Vágólapra másolva!
Pénteken két-két egyes találkozó szerepelt a tenisz Davis Kupa elődöntőjének sydneyi ausztrál-svéd, illetve rotterdami holland-francia párharcában. Előbbi ütközet az első nap után ikszre áll.

Davis Kupa , elődöntők:
Sydney: Ausztrália - Svédország 1-1
Patrick Rafter - Thomas Johansson 6-3, 7-6 (10-8), 3-6, 2-6, 3-6
Lleyton Hewitt - Jonas Björkmann 4:6, 6:4, 7:6 (7-5), 7:6 (7-2)

Rotterdam: Hollandia - Franciaország 0-2
Sluiter - Clément 6:3, 2:6, 2:1-nél Sluiter feladta
Schalken - Escudé 7:6 (7-3), 6:7 (4-7), 6:4, 6:7 (4-7), 6:8

A nyitó egyes több mint három és félórás csatát hozott, a világranglista 18. helyén álló Thomas Johansson 0-2-ről fordítva győzte le az esélyesebb Patrick Raftert (4.).

Fotó: Reuters
Aki legyőzte Raftert

A folytatásban Rafter adogatásai egyre pontatlanabbak lettek (16 kettős hiba), és ez kizökkentette a ritmusból. Johansson kivárásra játszott, az alapvonalról egyre többször ütött el a hálót rohamozó vetélytársa mellett. A svéd játékos a harmadik és negyedik szettben is kétszer nyerte el Rafter adogatását, úgy, hogy közben a sajátjait mindig magabiztosan hozta, az ausztrálnak egyetlen break-esélye sem volt.

A döntő szettben Johansson 3-2-re vezetett, amikor elvette Rafter szerváját. Az ausztrálnak ugyanerre rögtön ezt követően volt esélye, de ziccert hibázott. A svéd nem rontott többet és 6:3-ra nyerte a döntő játszmát.

"Életem legnagyobb sikerét értem el, különösen arra vagyok büszke, hogy Ausztráliában sikerült 0-2-ről nyernem Pat ellen" - mondta Johansson. "A harmadik játszma után már éreztem, hogy megfordíthatom a meccset, mert úgy láttam, Rafter elfáradt."

"Nagyon csalódott vagyok, Johansson a második szett után képtelen volt hibázni, nekem pedig teljesen szétesett a játékom" - értékelt Rafter.

Lleyton Hewitt a US Open megnyerése óta pénteken lépett először pályára. A Jonas Björkmann alaposan megnehezítette a 20 éves sztár dolgát, aki csak három és fél óra alatt, négy játszmában múlta őt felül.

Az első játszmában Hewitt a 10 400 lelkes néző előtt gyorsan elvette Björkman adogatását, a svéd azonban nem roppant össze és 48 perc alatt megnyerte az első szettet. A második kiegyenlített küzdelmet hozott, Björkmann 4:4-nél vesztette el a szerváját, utána Hewitt magabiztosan hozta a sajátját.

A folytatásban is óriási csata zajlott, egyik játékos sem tudott egyértelműen a másik fölé kerekedni. A negyedik játszmában Hewitt 5-3-ra vezetett és a mérkőzés megnyeréséért adogathatott, Björkmann azonban egyenlített és az ausztrál teniszező - csakúgy, mint a harmadikban - a rövidítésben szerezte meg a győzelmet.

"Jonas hihetetlenül kemény ellenfél volt, az első perctől kezdve nagyon kellett koncentrálnom. A US Open megnyerése óta alig volt időm a tenisszel foglalkozni, nagyon élveztem, hogy most végre megint meccset játszhattam" - mondta Hewitt. "A közönség rengeteget segített."

"Lleyton nagyon szívósan küzdött, nem lehetett megtörni az ellenállását. Minden pontért óriási csatát vívtunk, a vereség ellenére úgy érzem, hogy nem kell szégyenkeznem, kis szerencsével én is győzhettem volna" - jelentette ki Björkmann.

A másik helyszínen, Hollandiában több mint egy játszmán keresztül Raemon Sluiter és a hazai szurkolók örülhettek, de egy balszerencsés mozdulat mindent eldöntött a Franciaország elleni nyitótalálkozón. A rotterdami születésű teniszező az első szettben (6:3) kétszer vette el riválisa adogatását, majd a második elején két breaklabdához jutott. Arnaud Clément ezeket hárította, majd a harmadik játékban, egyenlőnél Sluiter bokasérülést szenvedett.

A holland csapatorvos megpróbált segíteni, de nem járt eredménnyel: Clément 1:2 után sorozatban öt játékot nyerve egyenlített. Következett a vártnál sokkal rövidebb harmadik játszma, Sluiter 2:1-re vezetett, amikor jelezte, hogy nem tudja folytatni a találkozót. A harmadik játszma elején Raemon Sluiter bokasérülés miatt feladta a mérkőzést Arnaud Clément ellen.

Nicolas Escudé ötjátszmás, 4 óra 44 perces mérkőzésen legyőzte Sjeng Schalkent, így a francia válogatott 2-0-ra vezet az első nap után. Az 54 perces nyitó szettben csak a hazai teniszező jutott breaklabdához, azokat nem használta ki, de a rövidítés után előnyhöz jutott. A másodikban (60 perc) mindkét játékos két alkalommal veszítette el szerváját, a tie-breaket ezúttal Escudé sikerét hozta. A folytatásban (36) újra Schalken akarata érvényesült, majd a negyedik játszmában újfent rövidítés döntött megint Escudé javára.

A drámai utolsó szettben a francia teniszezett bátrabban, tíz alkalommal jutott adogatás-elnyerési esélyhez, s mivel kettőt ki is használt, megnyerte a találkozót.

A további menetrend:

Ausztrália - Svédország
szombat: Wayne Arthurs, Todd Woodbridge - Jonas Björkman, Magnus Larsson
vasárnap: Hewitt - Johansson, Rafter - Enqvist

Hollandia - Franciaország
szombat: Schalken, Paul Haarhuis - Cedric Pioline, Fabrice Santoro
vasárnap: Schalken - Clément, Sluiter - Escudé

Korábban: