Vágólapra másolva!
Mike Tyson-Brian Nielsen. Bokszmeccs lesz ez, de hogy a javából-e, azt nehéz eldönteni. Mert egyrészt két, pályafutása zenitjén vélhetően már túllépett profi nehézsúlyú bunyós püföli majd egymást szombaton a koppenhágai Parken-stadionban, komoly tét nélkül. Viszont a 35 éves amerikai és a 36 éves dán is világcsúcstartó a maga nemében, Tyson ráadásul még mindig pénzcsináló "nyerőautomata". Hogy mi a titka? Talán ő maga sem tudja.

Amit még nem írtak le Mike Tysonról, az nem is létezik, de ő az - vagy az őt mozgató gépezet -, aki (ami) mindig tartogat valami újat. Az még régi, 35 éves hír, hogy 1966. június 30-án megszületett a New York állambeli Catskillben. Az is már 15 éves információ, hogy 1986 novemberében, 20 évesen minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka lett. 1987. augusztus 1-jén, Muhammad Ali után másodikként egyesítette a három nagy szervezet (WBC, WBA, IBF) nehézsúlyú címeit. Átrobogott mindenkin, egészen 1990 februárjáig, amikor hatalmas meglepetésre kikapott James "Buster" Douglastől (akire különben a kutya sem emlékezne).

"Iron Mike" négy győztes meccsel szedte össze magát, de aztán nem csak ellenfelei, hanem egy fekete bőrű szépségkirálynő fölé kerekedett. Az attraktív hölgy egy együtt átmulatott éjszaka után felment hozzá, rövid diskurzus után eltűnt a fürdőszobában, majd meztelenül került elő onnan. Tyson ezt felhívásnak tekintette "keringőre", partnere viszont erőszakoskodásnak. Per lett a vége, no meg az, hogy Tysont elítélték nemi erőszakért. Ült a hűvösön 3 és fél évet, miközben a "rossz fiú" legendája nőttön nőtt, szinte senki sem törődött "királykategória" aktuális derbijeivel, csak azzal, mikor tér vissza. Pályafutásából kiesett az 1991-95 közötti időszak, de 1996 márciusában már újra vb-címet szerzett. Novemberben viszont kikapott Evander Holyfieldtől, akivel 1997 júniusában is összecsapott. Ekkor nemes egyszerűséggel kiharapott ellenfele füléből egy darabot.

Másfél évig "indexre került", ezalatt új menedzselési taktikát dolgoztak ki számára: gyengébb, de bizonyos szinten nevet szerző riválisokat keresett s talált, pontosabban talált el viszonylag hamar a ringben. Megkezdődött "no contest" időszaka is, hiszen két éve Orlin Norrist gong után ütötte le, egy éve, eddigi utolsó fellépésén pedig Andrew Golota kiütése után marihuána fogyasztásán kapták, így mind a két összecsapást "meg nem történtté" nyilvánították. Mérlege 53 mérkőzésből 48 győzelem (42 K. O.), 3 vereség, 2 no contest, jelenleg 1. a WBC, 6. a WBA és az IBF ranglistáján.

Nem célunk védeni az indolens bokszolót - tudjuk, lesz még ügye elég -, de azt azért szeretnénk megvilágítani, hogy élete során nemcsak a tettes, hanem az áldozat szerepét is eljátszotta már. Mivel - függetlenül elítélésétől - nyilvánvaló, hogy hölgyekkel szemben nem az a kiköpött keresztes lovag, minden évben több száz amerikai honpolgárnő jelenti be a széptől a csúnyáig, az öregtől a fiatalig, hogy Tyson megerőszakolta őt, de legalábbis megpróbálta. Mivel egyszer-kétszer közlekedési afférjait is ököllel próbálta elintézni, azóta nincs olyan hónap, hogy több úrvezető ne kapna képzeletbeli pofont a hirtelen haragú bokszolótól. Hátha sikerül legalább egy kis "virtuális fájdalomdíjat" kicsikarni.

Ám Tysonból nem csak ilyen szempontból lehet hasznot húzni. Korábbi eredményei és botrányai hatására még mindig élénk iránta az érdeklődés, rengeteg pénzt hoz a konyhára önmagának, menedzsernek, mérkőzésszervezőnek, közvetítő televíziónak, tönkrevert ellenfélnek egyaránt. Ráadásul most két ranglistán is olyan előkelő helyre tették, hogy reális esélye nyílik jövőre kihívni a novemberi Hasim Rahman-Lennox Lewis vb-címmérkőzés nyertesét. Persze csak akkor, ha most szombaton a koppenhágai Parken-stadionban 47 ezer őrjöngő néző előtt legyőzi Brian Nielsent, a "Dán Dogot". Nielsen mérlege impozáns: 62 győzelem (43 K. O.), 1 vereség. Ráadásul "társbérletben" világcsúcstartó, hiszen csak ő és Rocky Marciano vívott sorozatban 49 nyertes mérkőzést.

Igaz, Marciano pályafutása során veretlen maradt, Nielsen viszont éppen 50. meccsén kapott ki Dick Ryantől, akinek aztán visszavágott. Ha az adatok mögé nézünk, rájöhetünk, hogy a 36 éves dán nemzeti hős - mint nálunk Kovács István - óvatos duhaj: 63 csatája közül mindössze 5 zajlott hazája határain kívül, zömében komolytalan ellenfelekkel. Aki komoly volt (Orlin Norris, Tim Witherspoon, Larry Holmes), az pedig pályafutása zenitjét követően akadt Nielsen horgára. A ránézésre sörreklámnak is beillő, az európai ranglistán jelenleg 1. dán a közelébe sem ment soha komoly szervezetek címeinek, megelégedett a nevenincs IBO és IBC öveivel. Szóval impozáns az eredménysor, csak félig üres.

Ettől még éppen vívhat Tysonnal a koppenhágai gálán egy jó kis derbit, amely elhomályosítja a kísérőprogramban szereplő címmérkőzéseket. "Nem becsülöm alá Nielsent, már sok ilyen hibát elkövettem. Ismét vb-címért akarok küzdeni, s ő az utamban áll" - mondta szokásától eltérően visszafogottan és értelmesen Tyson, majd hozzátette: koppenhágai mérkőzését követően még legalább egy hónapot szeretne Európában tölteni. "A mostani háborús helyzetben nem szívesen repülök. Minden papírom megvan, hogy itt maradjak. Jól érzem magam, szeretnek, s az edzéslehetőségekkel sincs baj."
Nielsen persze nem edzőpartner akar lenni: "Számomra Tyson csak egyszerű emberi lény, akinek volt néhány furcsa dolga a múltban. Ő nagyobbakat üt, én tovább bírom. Ha az első három meneten túljutok, eljön az én időm, ha viszont belém harap, visszaharapok."

Az est egy másik szereplője, a szuperközépsúlyú WBO-világbajnok walesi Joe Calzaghe szakmailag hiába magasabban jegyzett bokszoló momentán, mint Tyson és Nielsen együttvéve, tart attól, hogy a nagyok, főleg az amerikai árnyékában kell fellépnie: "Én világbajnok vagyok, Tyson nem. Érzelmileg annyira megbízhatatlan, hogy elképzelhető, kilép a ringből és az egész show összeomlik az utolsó pillanatban. Eddig csak azért nem tiltották el véglegesen a sporttól, mert sok pénzt tud behozni, de az utóbbi időben már arról volt híres, amit a ringen kívül csinált. Manapság azért nézik meg az emberek Tysont, hogy vajon kit fog megharapni vagy lefejelni." De megnézik, Koppenhágában 125-től 370 dollárért.

Ettől függetlenül Calzaghe előszót írhatna egy Tyson-monográfiához.

Deák Zsigmond

Korábban: