

női egyes, 3. forduló:
Mauresmo (francia, 8.) - Rubin (amerikai, 28.)
Ruano Pascual (spanyol) - Capriati (amerikai, 2.)
Raymond (amerikai, 30.) - V. Williams (amerikai, 4.)

férfi egyes, 3. forduló:
Juzsnyij (orosz) - Sampras (amerikai, 10.)
Delgado (paraguayi) - Agassi (amerikai, 2.)
Rafter (ausztrál, 6.) - Lapentti (ecuadori, 26.)
Arazi (marokkói, 28.) - Szafin (orosz, 3.)

vegyespáros, 1. forduló:
Stubbs, Woodbridge (ausztrél, 1.) - Navratilova, Mirnyij (amerikai, fehérorosz)

női páros, 2. forduló:
Navratilova, Sanchez-Vicario (amerikai, spanyol, 7.) - Perebijnis, Pucsek (ukrán, fehérorosz)

Pincési László

Korábban: