Vágólapra másolva!
Férficselgáncs-válogatottunk három hete a Nemzeti Sportcsarnokban előbb 4-1-re verte Romániát, majd a második meccsen 3-2-re kikapott, de 6-4-es összesítéssel a csapat-Európa-bajnokság legjobb nyolc együttese közé jutott. Szombaton, ismét a Nemzeti Sportcsarnokban, így immár a négyes döntőbe jutás a tét a 66 kg sydneyi olimpiai bajnokát, Ozkant is soraiban tudó Törökország ellen. Szenzáció, hogy újra tatamira lép az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan.

A csapat-Eb-n a mérkőzések a lebonyolítás értelmében öt súlycsoportban zajlanak: 66, 73, 81, 90 és +90 kg-ban, azaz a 60 és a 100 kg nincs musoron. Ez azt jelenti, hogy az olimpiai bajnok Kovács Antal sem áll tatamira, bár idei jó formáját a müncheni vb-ezüst után múlt szombaton a moszkvai GP-döntőben is egy második hellyel igazolta. Nagy Ernő szövetségi kapitány 66 kg-ban Neu és Ungvári, 73 kg-ban Illyés, Bere és Braun, 81 kg-ban Gera és Kanczler, 90 kg-ban Hajtós és Hanzel, +90 kg-ban Szilágyi és Csizmadia közül jelöli ki az első találkozón szereplőket. (Súlycsoportonként két versenyző mérlegelhet, így a visszavágón cserék is elképzelhetők.)

Az viszont biztos, hogy 90 kg-ban az első meccs mindenképpen Hajtós Bertalané, ami bizony nem kis szenzáció, hiszen az olimpiai és vb-ezüstérmes dzsúdós, aki 1998-ban a 81 kg-ban Európa-bajnok volt, már visszavonult. A románok ellen a 90 kg-ban azonban Hanzel és Gera is elvesztette a meccsét, így Nagy Ernő felkérte a 36 éves versenyzőt, szálljon be a törökök ellen. "Ma már edzőként dolgozom a klubomban, a Rákosvidéke Hajtós Diáksport SE-ben, ahol egy kilencven fős társasággal, 5-14 évesekkel dolgozom, de nem tagadom, még mindig hiányzik a nagy versenyek hangulata, ezért némi gondolkodás után igent mondtam Ernő felkérésére. Két hete készülök a meccsre, a súlyom éppen 90 kg. Remélem, igazolom, hogy jó az öreg a háznál" - mondta az olimpiai ezüstérmes Hajtós. Arra a kérdésre, hogy ha a csapat túljut a törökökön, akkor a négyes döntőben is ott lesz, azt mondta, hogy előbb a törököket verjük meg...

Nagy Ernő reméli, hogy így lesz: "Ozkan olimpiai bajnok, a nehézsúlyú Tataroglu Európa-bajnok, vagyis a törökök nagyon erős csapattal jönnek, a 16 között 6-4-re verték a szintén nem gyenge ukránokat, de ennek ellenére bízom benne, hogy sikerül úgy meglepnünk őket, mint ahogy annak idején Dobó Istvánéknak sikerült."

Fábik Tibor

Korábban:

Vihar az olimpiai járadékok körül