Vágólapra másolva!
Supola Zoltán, a Dunaferr Európa-bajnok, vb-ezüstérmes tornásza lezárta élsportolói pályafutását, és egy évre az Egyesült Államokba, Las Vegasba költözik, ahol a világ egyik legjobb cirkuszában lép majd fel. A 31 éves szertornász - aki maga sem tudja pontosan, hányszor nyerte meg a magyar bajnokságot - a múlt hét végi ob-n már csak néző volt.

- Az elmúlt 12 évben volt olyan országos bajnokság, amelyiken nem indult?
- Egy ilyen volt: 1998-ban, közvetlenül az ob előtt "bedurrant" a csuklóm,meg sem tudtam mozdítani. Ezen az egy bajnokságon nem indultam 1988 és 2000 között. Számomra mindig nagyon fontos volt, hogy részt vegyek a magyar bajnokságon, és minél többször állhassak a dobogó tetején.

- Hányszor sikerült?
- Tudomásom szerint 63-szor, de éppen most néztek utána a szövetségben, s azt mondták, hogy 64-szer.

- Mennyire volt furcsa, hogy az idei ob-n csak néző volt?
- Lehet, hogy meglepő, amit mondok, de nem igazán fájt a szívem. Korábban, még néhány hónappal ezelőtt is, persze sokszor voltak olyan időszakaim, amikor el sem tudtam képzelni, hogy milyen lesz az életem szertorna nélkül. De jelenleg abszolút nem hiányzik.

- Később sem fog?
- Amikor látok videón egy versenygyakorlatot, bevillan, hogy ezt én is meg tudnám csinálni, s előjön belőlem valamiféle bizonyítási vágy, de eddig mindig gyorsan elhessegettem magamtól a gondolatot. És ez így lesz ezután is.

- Vonjuk meg a nemzetközi mérlegét! Az 1992-es Eb-n korláton arany, összetettben ezüst, ugrásban bronz, a 93-as vb-n nyújtón bronz, a 94-es vb-n ugyancsak nyújtón ezüst, és a temérdek világversenyes helyezés között még a tavalyi olimpiáról is egy 6. hely lólengésben...
- S és én még hozzá tenném a 95-ös főiskolai vb-n nyert aranyamat lólengésben, a barcelonai olimpiáról egy 5. helyet ugrásban, de számomra gyűrűn a vb-7., talajon az Eb-6. hely legalább ilyen kedves emlék, mert a talaj és a gyűrű nem az én szerem volt. Rengetegszer voltam döntős világversenyeken, de nehezen tudnám valamelyik eredményemet kiemelni a többi közül.

- Elégedetten zárja le a pályafutását?
- Abszolút mértékben, mert amire képes voltam, azt elértem, s nem is meditálok azon, hogy mi az, amit esetleg még elérhettem volna. Vallom, hogy az élet nem csak az olimpiai és világbajnokokról szól, s én a magam szintjéhez képest a maximumot hoztam. Tisztában vagyok azzal, hogy akadnak nálam sokkal jobb tornászok, eredményesebbek, még hazai vonatkozásban is. De mindezt nem így kell nézni, hanem úgy, hogy te mire vagy képes, és abból mennyit váltasz valóra.

- Már egy ideje arról beszélgetünk, hogy befejezte a tornát, de ez azért teljesen mégsem igaz.- Eddig erről még nem beszéltem, de most már nem titkolózom tovább. A Dunaferrel közös megegyezéssel szerződést bontunk, szeptember 30-án elbúcsúztatnak, de az életem úgy megy tovább, hogy abban bizonyos vonatkozásban a tornának továbbra is komoly szerepe lesz. Október 12-én a feleségemmel kiköltözöm egy évre az Egyesült Államokba, Las Vegasba, ahol a Cirque du Soleil-ben, a "Napfény Cirkusza" revüműsorában lépek fel.

- Honnan jött ez az igazán nem mindennapi lehetőség?
- Három éve, a kanadai Világkupán kerültem kapcsolatba a cirkusszal, amely a verseny szponzora volt, s egy beszélgetés után abban maradtunk, hogy ha lezárom a szertornász pályafutásom, akkor esetleg én is beszállnék ebbe a világba. Megegyeztünk, hogy ha eljön ez az idő, akkor jelentkezem. Az elmúlt két évben is tartottuk a kapcsolatot, s idén jelentkeztem. Igazából a cirkusz világa nem vonz, de itt nem is a hagyományos értelemben vett cirkuszról van szó, ahogy sokan elképzelik, oroszlánszelidítővel és csörgősipkás bohóccal. Ez látványos showműsor, revü, sok volt élsportolóval, s az előadásokon az akrobatika dominál. Bevallom, hogy a tornában már semmi motivációt nem találok, ennyi idő után talán ez érthető is, ebben az új műfajban viszont igen. Már csak azért is, mert a Cirque du Soleil-t a világ három legjobb cirkusza között jegyzik, a legtöbb artistának nagy álma, hogy itt lépjen fel. Szerintem a lehető legjobb döntést hoztam azáltal, hogy ebbe belevágok.

- A Cirque du Soleil utazó cirkusz?
- Kettő Las Vegasban van, egy Orlandóban, négy pedig utazik a világban, s mindegyiknek más a műsora. Én Las Vegasba megyek, ahol a Bellagio Hotelben lesznek az előadások, heti tíz.

- Mi lesz a feladata a műsorban?
- Nagyon leegyszerűsítve: egy fémvázakból összeálló hajószerűségen - aminek még árbóca is van - korlátozom víz felett, öt-hat méter magasan.

- És aki leesik a korlátról?
- Az bizony beleesik a vízbe. Nem lesz egyszerű és könnyű, de mindig is szerettem a kihívásokat.

- Anyagilag nyilván megéri a váltás.
- Természetesen igen, ha nem így lenne, nem vágtam volna bele. Lehet, hogy sokan nem hiszik el, de az anyagiak főleg addig érdekeltek, amíg nem tudtam pontosan, hogy miről is van szó, mi is ez a számomra eddig ismeretlen világ. Az anyagiak mellett most már minimum ugyanannyit ér az, hogy úgy lépek ki egy 25 évig tartó csodálatos világból, hogy lelkileg és fizikailag sem rokkanok bele, tudok váltani, s egy újabb csodálatos világba érkezem.

Fábik Tibor

Korábban:

Új bajnokok a tornászoknál