Vágólapra másolva!
A világbajnokságról és az Európa-bajnokságról egyaránt négy aranyéremmel tértek haza. Nem egy egész nemzeti válogatottról van szó, mindössze hat kajakos hölgyről, akik nem csupán a vízen, de a különböző összesített pont-, érem- és egyéb táblázatokon is fölényesen verték a nemzetközi női mezőnyt. A bajnokok: Bóta Kinga, Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet. Ha eddig még nem jegyeztük volna meg ezeket a neveket, akkor most éppen itt az ideje: a lányok nagyon jó formában vannak, úgyhogy a sikerek minden bizonnyal a jövőben is folytatódni fognak.

Fotó: Ábrahámné Ó. Erika
Lányok, aranyosak, kajakoznak

Kati néni megkerülhetetlen a női kajaksportban, hosszú évek tapasztalatai mutatják, hogy csak azok a lányok tudtak nemzetközi sikereket elérni, akik az ő irányítása alatt készültek a felnőtt versenyekre. Egyik titka a sok közül, hogy minden évben kitalál valami újat, korábban például soha sem evezéssel kezdte az őszi felkészülést, idén azonban - egyrészt a jó időnek köszönhetően - a lányoknak nem futással és erőnléti edzésekkel kellett belevágniuk a munkába. Másik titka, hogy titkolózik, vagyis a következő idényre vonatkozó elképzeléseit megtartja magának, és még versenyzőinek is csak vázlatosan mondja el, hogy mik a tervei.

Fotó: Ábrahámné Ó. Erika
Kati néni, a sikeredző

Az idei év különösen nagyszerű volt női kajakosaink számára, de edzőjük csak annyit mond, "jól, az elvárásoknak megfelelően" szerepeltek a lányok. Hozzáteszi, a továbbfejlődés az egyénektől függ, az eredmény "senkinek sem fog az ölébe hullani". A legfontosabb cél mindig az olimpia, Athén azonban még messze van. Kati néni szerint ez egyáltalán nem gond, sőt, bízik benne, hogy addigra végleg kialakul, hogy ki lesz az a hét-nyolc versenyző, akik a legnagyobb esélyekkel szállnak majd vízre 2004-ben. Az biztos, hogy lesz kikből válogatnia: a tizenkét lány nagyon akar, és az eredmények azt mutatják, hogy az akarat mellé tudás és tehetség is társul.

Európa-bajnokaink:

Szabó Szilvia - háromszoros Európa-bajnok kajakos
Bóta Kinga - háromszoros Európa-bajnok kajakos
Kovács Katalin - kétszeres Európa-bajnok kajakos
Viski Erzsébet - kétszeres Európa-bajnok kajakos
Dékány Kinga - egyszeres Európa-bajnok kajakos
Fazekas Krisztina - egyszeres Európa-bajnok kajakos

Aranya mellé ezüstöt is gyűjtött Kovács Katalin és a Dékány Kinga, Viski Erzsébet páros.

A bronzérmekről újonc női párosunk, Fazekas Krisztina és Szabó Ágnes, valamint a szintén fiatalokkal tűzdelt Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Móni Katalin, Szabó Ágnes kvartett gondoskodott.

Világbajnokaink:

Viski Erzsébet - háromszoros világbajnok kajakos
Szabó Szilvia - háromszoros világbajnok kajakos
Bóta Kinga - háromszoros világbajnok kajakos
Kovács Katalin - kétszeres világbajnok kajakos
Dékány Kinga - kétszeres világbajnok kajakos
Fazekas Krisztina - egyszeres világbajnok kajakos

Bronzérmes lett Szabó Szilvia, Kovács Katalin és a Viski Erzsébet, Dékány Kinga duó.