Vágólapra másolva!
Bár Pete Sampras és Lleyton Hewitt is varázslatot csempészett az Arthur Ashe-stadionba, az amerikai nyílt teniszbajnokság szombati napjának szenzációját a hölgyek döntője, a Williamsek csatája jelentette. Nos, a papírforma ezúttal sem borult fel, hiszen a US Open testvérpár-viadalán tizedik alkalommal is az idősebb győzött. Jelen esetben Venus, aki ezzel megvédte tavalyi elsőségét.

US Open, női egyéni döntő:
V. Williams (amerikai, 4.) - S. Williams (amerikai, 5.) 6:2, 6:4

Fotó: Reuters
Serena és Venus uralja a nőiteniszt

A második játszma elején Venus Williams harmadszor is breakelt, de 2:1-nél testvére először a mérkőzés során ugyanezt tette. Ekkor ismét a címvédő került előnyösebb helyzetbe, de Serena Williams másodszor is breakelt, egyenlített (3:3). A családi rangadó újabb fontos "fejezetét" a 9. játék hozta, amikor Venus Williams nagyon simán, egy labdamenetet veszítve vette el húga adogatását. S néhány perccel később már pályafutása negyedik egyéni Grand Slam-győzelmét ünnepelte a 21 éves klasszis.

Serena Williams hiába nyerte 16-7-re a nyerő ütések miniversenyét, a 36 önhiba rendkívül soknak bizonyult Venus 19 rontásával szemben. A győztes megismételte tavalyi bravúrját, hiszen 2000-ben is diadalamaskodott Wimbledonban és a US Openen.

A Williams-család, amely immáron három éve uralja a US Opent, ezúttal is Venus révén ünnepelhet. A nővér ugyanis 6:2, 6:4-re legyőzte a húgot, Serenát és ezzel egymás elleni mérlegük is 5:1-re javult. Serena egyetlen győzelmét még 1999-ben, a Grand Slam Cupon aratta.

Venus Williams - Serena Williams 5:1
1998: Australian Open, kemény, 1. forduló - Venus 7:6, 6:1
Róma, salak, negyeddöntő - Venus 6:4, 6:2
1999: Key Biscayne, kemény, döntő - Venus 6:1, 4:6, 6:4
Grand Slam Cup, kemény (fedett), döntő - Serena 6:1, 3:6, 6:3
2000 Wimbledon, fű, elődöntő - Venus 6:2, 7:6
2001 US Open, kemény, döntő - Venus 6:2, 6:4

A találkozót követő sajtótájékoztatón Venus érthetően boldog volt.

- Gratulálunk Venus, hogy érzi magát?
- Köszönöm, remekül.

Venus Williams (USA)

Születési idő, hely: 1980. június 17., Lynwood, Kalifornia, USA

Lakóhely: Palm Beach Gardens, Florida, USA

Magasság, testsúly: 185 cm, 73 kg

Jobbkezes, 1994 óta profi

Jelenlegi egyéni világranglista-helyezése: 4

Jelenlegi páros világranglista-helyezése: 27

Egyéni tornagyőzelmei: 20

Páros tornagyőzelmei: 8

Egyéni Grand Slam győzelmei: 4 (Wimbledon: 2000, 2001, Us Open: 2000, 2001)

Eddigi keresete: 8 318 337 dollár

Idei keresete egyéniben: 1 555 763 dollár

Idei keresete egyéniben: 105 847 dollár

- Mennyire jelentős a Williams-család életében ez a döntő?

- Ha más az ellenfél, akkor jobban örülne a győzelmének?
- Akkor igen. De most is boldog vagyok, hiszen újra nyertem. Semmi más érzés nem hasonlítható a Grand Slam-elsőséghez. Serena és én tudjuk, a tenisz lényege, hogy ketten egymás ellen játszanak. És csak egy lehet a nyertes.

- Hogyan készültek a döntőre az utolsó napon?
- Gyakoroltunk kicsit, ebédeltünk, szundikáltunk.

- Mindig alszik a mérkőzések előtt?
- Igen, imádok aludni! Nincs is jobb dolog az egyenletes szuszogásnál. Ha lehetőségem van rá, minden meccs előtt alszom - most például másfél órát -, de nagyon nehezen tudok felkelni.

- A korábbi, Serena elleni mérkőzéseken rengeteg ki nem kényszerített hibát vétett. Most nem. Meglepte a saját játéka? Egyáltalán hogyan értékeli az első szettben mutatott fölényét?
- Úgy gondolom, csak az első breakig volt nehéz. Nem szabad elfelejteni, ez már az ötödik Grand Slam-döntőm, és ez is meghatározó tényező.

- Ez volt eddig legkönnyebb fináléja?
- Az eredményt tekintve igen. De két hét nagyon kemény munka áll mögöttem és rettenetesen fáradt vagyok. Nem érzem, hogy a legjobb formámat mutattam volna.

- Az emberek többsége úgy gondolja, Venus és Serena a két legjobb teniszezőnő a világon. Gondolt már arra, hogy ezután egyre több és több döntőt kell majd egymás ellen játszaniuk? Mentálisan és érzelmileg ezt fel lehet dolgozni?
- Nem hiszem, hogy problémát jelentene számunkra. Én is nyerni akarok, Serena is, ez a természetes. Úgy gondolom, remek meccset játszottunk, de nem tökéleteset. Aki látta Pete Samprast és Andre Agassit, az tudja, mire gondolok. Ezen a tornán nem lesz jobb összecsapás, sőt talán soha többet.

- Martina Hingis beismerte, ez nem az ő éve volt. Ellenben Jennifer Capriati és Ön 2-2 Grand Slam-elsőséget szerzett. Mit gondol, ki volt az esztendő legjobbja?
- Én a legjobb évemet produkáltam, ha erre gondol. Két Grand Slamet nyertem, de a másik kettőn nem én diadalmaskodtam... És még nincs vége, esetleg a világranglistán is jóval feljebb mehetek. Ki tudja?

A vasárnapi program:
Női páros, döntő, 19 óra
Lisa Raymond, Rennae Stubbs (amerikai, ausztrál, 1.) - Kimberly Po-Messerli, Nathalie Tauziat (amerikai, francia, 4.)

Férfi egyéni, döntő:
Lleyton Hewitt (ausztrál, 4.) - Pete Sampras (amerikai, 10.)